Miért egyre kellemetlenebb a kishantosi ügy?

2013. december 04. 13:55

Továbbra sem látszik semmi más: alapvetően a megfáradás sajnálatos jegyeit mutató Ángyán József hátországának felszámolása zajlik. Ahol amúgy zömmel kőjobbos gazdák, parasztemberek dolgoznak. Elkeserítő az egész.

2013. december 04. 13:55
pelikán*
Mandiner

„Sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóimnak.
Miért lenne baj, ha a mi értékrendünket támogató vállalkozók nyernek? 
Ha a saját híveink sem számíthatnak ránk, 
akkor kicsoda számíthat ránk?” 
(
Orbán Viktor a trafikügyről, 2013. május 17.)

Ha mikrotanulmányt írnék „Hogyan bánjunk el szadista módon azokkal a bloggerekkel, akiknek a száját egy kocsmai érvelésnél meggondolatlanul elhagyta az »OK, de azért tudok példát, amikor a kétharmados többség mégiscsak meg-megtűr az övétől picit eltérő nézeteket is« mondat?” témáról, akkor azt Kishantosról írnám.

Volt már szó az ügyről itt, és látszólag nagyon új fejlemény sincs, viszont tegnap szembejött velem ez az írásba adott, a Fazekas Sándornak címzett panasztétel, amelyre a hantosiak december 2-i Facebook-posztja szerint eddig senki sem reagált. A dolog nem mai, ettől még tanulságos közelebbről megnézni.

Legutóbb is írtam már: minden furcsaság eredője, hogy a 452 hektáros területre kiírt 10 pályázaton nem nyert egy négyzetcentit sem a mostani csapat, miközben új tulaj lehetett például egy salgótarjáni (!) építési vállalkozás, amely a pályázat beadása előtt változtatott székhelyet. Ez az október 5-én kelt dokumentum elég szépen listázza és kommenteli a nyertesek listáját (3. oldaltól az 5. oldalig). Nézzünk pár példát (úgy kell nézni, hogy az első rubrika a pályázat száma, a második a nyer terület nagysága hektárban, a harmadik a művelési ág, a negyedik a nyertes pályázó, aztán annak címe, végül egy kommentár a kishantosiaktól):

kishantos_1.jpg

kishantos_2.jpg

A Kishantos ügyében a győzteseket védő csodálatos publik érvkészlete nagyjából az, hogy ez itt az agrárium Alföldi-botránya: vagyis Ácsnééket nem kitúrják, egyszerűen lejárt a szerződésük, és lesz helyettük szakmailag/minőségileg/az egészséges változatosság igénye miatt jobb. Kishantos Vidnyánszky Attilái ugyanakkor véleményem szerint nyomokban sem tartalmazzák a tehetséget és felkészültséget, amit a hajánál fogva előrángatott metafora sejtet. Közeli emberek vannak itt és erővel keresztülvitt nyertesek.

Hogy Kishantos ügye az új győztesek szempontjából – tisztán a pályázati szabályokat leszámítva – védhetetlen, az jól látható volt Szél Bernadett (LMP) és Bitay Márton Örs vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár október 28-i parlamenti vitájában. Sajnos a közmédia online hangtárából e bejegyzés írásának pillanatában nem volt visszahallgatható az azonnali kérdés és válasz (talán időközben feltámad a rendszer, 
itt a link, a citált rész 15:35-től). De a vitából világosan kiderült, hogy a minisztérium egyetlen mondandója az ügyben, hogy nincsenek tele a boltok polcai hantosi biotermékekkel, ergo nevetséges védendő minőségi munkáról beszélni.

Mármost aki egy 452 hektáros, jellegében kísérleti gazdasággal kapcsolatban ilyet mond, az gyakorlatilag annyit mond: „Helló, nincs érvem az ügyben, ide lőjetek!”

Továbbra sem látszik semmi más: alapvetően a megfáradás sajnálatos jegyeit mutató Ángyán József hátországának felszámolása zajlik. Ahol amúgy zömmel kőjobbos gazdák, parasztemberek dolgoznak. Elkeserítő az egész.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morog
2013. december 05. 02:17
Off. Rosszul jár a mandi órája? Két óra 18 körül kellene lennie.
Valodi
2013. december 04. 20:20
A kishantosiaktól 450 hektárt vettek el, másutt ennyit adtak a csókosoknak... Itt van mindjárt egy jeles példa - Kanyok Attila (Start 2003 Bt.) a Borsodi Mezőségben botrányosan visszavont, majd újra kiírt pályázat "olimpiai bajnoka", 496 hektár nyertese! (Minősítő: Szabó Csaba főfideszes...) A 168 óra c. lap augusztus 3.-i számában „Szerénység, Ángyán úr!” címmel Krug Emília készített interjút Fazekas Sándorral. Ebben olvasható: Krug E.: - A győztes, Kanyok Attila a megye fideszes közgyűlési elnökének a munkatársa volt, 2010-ben pedig a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltje. Egyértelmű szimpátia. Fazekas S.: – De legfőképp fiatal agrármérnök, ráadásul ő adta be a legeredményesebb pályázatot. Kanyok Attila www.fidesz.hu alatt saját honlapján áll a következő: „Tősgyökeres tiszaújvárosi vagyok, olyan fiatal, aki - sajnos szinte egyedüliként - a diplomám megszerzése, majd fővárosi és Nyugat-európai munkavégzés után hazatelepült szülővárosába... Szociálpedagógus végzettségem okán is szívemen viselem az időskorúak, a hátrányos helyzetű emberek, az elesettek életének jobbítását.” Friss újsághír: "A Bükki Nemzeti Park által kezelt állami földek bérleti pályázatainak ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) negyvenegy rendbeli magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasol az ügyészségnek." Friss újsághír: "Költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult Kanyok Attila fideszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő ellen, aki ... a borsodi állami földbérletpályázat egyik nagy nyertese..." Hogy is van ez? Ki hazudik?
HSL
2013. december 04. 18:58
ejnye pelikán elvtárs, maga nem elég képzett ideológiailag: vegyen példát ergé bubusról, olyan szépen alányalt a földtörvény elfogadásának, hogy csuhaj! itt kérem minden a középbirtokos polgárság és a nemzet érdekében történt, oszt jónapot!
potyka
2013. december 04. 18:45
Tipikus fityiszes ország rombolás! Egy működő gazdálkodást felszámolnak és odaadják a földet valami fityisz hülyéknek akik max. néha kijárnak majd a területre pisálni egyet (esetleg látszatként beszórják napraforgóval vagy valamivel ami terem vagy nem terem tökmindegy) és felveszik az évi 10-50 milliós "mocskos" EU-s termőföld támogatást. Ilyenféle mocsok fityisz majmok ugrálnak itt a mandin is hogy minden rendben a karaván halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!