Tévétlenség

2013. december 01. 13:39

A világháló tehát sok háztartásban kezdi kiszorítani a polgári nappalik hagyományos tartozékát,a sarokban békésen duruzsoló tévét.

2013. december 01. 13:39
Juhász Katalin
Új Szó

„Egy új jelenségre lettem figyelmes. Ismeretségi körömben egyre többen hajítják ki a tévét, mondván, nincs rá szükségük, nagyon jól megvannak nélküle, és több idejük jut egymásra.

A kihajítást persze képletesen értem, nem röpködnek készülékek a levegőben és nem csattannak a betonon, hanem szépen levándorolnak a pincébe. Zömmel olyan fiatal értelmiségiek döntenek így, akik az egyetemi kollégiumban évekig nélkülözték a tévét, lassan leszoktak róla, mint a fürdőkádról vagy a bonyolult ételekről.

 
Ha jobban belegondolunk, van ebben a »tévétlenségben« valamiféle lázadó szembefordulás is. Gyakran hallom tőlük például azt, hogy úgysincs mit nézni manapság, nagyon kevés a színvonalas műsor, és amire kíváncsiak, ahhoz az interneten is hozzáférnek. Egy friss európai uniós felmérés szerint ugyan még mindig magasan a televízió vezet a népszerűségi listán, ami a művelődési és szórakozási szokásokat illeti, a tizenévesek azonban egyre kevesebbet ülnek a képernyő előtt. És nem azért, mert sokat tanulnának vagy buliznának, hanem azért, mert a világhálón keresik és találják meg azt, ami érdekli őket. A filmeket letöltik, a szórakoztató show-műsorokból kiválasztják a nekik tetsző részeket, videoklipeket is a YouTube-on néznek, nem a zenei csatornákon. A magyar MTV például hamarosan meg is szűnik (semmi pánik, nem a közszolgálati televízióról van szó!). A világháló tehát sok háztartásban kezdi kiszorítani a polgári nappalik hagyományos tartozékát, a sarokban békésen duruzsoló tévét. A család nem ül össze előtte esténként, ki-ki a maga kuckójába húzódva bámulja a saját laptopját.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Fabulous
2013. december 12. 22:20
Én simán eltemettem a tévét.Persze van itthon több is, de elvétve fordul csak elő, hogy kábelen érkező műsort néznénk rajta. Ha kell valami, megszerzem és megnézzük. Olyan nyelven, amilyenen akarjuk, akkor állítjuk meg, amikor akarjuk, Nem várunk semmiféle tévécsatornára, hogy hátha majd leadja azt a filmet, amit meg szeretnénk nézni. Az ismeretterjesztő csatornáknak is reszeltek, önmaguk paródiájává váltak. Csak azért tűröm meg a lakásban a tévé szolgáltatást, mert az internet előfizetéshez jár.
kizökkentidő
2013. december 11. 11:02
A szülőnek is van némi felelőssége a nevelésben, ha már megalkotta utódait.Az általad említett játékok korhatárosak.
USsange
2013. december 11. 11:02
Az "ismeretterjesztő csatornák" ugyanúgy a hülyeséget terjesztik, mint a bulvárműsorok, csak azokon kevesebben látnak át. Ugyanazok a tulajdonosok, ugyanazokkal a célokkal. Agymosás műveltebb embereknek.
KannibálTatárÚr
2013. december 11. 11:01
A TV-k saját maguk alatt fűrészelik az ágat alacsony szinvonalukkal. A sporton kívül szinte semmit sem nézek a TV-n. Inkább keresek valamit az interneten. A legfájóbb a szinvonalcsökkenés az tudományos ismeretterjesztő TV-ken. A minap néztem egy műsort. Nem tetszett. Akkor kapcsoltam ki, amikor a trágyát kezdte kihordani az ismeretterjesztő az állatoktól. Ha már ez is a tudomány kategóriába tartozik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!