Templom és iskola

2013. december 19. 09:15

A kormányfő rimaszombati beszédében arra kérte a hallgatóságot, hogy „mélyebben és őszintébben” nézzen szembe azzal, hogy „mit köszönhetünk magunknak és mit köszönhetünk a Gondviselésnek.”

2013. december 19. 09:15
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus-csoport

„Az adventi készülődés áhítatában, Luca napján jelentette be a kormányfő a harmadik kenyérszaporítás (rezsicsökkentés) csodáját.

A hallgatóságot mindenekelőtt arra szólította fel, hogy »mélyebben és őszintébben« nézzen szembe azzal, hogy »mit köszönhetünk magunknak és mit köszönhetünk a Gondviselésnek.« Az orbáni exegézis szerint ez az év a megpróbáltatások éve volt, a gazdasági válság újra meg újra begyűrűző hullámai ellen »hősiesen és elszántan küzdött az ország.« Aztán, akárcsak a soron levő egyiptomi csapás, menetrendszerűen megérkezett »az évszázad dunai árvize«. De mi »szakadatlan küzdelemben legyőztük a természeti csapást«. Orbán magát az Ararát csúcsára lépő új Noévá stilizálva bejelenti az »sikeres magyar modell« létrejöttét.

Az adventi készülődés a karácsonyi ajándékok beszerzését is jelenti. A kétharmad kormánya nagylelkű ajándékot – majdnem egymilliárd forintot érőt – tesz a karácsonyfa alá. Az úgynevezett vésztartalékból költ, nyilván egy mennyei üzenet alapján tudja, hogy jövőre se árvíz, se aszály nem sújtja a magyar hazát.

Hogy kik kapják az ajándékot? Templomok és iskolák  belföldön és külföldön. A kormány évek óta generózusan támogatja a magyar oktatási nyelvű felsőoktatási intézményeket Erdélyben és a Felvidéken. Míg a hazai egyetemeken a komoly pénzeket fizető hallgatók leállított liftekkel és hideg termekkel találkoznak, a »külhoni« intézményeknek nincsenek filléres gondjaik. 

Pedig a betlehemi bölcső kisugárzása ma inkább érezhető a Dankó utcai Krisztus Szege Cigánykápolnában, mint a kormánypénzből frissen kigyönyörített boltozatos templomokban. Mert a pincegádorból nyíló kis kápolnában hit van és szeretet, míg a »bevett egyházak« faragott szószékeiről azok álszent, farizeus, hitetlen és hiteltelen szavai hangzanak el, akik kiűzik templomaikból a szegényeket, a megfáradtakat és a megalázottakat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2013. december 19. 13:22
"kiűzik templomaikból a szegényeket, a megfáradtakat és a megalázottakat.” Ha valaha is járt templom közelében ez a galamuszi, akkor láthatná, hogy minden templom mellett ott ácsorognak a koldusok, hajléktalanok, úgyhogy nem tudom, miről beszél a "templomokból kiűzés" ürügyén. Az egyházak karitatív tevékenységének durva, otromba negligálása, és rosszindulatú, tendenciózus félremagyarázása ez a félmondat. Ja, és azt sem értem, hogy ez egyesek szerint miért baj: "A kormány évek óta generózusan támogatja a magyar oktatási nyelvű felsőoktatási intézményeket Erdélyben és a Felvidéken." Hát ki támogassa ostoba galamuszik, ha nem a mindenkori magyar kormány? A nagyságos EU, ami az antant-hatalmak hagyományait követve szemmel láthatóan letojja magasról a magyar kisebbség jogait, panaszait? Vagy a román, szlovák, szerb kormányok, amelyek régóta tesznek a magyar kisebbségekre? Elég nagy szégyen, hogy 45 évig a kommunizmus idejében a magyar kormány tudomást sem vett a határon túli magyarságról. Ilyen szemét mentalitás, ami a saját véreiről nem vesz tudomást, nem hiszem, hogy létezett-e valaha a történelem során. Ez a hazai bal-, majd a belőle a módszerváltáskor előburjánzott "liberális" oldal sajátja, égjen rájuk mindörökre.
Senye Péter
2013. december 19. 11:31
Tudjuk, hogy a nagy egyházak hajlamosak az elvilágiasodásra, de vissza is tudnak térni kijelölt útjukra.
Bélus
2013. december 19. 11:09
Nénike! Annak kellene írni a templomról is meg az iskoláról is, aki ért hozzá!
berzsian56
2013. december 19. 11:06
Ezek néhány napja megígérték, hogy január 6-ig kussolnak, de csak nem bírják ki, hogy egy keresztény ünnepbe ne rondítsanak bele. A témaválasztás az, ami árulkodó, öt mondattal körbe lehetne írni mi csípi a szemüket: a keresztény kultúra, a magyarság, az egyház.Több jogot a kisebbségeknek, a homosexuálisaknak, az abberráltaknak, a kábítószereseknek és bárkinek , aki rombolni képes a nemzeti összetartozást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!