A szélsőjobboldalt a Fidesz hozta a nyakunkra

2013. december 10. 12:56

A Jobbik szellemét a Fidesz engedte ki a palackból, de azt oda visszazárni már nem tudta. Interjú.

2013. december 10. 12:56
Dénes Balázs
NOL

Söprögessünk kicsit a saját portánk előtt. Amikor megkérdezem, van-e felelősségük az emberi jogi szervezeteknek abban, hogy Magyarországon előretört a szélsőjobboldal, az érintettek általában azt válaszolják: nincs.

Az emberi jogi szervezetek munkatársai is Magyarországon élnek, nyilvánvalóan nekünk is van valamennyi felelősségünk. A Jobbik megerősödése miatt azonban mindenekelőtt a pártoknak kell viselniük a felelősséget. Egész pontosan a Fidesznek.

Esküdni mertem volna rá, hogy most kiadós »gyurcsányozás« jön. Gyakran hallom, hogy a szélsőjobboldalt Gyurcsány Ferenc hozta a nyakunkra.

Pedig nem. A szélsőjobboldalt szerintem elsősorban Orbán Viktor – és a Fidesz – hozta a nyakunkra. Tény, hogy a szocialisták kormányzása idején volt olyan időszak, amikor Gyurcsány és az MSZP a politikai haszon reményében kijátszotta a »rasszista kártyát«. Ne mentsük fel tehát Gyurcsány Ferencet, de az ő felelőssége ebben összehasonlíthatatlanul kisebb, mint Orbán Viktoré. Emlékezzünk vissza, hogy Stumpf István, az első Fidesz-kormány kancelláriaminisztere milyen koncepcióval állt elő 2003 nyarán. Stumpf úgy gondolta, hogy a következő választáson a jobboldal számára azzal lehet megteremteni a biztos kormányalakítás lehetőségét, ha egy átfogó és egyeztetett stratégia részeként a Fidesztől balra álló MDF, valamint a tőle jobbra lévő, a MIÉP helyébe lépő Jobbik önállóan bejut a parlamentbe. Megjegyzem: a Jobbik akkor még mozgalomként működött, hónapok múlva, 2003 őszén alakult párttá. De a közös kormányzás reményében a Fidesz már akkor szövetkezni akart vele.

A Jobbik kezdetben »nemzeti radikális« irányt vitt, a cigányellenesség, az antiszemitizmus később lett a védjegye.

Valóban, de a Fidesz éveken át szótlanul tűrte, hogy ez a védjegyévé váljon, és csak akkor próbált elhatárolódni – nem túl meggyőzően –, amikor úgy ítélte meg, a Jobbik a saját politikai érdekeit veszélyezteti. A Jobbik szellemét a Fidesz engedte ki a palackból, de azt oda visszazárni már nem tudta. A szélsőjobboldal megerősödése szerintem a társadalom kettészakítása nélkül is nehezen valósulhatott volna meg, ami szintén a Fidesz politikájának a következménye. Feltétlenül egyetértek azzal a gondolattal, hogy Orbán Viktor és a Fidesz történelmi bűnt követett el, amikor 2002-ben a kokárdát választotta kampányjelvényként: magyar zászlóval különböztették meg a magyart a magyartól. Másfelől nem szabad úgy tennünk, mintha a szélsőséges gondolkodásmód a Jobbik megjelenésével terjedt volna el a társadalomban. A rasszizmust a rendszerváltás óta nem sikerült érdemben visszaszorítani, és ez már nemcsak egyik vagy másik politikai oldal, hanem a mindenkori kormány felelőssége. Az emberi jogi szervezetek – néhány kivételtől eltekintve – alapításuktól kezdve tűzoltást végeznek. A jogvédők felelősségét nem is lehet egy lapon említeni az államéval.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. december 11. 16:02
Fodor Gábor 2006. október 24.-ei, vagyis egy nappal a rendőri atrocitások után elhangzott parlamenti felszólalása: “Mi, magyar liberálisok azt gondoljuk egyébként, hogy a rendőrség fellépése törvényes és jogszerű volt. Hiszen a rendőrségnek kötelessége is fellépni minden olyan rendbontással szemben és minden olyan, előre be nem jelentett gyülekezéssel szemben, amit láttunk október 23-án. Nyilvánvalóan le kell szögeznünk, hogy ez nagyon fontos kiindulópont nekünk, liberálisoknak a gondolkodásunkban.” Ugyanebben a felszólalásban ugyan megemlíti, hogy a beérkezett panaszok alapján az egyes eseteket meg kell vizsgálni, hogy történtek-e jogsértések, a konklúzió azonban ez volt: “Nos, hadd mondjam azt, hogy természetesen a politikai felelősség vizsgálata sem szabad, hogy elmaradjon ebben a kérdésben, hiszen rendszeresen azt halljuk az ellenzéki pártok részéről, hogy rendőrterrort láttak az utcán. Én azt gondolom, hogy a rendőrség jogszerű fellépése esetén nem lehet ilyenről beszélni, és ne feledjük el, hogy a rendőrség jogszerű fellépését megelőzték az erőszakos rendbontók garázdálkodásai az utcán, és ezt sem szabad elfelejteni.” Kuncze Gábor nem sokkal később arról beszélt, az akkori budapesti rendőrkapitány, Gergényi Péter szeret és tud is oszlatni, Demszky Gábor pedig kitüntette őt. Ez utóbbit ugyan már a párton belüli vitákban túlzásnak tartották többen is, többek között Fodor Gábor, de attól a nyilvános tiltakozástól, amit most a magyar kormánytól elvárnának a Liberálisok, egészen biztosan messze volt ez. Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért vezetője 2010-ben tragikusnak ítélte az MSZP-SZDSZ kormány (melynek Fodor is minisztere volt) emberi jogi örökségét."
1120
2013. december 11. 01:52
Óriási tévedés... A Jobbik térnyerését (ahogy a Fidesz kétharmadát is) a bolondferkónak köszönhetjük... További jó hazudozást, köcsög!
hátakkor
2013. december 10. 19:26
" Orbán Viktor és a Fidesz történelmi bűnt követett el, amikor 2002-ben a kokárdát választotta kampányjelvényként" ez sem így volt. a kokárda régi jelvény, semmi baj nincs vele. 2002-ben a Batthány társaság professzorai kérték , hogy viseljenek a magyarok kokárdát a választásokig. Szívük joga. Nem Orbán, nem Fidesz. Bár az is lehetett volna. AMúgy balek felszólítás volt, mert a választókörben láthatóvá vált ki patrióta, mozgosításhoz, csaláshoz némi információ.
hátakkor
2013. december 10. 19:23
" a Jobbik akkor még mozgalomként működött, hónapok múlva, 2003 őszén alakult párttá. De a közös kormányzás reményében a Fidesz már akkor szövetkezni akart vele." Lemaradtam volna valamiről?? Akart? és szövetkezett?? Amúgy az eredeti Jobbik fiatalos radikális jobboldali mozgalom akart lenni, a MIÉP "antiszemita" bélyege nélkül. Kovács Dávid időszak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!