Gyávák

2013. december 18. 08:47

A Kúria jogegységi határozata egy gyáva, semmire sem jó és ostoba döntés.

2013. december 18. 08:47
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Lássuk csak, hogy is kezdődött ez az egész? 

Úgy kezdődött, hogy 2002-ben Medgyessy Péter kijelentette: »Mindent, ami az Orbán-kormány idején jó és bevált, azt továbbvisznek, csak még jobban kibővítik.« És kijelentette azt is, hogy ebbe a körbe tartozik a kedvezményes lakáshitelezés államilag garantált rendszere. 

Aztán megnyerték a választásokat, és első körben szüntették meg a kedvezményes lakáshitelezést. És jött helyette a devizahitel. A devizahitel, amelyet hatalmas propagandával, pénzt nem kímélő reklámhadjárattal ajánlottak a bankok a hitelfelvevők figyelmébe, majd egy ponton túl a hazai bankok egyszerűen nem is adtak forinthitelt. Közölték, hogy az márpedig nincs. Ez a tény, akkor is, ha most, utólag, megpróbálják az egészet letagadni. S persze a devizahitelek mellett ott volt a sokkal magasabb kamatozású forinthitel –legalább papíron. S vajon miért is volt ennyivel magasabb a forinthitel kamata? Azért, mert a Magyar Nemzeti Bank »minden erejével küzdött az infláció ellen«. S a liberális mantra szerint az infláció ellen magas kamatokkal kell küzdeni. Ezért volt Magyarországon a legmagasabb jegybanki alapkamat mellett az unió egyik legmagasabb inflációja. 

Igen: az egész helyzetért egyetemleges felelősség terheli a Simor András vezette Magyar Nemzeti Bankot. A Magyar Szocialista Pártot és koalíciós partnerét, a liberálisokat. Továbbá az akkori PSZÁF-ot. 

Most a folyamatosan csökkenő alapkamat mellett negyven éve nem látott mélyponton van az infláció. A szocialisták meg a liberálisok pedig ki merik nyitni a pofájukat. Ez sincs rendjén – de leginkább a Kúria gyáva döntése nincs rendjén. Az viszont biztos, hogy a kormányon a sor. Már megint.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2013. december 18. 19:00
Lieber Horst, sei so gut… Nyilvánvaló, hogy ezekhez a banki műveletekhez (szándékosan nem írtam „gazságokat”) 100-szor jobban értesz, mint én. Hanem: egyedül az olyanokat nem értem, (úgy is, mint „egyetemleges adóstárs és készfizető kezes” egy ilyen ügyletben): 1. Ki látott ezekben az ügyletekben egyetlen cincogó svájci rappent, (akár még virtuálisan is)? 2. A rohadék bankok miért nem hajlandók a részletek törlesztését svájci frankban elfogadni, (most ne beszéljünk a hitel folyósításakor és a részletek befizetésekor alkalmazott árfolyamok különbségéről, akár egy hónapon belül is, és az egyoldalúan módosított kamatokról sem). A Kúria meg kúria meg a drága jó anyukáját…
magnamater
2013. december 18. 15:26
Nem gyávák a Kúria bírái,csak számítóak _ a bankok az erősek, a tönkrement adósoktól nem kell félni
belga
2013. december 18. 15:18
Rosszul emlékszem, hogy 2002-2007 között Járai volt az MNB elnöke? Már csak a magas jegybanki alapkamat és az alacsony (helyett magas) infláció emlegetése miatt kérdezem. Amúgy meg jobb lenne a múlt csócsálása helyett a jelen problémáit megoldani valahogy. Úgy, hogy ne legyen túl igazságtalan, ne rokkanjon bele a gazdaság, és úgy, hogy ne az legyen belőle a tanulság, hogy nem érdemes utána nézni-gondolni a lehetséges következményeknek, amikor kötünk egy bármilyen szerződést. Azt egyébként senki nem boncolgatja, hogy önkormányzatok deviza alapú adósságát átvállalta a kormány (nem emlékszem az összegre, amennyibe ez a "mindannyiunk pénzéből" belekerült. De az felvetődik az emberben, hogy ha egy önkormányzat lehet felelőtlen, mert majd az állam úgyis kisegíti akkor egy civil miért is ne?
kukagyerek
2013. december 18. 14:42
Zsóti erről írj valami - az igazi arcotokról! "Szent Koronánkból próbált gúnyt űzni három osztrák "humorista" a követségen - a nagykövet a nyikhajok kidobása helyett még be is kapcsolódott a magyarellenes gyalázkodásba" További részletek: http://kuruc.info/r/26/121683/#ixzz2npkkkyqN
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!