Szélsőségek

2013. december 04. 18:09

Idén sem múlt el magyarellenes provokáció nélkül a december elsejei román nemzeti ünnep. A magyarok idén is felültek a provokációnak.

2013. december 04. 18:09
Balog Levente
Krónika

„A román állam Erdély bekebelezése óta egyszer sem tett olyan gesztusokat a magyarok felé, amelyek valamelyest legitimálták volna a december elsejei nagygyűlés nemzeti ünneppé való kinevezését. Pedig »csak« annyit kellett volna tenniük, hogy teljesítik az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat, miszerint az új román állam polgáraivá vált nemzeti közösségek számára nyelvi és kulturális önrendelkezést biztosítanak.

A december elsejei, gyakran öntömjénezésbe fulladó ünnepségek tehát rossz szájízt hagynak. Különösen úgy, hogy egy szélsőséges, soviniszta román szervezet, az Új Jobboldal immár hagyományosan megpróbálja provokálni a magyarokat. Idén Sepsiszentgyörgyre utazott el több tucatnyi új jobboldalos, a provokációra pedig egy magyar szélsőséges csoport válaszolt, ugyancsak utcára szólítva a saját híveit, és legalább annyit ártva a magyar közösségnek.

Talán nem csak szerintünk lett volna jobb, ha arról szólnak a híradások, hogy egy szélsőséges román szervezet megpróbálta provokálni a magyarokat egy magyar többségű városban, de sikertelenül, az erről készült felvételt tartalmazó DVD-ket pedig például az EP folyosóin lehetett volna osztogatni. Ehelyett arról szólnak a beszámolók, hogy a magyar szélsőségesek dulakodtak a csendőrséggel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2013. december 04. 20:44
Igen. Szótlanul, vigyázzban állni a megszálló férgek előtt mindig is tuti befutó célravezető viselkedésminta volt a magyarok számára már 1918-ban is.
ottapont
2013. december 04. 19:35
Nem könnyű eldönteni mi a célravezetőbb. Ha benyelik nyikkanás nélkül, hogy a saját városukban alázzák őket külön erre a célra buszoztatott 'turisták', vagy ha visszaszólnak? A fiatal nemzedék egyes képviselői inkább kiállnak magukért mintsem meglapuljanak. Persze kamerázhattak és fényképezhettek volna békésen, dokumentálhatták volna az eseményeket. Csupán az a kérdés kit érdekelt volna mindez? Szerintem nagyon keveseket, sajnos.
Felhasználó név
2013. december 04. 19:31
Tehàt szerinted magyrorszàgrol ne vàrjanak segitséget. Huzzàk be fuluket, farkukat és majd az eju segit?! .....vagy nem.
orion
2013. december 04. 18:45
Barátom, az nem egy magyar, hanem egy román közmondás, miszerint "lehajtott főre nem sújt a kard". Meddig kellene még minden ganéságot benyelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!