Verseny és képesség

2013. november 09. 10:37

Messzemenően elismerve a Kelet kultúráját, nemzeti értékeit, mindenféle bántó él nélkül leszögezhetjük, hogy hazánk a Nyugathoz tartozik.

2013. november 09. 10:37
Solymosi Frigyes
168 Óra

„Első és legfontosabb feladatunk kapcsolatunk helyreállítása az EU-val, a nyugati demokráciákkal. Messzemenően elismerve a Kelet kultúráját, nemzeti értékeit, mindenféle bántó él nélkül leszögezhetjük, hogy hazánk a Nyugathoz tartozik. Itt lenne az ideje annak, hogy Magyarország kormánya és médiája (!) észrevehetően változtasson szóhasználatán. Annak az állításnak semmi alapja nincs, hogy az EU politikusai, tisztviselői gyűlölnének bennünket. Senki nem gyűlölt és gyűlöl bennünket. Igaz, a gazdagság, a jólét alig elkerülhető önbizalmat, némi »felsőbbrendűséget« kölcsönöz nekik, és a nyugati polgárok, miként a múltban, jelenleg is hajlamosak arra, hogy lebecsüljék a szegény kelet-európai országokat. Ezen a hozzáálláson a szellemi, a kulturális téren elért eredményekkel lehetett és lehet változtatni. Kívánatos lenne, ha a rendszerváltozás időszakában felnőtté vált politikusnemzedék nem rombolná le azt az elismerést, amelyet ezen a téren a nagy sorsfordulók után is itthon maradt szüleik, nagyszüleik generációja – sokkal nehezebb körülmények között – kivívott hazánk számára. Sőt már annak is ideje lenne, hogy a szellemiekben elismert sikereket kövesse a politika és a gazdaság terén elért eredményesség. Ezt azonban semmiképpen nem magabiztos kijelentésekkel, vádaskodással, hanem teljesítménnyel lehet kivívni. Nyilvánvalóan egyik ország kormánya sem szereti, ha kívülről bárki beleszól az ország életébe: analizálja, értékeli a meghozott intézkedéseket. Lehet, hogy a kritikákat megfogalmazók nem ismerik minden részletét az új törvényeknek, a bevezetett változásoknak, az azonban egyáltalán nem állítható, hogy a bírálatok teljesen alaptalanok volnának.


A rendszerváltozás után egyik fő célkitűzésünk volt, hogy fokozatosan felzárkózunk a közepesen fejlett országokhoz. Bíztunk magunkban, népünk szorgalmában, igényességében, kreativitásában, s hogy ezt a célt egy-két évtized után el tudjuk érni. 

A rendszerváltozás óta csaknem huszonhárom év telt el, annak azonban semmi jele nincs, hogy ez az álmunk beteljesült volna.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2013. november 10. 10:28
Egyre kevésbé látom olyan nagy dolognak a nyugathoz tartozást. Európa ma saját múltját megtagadva, saját identitását feladva társadalomidegen ideológiák mentén süllyed lefelé, míg a keleti világ ezeket fenntartva, ezekre alapozva növekedik. Ki gondolta volna egykor, hogy a brit gyarmati India megvásárolja a kultikus brit sportautót gyártó Jaguárt?
Agricola
2013. november 10. 09:51
A mérhetetlenül arrogáns öreg hölgy „Neelie Kroes holland biztos a Bizottság képviselője azt akarta kicsikarni a magyar kormány képviselőjétől, hogy az Európa Tanács tagállamokra nem kötelező, sőt ez esetben még meg sem fogalmazott, senki által nem ismert ajánlásainak elfogadására a magyar kormány vállaljon kötelezettséget. Ez egyszerűen egy arcpirító helyzet volt."
Agricola
2013. november 10. 09:46
Az öregúr szerint: „Első és legfontosabb feladatunk kapcsolatunk helyreállítása az EU-val, a nyugati demokráciákkal. „ Eszerint korábban jó volt, csak azóta romlott el, mióta a választópolgárok szabad választásokon ezt a kormányt hatalmazták fel? Az öregúr látomása elefántcsont tornyából, ahol nem néz TV-t sem : „ Annak az állításnak semmi alapja nincs, hogy az EU politikusai, tisztviselői gyűlölnének bennünket. Senki nem gyűlölt és gyűlöl bennünket. „ 2012-ben a TV is közvetítette a vitát az EU parlamentből, amelyen miniszterelnökünk is részt vett. A Daily Telegraph szerint figyelemreméltó tettet hajtottak végre az eurokraták: Nekik köszönhetően népszerűbb lett a magyar kormány. „Daniel Hannan, a brit konzervatív párt európai parlamenti képviselője a brit konzervatív napilap honlapján emlékeztet: korábbi írásaiban már bírálta Orbán Viktort autoriter intézkedései miatt. ám „az az őrjöngő hangnem, amellyel támadást intéztek ellene, csupán azt a hatást váltotta ki, hogy kritikusai fölé emelkedett.” Amint az EP-ben figyeltem őt, udvarias és békülékeny modorával, az üresen fecsegő provokációval szembesülve, szimpátiám egyre inkább az ő oldalára állt.” Közölte Daniel Hannan, aki szerint nem szabad feledni, hogy a gazdasági válság még jóval a görög mentőcsomag előtt vette kezdetét, a Gyurcsány Ferenc vezette kormánynak ugyanis Brüsszelben kellett kuncsorognia Cikke végén kifejti: éppen azok az európai parlamenti képviselők vonyítanak Magyarország miatt, akik támogatták a többpárti demokrácia felfüggesztését Olaszországban és Görögországban Ebből az öregúr féloldalas észjárása semmit sem volt képes érzékelni. Azt sem vette észre, hogy a céklafejű Cohn-Bendit hogyan üvöltözött az EU parlamentjében. Azt sem vette észre, hogy EU parlamenti képviselők olyan magyar újságokat lobogtattak, amelyek oldalai fehéren maradtak az állítólagos cenzúrázás miatt, noha senki sem cenzúrázta őket. Mégis a szerepjátszó képviselők a cenzúrázás bizonyítékaiként mutatták be ezeket az újságokat. Ezekre hivatkozva állították azt a képviselő urak és elvtársak, hogy Magyarországon dühöng a cenzúra. Kroes féle EU potentátok Magyarországgal kapcsolatos ellenséges téveszméket magyarországi informátoraiktól szerzik be, negligálva a régen ismert jogelvet: „Audiatur et altera pars.” Azaz „Halllgattasék meg a másik fél is”. Az öreg hölgy ettől az elvtől évezredekre le van maradva. „Kroes nyilvánvalóan nem tájékozódott sem a romák, sem más kisebbségek helyzetét illetően sem”. A mérhetetlenül arrogáns öreg hölgy „Neelie Kroes holland biztos arra kért egyértelmű választ, hogy a kormány kér-e átfogó véleményt az Európa Tanácstól a magyar médiajogszabályok módosításainak megfelelőségéről és azok végrehajtásáról, továbbá elfogadja-e és gyakorlatba iktatja-e az ET majdani ajánlásait.”
kuzmics
2013. november 10. 08:36
S ugye a toleráns nyugat mindent megtett 23 év alatt azért, hogy a felzákózás sikerüljön. Professzor úr nagy tudós, de a politikában ilyenekre mondják, hogy hasznos hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!