Svájc: újra győztek a józan parasztok

2013. november 25. 13:01

Ne az állam mondja meg, mennyi legyen a fizetésünk – döntöttek újabb népszavazáson a svájciak, akik egy korábbi, általunk is megénekelt népszavazáshoz hasonlóan újfent nem kértek a felülről érkező baloldali népboldogításból.

2013. november 25. 13:01
Rajcsányi Gellért
Mandiner
Ne az állam mondja meg, mennyi legyen a fizetésünk – döntöttek újabb népszavazáson a svájciak, akik egy korábbi, általunk is megénekelt népszavazáshoz hasonlóan újfent nem kértek a felülről érkező baloldali népboldogításból. Most a svájci ifjúszocialisták javaslatára mondtak nemet, akik meg akarták határozni, hogy egy vállalaton belül nem lehet 12-szeresnél nagyobb különbség a fizetések között. Nem mondható – különösen a svájci fizetéseket figyelembe véve –, hogy a szocik és a szakszervezetek által támogatott kezdeményezés maga lenne a kommunizmus Svájcba lógó vörös lólába; de a derék svájci polgárok így is méretes nemet mondtak a javaslatra. Csakúgy, mint tavaly a munkavállalói szabadnapok számát jelentősen megemelő javaslatra. Igazán eltanulhatna Svájctól egy adag józan paraszti racionalitást az anómiás, állammániás magyar társadalmunk.

A hétvégi népszavazáson a választók közel kétharmada, 65,3 százalék szavazott úgy, hogy az állam ne szóljon bele abba, a vállalatok mekkora arányú fizetéseket adjanak a dolgozóiknak. És nyilván nem csak zürichi topmenedzserekből és genfi bankárokból állt össze a kétharmados szavazói többség. Sőt. A leszavazásban megint élen jártak a nyakas, paraszti őskantonok, Schwyz, Uri, Unterwalden, meg Appenzell hegyi népe, de persze a nemzetközi milliárdosmenedék Zug kanton is. A szocik javaslata sehol nem kapott többségi támogatást.

És ez így is van rendjén: az egész létrejöttét az elnyomó, központosítani akaró (Habsburg-) uralom elleni sikeres küzdelmeknek köszönő, századok óta a szabad egyének, autonóm helyi közösségek, kantonok és államszövetség érzékeny egyensúlyán működő Svájc népe a kényelemre csábító jólét ellenére sem enged a szirénhangoknak. A svájciak továbbra is jobban bíznak a magánszféra működőképességében, mint az abba beleszólni akaró államhatalomban. S ahogy a tavalyi népszavazásból látszik: még maguktól is megvonják a kényelmet, elutasítva a szabadnapok számának növeléséről szóló javaslatot. Nem tudnám elképzelni, hogy nálunk milyen eredménnyel zárulna egy tavalyi vagy a mostani témáról kiírt népszavazás. Inkább nem is akarom. Most egy percre irigylem a józan svájci parasztokat és polgárokat: képesek az etatista jozefinizmus és az önnön kényelmi érdekük logikájával szembe menni, hosszú távlatokban gondolkodni.

Hátradőlni viszont most sem tudnak: februárban újra az urnák elé járulnak, hogy a Svájci Néppárt (SVP) tömeges bevándorlást korlátozni szándékozó kezdeményezéséről döntsenek. A Svájc legnagyobb pártjának számító jobboldali, konzervatív, üzletpárti, kissé populista SVP javaslata ellen felsorakozott az összes többi párt. Kemény csata lesz egy forró témáról, a végén pedig a nép dönt majd. Valószínűsítem, hogy a józan ész jegyében.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2013. november 26. 07:47
ez a cikk egy faszság
Akitlosz
2013. november 25. 18:11
"Igazán eltanulhatna Svájctól egy adag józan paraszti racionalitást az anómiás, állammániás magyar társadalmunk." a népszavazás intézményét kellene eltanulni, s akkor hamarosan más világ lenne itt is. Magyarországon az állam dönt, Svájcban a nép. Ez a nagyon nem mindegy, s ebben Svájc a világon egyedülálló ország. Jobban is működik az összes többinél. Magyarországon semmilyen törvényes lehetőség sincsen rá, hogy a józan paraszti ész alapján szülessenek a döntések. "Nem tudnám elképzelni, hogy nálunk milyen eredménnyel zárulna egy tavalyi vagy a mostani témáról kiírt népszavazás." Én meg azt nem tudom elképzelni, hogy hagynák, hogy a magyar nép dönthessen.
Tündér_Lala
2013. november 25. 18:07
Ez a cikk nagyon demagogra sikeredett. Semmilyen tekintetben nem lehet összehasonlitani a két országot. Svávban több száz éve hasonló rendszerben élnek és dolgoznak az emberek, nálunk volt a cucilizmus és utána egy gengszeter váltás (folytatás). A generációkon át folytatott minőségi munka megfelelő díjazásban részesül és nem harapodtott el a kapzsiság. Stb.,stb. Náluk egy boltos örül, ha a boltjából tisztesen megél családjával és vigyáz rá, hogy ez így is maradjon. Nálunk akinek van egy butikja, az meg van róla győződve (a szoci multból adódóan, kis adócsalással fűszerezve), hogy neki meg kell gazdagodnia. Ugyanez érvényes a vállalkozók újonnan létrejött széles tömegeire, hogy a munka mennyisége és minősége és az elkért ár véletlenül találkozik csak. Ezen túllépni nehéz, mert az emberek többségének vészesen lapos a bukszája. Tegyük hozzá a rendszerváltáskor kialakult gazdasági és politikai elit emberek elötti mintáját. Mindezen dolgokból száz különbség adódik (Nem csak nálunk. Kérdezze meg a volt szövetségi németeket a Keletnémetekről.) Azt is tegyük hozzá, hogy nálunk (mint az bebizonyosodott) csak az államra számíthatnak az emberek. Annak szabályozó és korlátozó szerepére, a versenytársak nélküli idegen tőke kezébe dobott magyar gazdasági szereplőkkel szemben. Szóval a nagy fellengzős beszéd helyett érdemes volna átgondolni a témát, a folyamatokat és nem bedőlni az őcska lekicsinylő propagandának.
müller
2013. november 25. 17:22
Amit ebben a cikkben Rajcsányi előad, az kb. ugyanolyan demagóg fasság, mint maga a téma amiről a svájci népszavazás szólt. Hogy lehet egyáltalán összehasonlítani egy évszázadok óta nyugalomban, vagy száz éve változatlan államrendszerben és elképesztő gazdagságban elő társadalmat a magyarral, amely amellett hogy végigszenvedte a XX. század minden szörnyűségét és ugyanezen idő alatt vagy öt rendszerváltást, 40 év komcsi elnyomással megspékelve, hogy aztán a globális kapitalizmusba is csak hendikeppes alávetettként tudjon csatlakozni. Komolyan hihetetlen hogy egy látszólag értelmiségi újságírónak ennyire ne legyen fogalma egy adott társadalom milyensége és annak történelme, gazdasági helyzete között, és ilyeneket le tud írni, hogy "Igazán eltanulhatna Svájctól egy adag józan paraszti racionalitást az anómiás, állammániás magyar társadalmunk." Most vagy ennyire buta, vagy álmodozik. Csak ugye butának lenni, meg álmodozni az italboltok törzsközönsége is tud, ahhoz nem kell komzervatív gondolkodónak lenni... Valami megoldási javaslatot, Gellért, meg a többiek, azért vagytok ti a fiatal értelmiség, és nem azért, hogy azon keseregjetek hogy mé' nem vagyunk Svájc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!