Akkor sem rakhatsz fagyállót a borodba, ha rendszeresen lopják

2013. november 04. 17:36

Miért nem a gazda magánügye, hogy a saját házában mit tesz a saját borába? Mert ez a törvény.

2013. november 04. 17:36
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444

„A Kúria az új Btk. hatálybalépése után a megelőző jogos védelemről azt mondta: nem büntetendő, aki a maga vagy mások személye, illetve javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz – feltéve, ha mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható azért, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet. A Kúria szerint viszont az élet kioltásával járó megelőző védelem emberölésnek minősülhet.

Tehát a gazda (aki tudta, hogy a tolvaj meginni vagy továbbadni fogja a bort) fagyállóval próbálta megfékezni a tolvajt. Azt eleve nem megfelelően tárolta, ráadásul a csapda így az emberi élet kioltására alkalmas volt. A tolvaj pedig a bor elfogyasztásába belehalt, ezért a gazda valóban emberöléssel gyanúsítható.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. január 08. 05:11
Csakhogy a gazda már régen bejelentette a rendőrségnek a bor lopást. Ilyenkor bezzeg amikor emberölés gyanúja is felmerülhet már nyomoz a rendőrség! De amíg csak bor lopás volt az ügy, addig nem voltak hajlandóak elkapni a tettest. Ez (is) a rendőrség sara.
Thomas Müller
2016. január 08. 05:10
Nem mostam össze, egyetértek azzal, hogy felelőtlen volt. De ti nem csak ezért ítélitek el, hanem az önbíráskodásért is, és az esetleges tolvajt, bűnözőt véditek.
Messire
2016. január 08. 05:10
Vagy ráirni az üvegre: Tolvaj! Magad idd meg, egészségedre!
Thomas Müller
2016. január 08. 05:10
Lehet, hogy az itteni emberek értékrendje alapján készülnek a törvények, de folyamatosan olyanokról hallunk, mint hogy gyilkosságért 4-5 évet kapnak meg hasonlók, a jog- és igazságszolgáltatás legtöbbször nagyon távol áll egymástól. A rafináltabb bűnözőket pedig nem is lehet elkapni. Szerintem a lakosság többsége halálra ítélne egy csomó tolvaj, ha csak rajtuk múlna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!