Börtöncsasztuska

2013. november 16. 09:53

A transzszibériai expressz mentén fekvő Nyizsnyij-Ingas városába deportálták a Pussy Riot punk-rock zenekar egyik tagját.

2013. november 16. 09:53
Friss Róbert
NOL

Mert kritizálta a börtönviszonyokat, a bántalmazásokat, éhségsztrájkba kezdett, ami miatt börtönkórházba is került. Nem fogta be a száját, azt tette, ami egy csasztusnyiktól elvárható. A csasztuska amúgy orosz népköltészeti műfaj, gunyoros hangvételű rövid lírai dal, életkép, alkalmi agitációs célú rigmus, bökvers, versike. Művelte még Majakovszkij is, agitációs plakátjaihoz, a ROSZTA-ablakokhoz költött ilyeneket. Meg is szolgálta velük a sorsát. Nem tudjuk, a Pussy Riot punkimája mennyire felel meg az orosz népköltészet hagyományainak, vagy hogy menyire értékelhető egy érzékenyebb zenei fül számára.

Csak egyet tudunk: az orosz hatalom nem bírja a kritikát. Még egy csasztuska erejéig sem. Minden ellentmondásossága dacára Putyin elnök nem kis nemzetközi elismerést tudhat magáénak abbéli erőfeszítésében, hogy az orosz nemzetnek józan ésszel visszaadja azt, amit hamis birodalmi álmokra építve a kilencvenes évek elején nagyhatalmi önbecsülését illetően elvesztett. Bár nem értenek vele egyet, még azt is sokan belátják, hogy mindehhez autoriter erő kell. Ez a száműzetés azonban nem az erő, hanem a kisstílű gyengeség jele. Amely képtelen belátni: nem a punkcsasztuska, hanem annak üldözése a halála a legnagyobb birodalmaknak is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. november 17. 12:25
Furcsa fintora a sorsnak: az ördögi oroszok épp oda vitték az ateista leányokat, mint a papokat.
oskar
2013. november 16. 14:56
Ha pl. Jeruzsálemben a siratófalnál gúnyolták volna a hívőket és Netanjahut akkor az elkövetőknek semmi bántódása nem esik mert Izraelben demokrácia van?????
kaktuszvirág
2013. november 16. 14:49
Egy város,hogy tud egy expressz mentén feküdni?
tetigi
2013. november 16. 14:13
Lejárt szavatosságú Állott Ropi, valld be az igazat: te igazából börtönőr szeretnél lenni a pussy-k körletében. (Ha mégse: akkor meg buzi vagy). Ebből már nem jöhetsz ki jól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!