Aláírásgyűjtés az adórendszer ellen

2013. november 10. 10:55

Az egykulcsos adó szimbóluma annak, ahogyan az Orbán-kormány a világról gondolkodik. Interjú.

2013. november 10. 10:55
Bajnai Gordon
HVG

„Azért beszélünk az adórendszerváltás szükségességéről, mert tisztában vagyunk vele, hogy a 2009 előtti adókkal is sok baj volt. A magyar adórendszer megújítására vonatkozó javaslatunk három elvre épül, hogy a középosztály három fontos csoportját erősítse: azokat, akik fel akarnak emelkedni a középosztályba; azokat, akik nem akarnak onnan lecsúszni; és azokat, akik képesek volnának a maguk erejéből is sikeresek lenni, de előrehaladásuk elé adminisztratív akadályokat állít az állam. Az átlagbér alatt kereső munkavállalók számára adójóváírással csökkentenénk az adóterhelést, de úgy, hogy mindenki, aki bért kap, fizessen adót, mert így válik az országot fenntartó aktív közösség részévé. Az adórendszernek szolidaritási elemet is tartalmaznia kell. Korábban az átlagbér körül már a magasabb kulccsal kellett adózni, ez igazságtalan és teljesítményromboló. A sávhatárt úgy kell meghúzni, hogy csak a legjobban kereső nyolc-tíz százalék jövedelme essen a magasabb kulcs alá. Ugyanakkor a felső kulcs sem jelenthet túl nagy adóterhet, nehogy visszafogja a teljesítményt, vagy a jövedelmeket a feketegazdaságba, netán az országon kívülre terelje.

Hol ez a határ?

Konkrét számot nem tudok mondani, mivel a költségvetés átláthatatlan. Az adórendszer átalakítását nem lehet az egyensúly rovására megtenni.

Magas marginális kulccsal külföldre lehet zavarni a képzett munkaerőt.

Mérsékelt, versenyképes felső kulcs kell. Az elvándorlás éppen a Fidesz növekedésellenes fordulata után gyorsult fel. Nemzeti sorskérdés, hogy visszahozzuk azt a több százezer fiatalt, aki gazdasági menekültként távozott az országból. Nemrég Londonban több mint száz ott dolgozó fiatallal találkoztam; nyíltan megmondták, hogy a reménytelenség elől mentek el, egy normális országba visszajönnének. A kormány tagjai úgy becsülték, hogy 350–500 ezer magyar munkavállaló élhet külföldön, ők hiányoznak az adórendszerből, a nyugdíjkasszából, és ha nem itthon vállalnak gyermeket, az demográfiai csapást is jelent. Ha ez a több százezres tömeg most itt keresne munkát, akkor a társadalom már felrobbant volna. Ha viszont néhány éven belül nem jönnek haza, akkor összedől. Ezért az új kormánynak visszatérési, boldogulási esélyt kell kínálnia nekik, itthon. Vállaljuk, hogy minden harminc év alatti fiatalnak vagy munkalehetőséget, vagy képzést ajánlunk fel, hogy csökkentsük azt a feszültséget, amely társadalmi robbanással fenyeget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. november 11. 08:43
Szimbólum az egykulcsos adó, támaggyuk meg! Egy faék se lehet nálatok egyszerűbb! Az amcsi kampánytanácsadók már megbuktak Magyarországon 2010-ban, de nem baj, csak így tovább. A nép már immunis ezekre a módszerekre, 2006 ősze, 2008 csődje volt olyan erejű, hogy egy ideig ne zabálja fel a tömeg azt a maszlagot, amit az úgynevezett Független szakértők elébe tálalnak. És ne írjon alá papírokat a saját érdekei ellen!
hátakkor
2013. november 11. 07:57
"Nem leszek politikus" ( Bajnai)
1120
2013. november 11. 07:46
"Az egykulcsos adó szimbóluma annak, ahogyan az Orbán-kormány a világról gondolkodik." A 9 önakasztott ember meg annak a szimbóluma, ahogyan te gondolkodsz a világról...
silvester
2013. november 11. 06:00
Libas.Ki az a hulye,aki alairja,hogy vagjatok le az ep labaimat minden erzestelenites nelkul.Ha jol hallani te mondtad mar 2009-ben mikor nalad mar alkalmatosabb szemelyt-19.-kent,hogy olyan lepesket teszel ami fajni fog.Faj meg a mai napig is,hogy elvetted a 13.havi fizeteseket,a 13.havi nyugdijakat,ja es elotte a libakat sokaktol.Str.....man vagy te ?! te egy mezei cic......any.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!