2014

2013. október 01. 18:33

A költségvetési tartalék nagyjából a fele lesz az idei évinek, igaz, a jelenlegi félszázalékos gazdasági bővüléshez képest jövőre nagyobb lehet a gyarapodás mértéke.

2013. október 01. 18:33
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Ha a 2014-es makrogazdasági pálya fontosabb paramétereit vizsgáljuk, akkor azt találjuk, hogy kétszázalékos gazdasági növekedéssel kalkulál a kormány, amely kissé optimistább ugyan a jelenlegi elemzői konszenzusnál, de az utóbbi időben londoni elemzők egyre kedvezőbb kilátásokat fogalmaznak meg. Különös tekintettel arra, hogy beépítik modelljeikbe a jegybanki növekedési hitelprogram hatását. A korábbinál reálisabb a 2014-es inflációra vonatkozó szám: az eredeti 2,8 százalékos drágulási prognózisát ugyanis 2,4 százalékra csökkentette a kormány. A deficitről annyit, hogy a 2,9 százalékra emelkedett az éves államháztartási hiánycél, amivel maximálisan igyekszik kihasználni a kormány a mozgásterét.

Ugyanakkor a költségvetési tartalék nagyjából a fele lesz az idei évinek, igaz, a jelenlegi félszázalékos gazdasági bővüléshez képest jövőre nagyobb lehet a gyarapodás mértéke. Kell is bőségesen bevétel, mert a tervek szerint az egészségügyre és az oktatásra, továbbá a saját működésének korszerűsítésére – az ideihez képest – jóval többet költ majd állam. (...)

A 2014-es költségvetésről azonban Brüsszel is elmondja majd a ma­gáét. Alighanem az Európai Bizottság alapos vizsgálat alá veszi a 2014-es, »rendkívüli« intézkedések költségvetési vonzatait. Ebből a szempontból viszont nem megnyugtató, hogy a kormány és az Eurostat között momentán elszámolási vita van a legutóbbi költségvetési módosítás miatt. Ha pedig az EU egyenlegrontó tételeknek ismeri el a szóban forgó változtatásokat, akkor a 2013-as hiány, amely bázisa is lesz a 2014-esnek, magasabb lesz a három százaléknál, vagyis az Európai Bizottság felszólítja a kormányt a deficit csökkentésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2013. október 01. 19:29
Optimistán tervez a kormány . A hiánycél 2,9 % os szintjét romba döntheti, ha a növekedés üteme - legyünk jó indulattal -, csak 1,5 % lesz. Akkor majd jön a rögtönzés, a nemmegszorítás ? Igaz, szokva vagyunk, az Orbán rezsim eddigi működése során szinte minden hónapban kénytelen volt a valósághoz igazítani az optimista költségvetési várakozásait. Ez egy vágyvezérelt költségvetési terv .
Fülig Jimmy
2013. október 01. 19:17
Narancselqrók költségvetése pár hónapot él meg jó esetben.Ép elme nyerítve röhög azon amikor hol komoly pofával,hol vigyorogva az arcunkba tolja az ügyeletes számolni sem tudó simicskacsicska.
balint60
2013. október 01. 19:01
Az én költségvetési kedvencem a saját forrású állami nagyberuházások társadalmilag empatikus megosztása: 40% stadionépítés, 23% további sporttal kapcsolatos kiadások,Kossuth-tér 10%. Ez a program aztán valóban a "zemberek" érdekét szolgálja...
6qwasyx
2013. október 01. 18:48
Felhúzta a felcsúti tahó a rezsivekkert, ami cirka két év múlva fog szólni, de akkor kurvanagyot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!