A pártok négyévente megveszik a cigányokat

2013. október 19. 14:51

A pártok pusztán felhasználják a roma közösségeket, azt gondolják, hogy elég négyévente tüzelőt és csirkefarhátat osztani, és már meg is van a szavazat. Interjú.

2013. október 19. 14:51
Setét Jenő
Index

Milyen állapotban van a roma közélet, mennyire hitelesek a roma vezetők?

A kisebbségi csoportok mindig mindent a többségi társadalomból képeznek le, a megosztottságot is. A roma szervezetek elég távol vannak az emberektől, szerintem a roma emberek is úgy érzékelik őket, mint valamiféle külső hatalmi centrumot. Vissza kell térni a klasszikus mozgalmi eszközökhöz: folyamatos kapcsolatot kell tartani, hitelesnek kell lenni, és leginkább becsületes embereknek kell csinálnia. Van min javítani.

A devecseri ügy kapcsán írta, hogy a cigány kisebbségi önkormányzatok kussolnak és lapítanak. A kisebbségi szervezetek nagy része ma politikai pártokhoz dörgölőzik.

A pártok megvesznek egy-egy cigány szövetségest, képviselői helyhez juttatják őket, miközben a pártstruktúrában sehol nem jelenik meg a roma reprezentáció. A pártok pusztán felhasználják a roma közösségeket, azt gondolják, hogy elég négyévente tüzelőt és csirkefarhátat osztani, és már meg is van a szavazat.

A megismételt bajai választás is mutatta, hogy a cigányságra leginkább megvásárolható csoportként tekintenek.

A szavazatok megvásárlása súlyos politikai kizsákmányolás. Ezek az akciók soha nem a megvásárolt közösségről, hanem a vásárlókról állít ki bizonyítványt. Húsz éve ahhoz vannak szoktatva az emberek, hogy egyik párt sem nyújt valós teljesítményt, akkor legalább négyévente kapjanak valamit, gondolják néhányan. Ha 25 éve nem jön be az út a cigánytelepre, ha mindenki csak ígéri, hogy lesz munka, de soha nem lett a közmunkán kívül, akkor miért higgye el valaki, hogy a politika az egy olyan dolog, amibe valóságosan lehet beleszólása?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. október 21. 07:45
"a Jurtában volt egy május 1-hez kapcsolódó rendezvény" Talán ennyire nem kellene lelepleznie magát, Tégla úr. Több Jurta beli rendezvényen voltam, de Május 1-hez egyik sem hasonlított. Sőt. Az ott megjelenő, rendszerváltást kikényszerítő közösségek akkor még komolyan is gondolták azt, amit a szadesz és az USA nagykövete által kierőszakolt paktum kerékbe tört. A cigányság helyzete nem igazán volt napirenden, mivel abban az ideőben még nem a liberálisok által, a többségi társadalom ellen felbújtott cigányság volt a jellemző, hanem a kötelezően munkára késztetett cigányság.
Zozzz
2013. október 20. 19:13
A pártok? Ja úgy érti az mszp meg az szdsz. Fletó a következő rohama alkalmával fog beszámolni erről URAM, majd legyenek ott a diktafonjukkal. Bértollnokok, akik 24 éve hülyítik akit lehet!
thymian
2013. október 20. 12:08
Először a saját soraikban tegyenek rendet a cigányok. http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/sikkasztasert-iteltek-el-a-fovajdat-2217165 http://petrocelli.blog.hu/2011/04/07/burokban_szuletett_nem_bunos_kallai_csaba_volt_ciganyvajda_pere Akik milliókat tudnak kifizetni posztokért, rongyrázásra, miért nem segítik a szegényebb fajtársaikat?
feketemacska
2013. október 20. 12:01
Tisztelt Honfitársaim!Amíg mi természetesen Ingyen szavazunk ide-vagy oda,addig létezik egy csoport akik ezért dotációt kap??? Valóságos diszkrimináció,nemde??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!