A székely menet és a hunyorgás politikája

2013. október 30. 11:14

Csaknem teljes konszenzus alakult ki a magyarországi politikában a Székelyek Nagy Menetelésének támogatását illetően.

2013. október 30. 11:14
Ravasz Ábel
Parameter.sk

„Csaknem teljes konszenzus alakult ki a magyarországi politikában a Székelyek Nagy Menetelésének támogatását illetően. Csaknem, de azért nem teljesen: bár a balközép ellenzék erői közül az MSZP, az Együtt-PM és az LMP is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, a Demokratikus Koalíció és az Együtt változatos értelmiségi holdudvarának egy jelentékeny része ellenében foglalt állást.


A politikai és közéleti jobb röviden megemlékezett az »ellentétek áthidalásáról«, azóta az ellenálló kisebbségre fókuszál; a szokásos – árulózásra építő – retorikai fordulatok velük szemben még működnek. Pedig azt gondolom, hogy a közbeszéd szempontjából jelentős fordulat történt: a balközép megkezdte annak a pozíciónak a retorikai visszafoglalását, ahol egy ideális világban minden körülmények között lennie kellene.

Véleményem szerint a Székelyek Nagy Menetelése céljaiban támogatható, megvalósításában ügyes és profi, de politikailag terhelt esemény volt. Bár a magyarországi sajtó mindent megtett, hogy a szituációt úgy mutassa be, mintha Romániában konszenzus uralkodna a helyi magyarság körében a menettel kapcsolatban, azért a valóság korántsem így festett. De ez rendben is van: minél távolabbról nézünk valamit, annál kevésbé láthatóak és fontosak a részletkérdések, a pontos vonások, annál inkább csak az összkép az érdekes. Testközelben azonban a valóság sohasem csak és elsősorban elvekről meg ideákról szól: egyéni ambíciókról, politikai ügyletekről, személyes konfliktusokról, satöbbi. Ha itt Dél-Szlovákiában rendeznének hasonló menetelést, a főszervező személye / szervezete alapján előre borítékolni lehetne, kik lennének vele és ellene, mik lennének a kritikai pontok, ki és milyen sorrendben csatlakozna hozzá.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. október 30. 15:11
'Ha itt Dél-Szlovákiában rendeznének hasonló menetelést, a főszervező személye / szervezete alapján előre borítékolni lehetne, kik lennének vele és ellene, mik lennének a kritikai pontok, ki és milyen sorrendben csatlakozna hozzá.' Tragikus, hogy autonómia ügyben sincs konszenzus. Ez egy olyan jelentőségű kérdés amiben félre KELL tenni a pitiáner viszálykodást! Erdélyben sikerült, Budapesten majdnem (DK kivételével), talán Felvidéken is sikerülni fog. A politikát ebből nem lehet kihagyni. Ezt mégis, hogy képzelte?
gyurmandia
2013. október 30. 13:18
Ábel, hogyan legyen egy politikai aktus politika mentes? Talán, ha politikusok és a civilek mellett megszólalna bármelyik hivatásos jogvédő szervezet, Tasz, AI, Freedom House stb. Annyi van belőlük mint égen a csillag...
Antigoné
2013. október 30. 13:08
Te nem Dél-Szlovákiában, hanem a Felvidéken élsz, ha magyarnak vallod magad. Ettől még lehetsz jó honpolgára Szlovákiának, de az identitásod a hagyományos elnevezéshez köt(ne). Az ilyen emberek miatt nem lesz semmi a felvidéki magyar összefogásból. (Ambíciók és politikai irányultságok ide vagy oda.)
Maddox
2013. október 30. 12:56
"minél távolabbról nézünk valamit, annál kevésbé láthatóak és fontosak a részletkérdések" Nyilván ez az oka annak, hogy a szlovákbarátokat ennyire hajtja a kényszer, hogy megmondják a tutit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!