Orbán, Bethlen és az államcsőd

2013. október 10. 10:44

„Egy évtized alatt a rend helyreállt, a gazdaság megerősödött” – summázta a nagy előd teljesítményét Orbán a budai Várban tartott ünnepségen. Valóban? Hát nem!

2013. október 10. 10:44
Mihályi Péter
Galamus

A levéltári kutatások nyomán ma már azt is tudjuk, hogy az MNB-nek már 1931 elején azt tanácsolták a magyar helyzetet Genfből napi szinten követő külföldi szakértők, hogy a kormány ismét forduljon a Népszövetséghez (az akkori idők IMF-éhez), hiszen minden szakember pontosan tudta, hogy a korábbi sikerek alapja is a külföldi tőke beáramlása* és – ez sem lényegtelen! – az angol kormány direkt politikai támogatása volt. Ez azonban több okból is kínos lett volna. A népszövetségi szakértők az év elején derítették ki ugyanis, hogy a kormány külföldi hitelezői elől is eltitkolta a költségvetési deficit tényét, és meghamisítva a beszámolókat, az 1930 novemberében beruházásokra felvett 3 millió font sterling kölcsönt is a hiány fedezésére fordította. Ahhoz sem fért kétség, hogy az újabb segélynek az lett volna a feltétele, hogy az ország pénzügyeit a Népszövetség szakértői ismét közvetlenül Budapestről tartsák ellenőrzés alatt.

Ez a magyarázata annak, hogy Bethlen az MNB vezetőinek véleménye ellenére is mereven elutasította a javaslatot, és lemondással fenyegetőzött. Ezek után jó fél évig még húzta, részben nyilván a júniusban megtartott országgyűlési választások miatt is, amelyeken a pártja éppenséggel rosszul szerepelt, azután viszont tényleg lemondott. Visszavonulását Bethlen csupán átmenetinek tekintette, és bízott abban, hogy egy-két éven belül ismét miniszterelnök lehet. Nem lett…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2013. október 10. 15:19
Az akkori magyar közálapotokhoz talán annak is köze volt, hogy mindenünket elkobozták a "győztesek" és éppen jóvátételt fizettünk.
puszika
2013. október 10. 12:03
Az, hogy egy ennyi diplomával feldíszített tudós ember,ne vegye észre,az akkori meg a mostani helyzet közötti mély párhuzamot,bizony el kötelezet szándékosság kell.Ez a félrevezető szándékosság, Mihályi Péter írásában igencsak fellelhető. A Népszövetségi hitel,meg a jelenlegi IMF hitel egy célt szolgált volna,az ország teljes gazdasági felügyeletét. Ezt sem Bethlen,sem Orbán nem akarta. Az ,hogy ezt Mihályi szándékosan nem akarja látni,semleges álláspontja helyett,balosliberális elkötelezettségét mutatja!
Krupp Skya
2013. október 10. 11:52
Galamus a tanácsköztársaságból itt maradtak szennylapja!
Thomas Müller
2013. október 10. 11:45
A gazdasági helyzettől függetlenül, milyen "államférfi" az, aki ellenezte a zsidótörvényeket a 19-es judeobolsevik diktatúra után? Még Teleki és Horthy sem ellenezte, pedig ők sem voltak radikálisok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!