Gondolatok a kampányfröcsögés elé

2013. október 28. 09:07

Ha Orbán valamibe belebukik, akkor nem az ellenzék „stratégiája” fogja leváltani.

2013. október 28. 09:07
Lakatos Júlia
Méltányosság blog

Ha Orbán valamibe belebukik, akkor nem az ellenzék »stratégiája« fogja leváltani. Azok az intézkedések okozhatják vesztét, amelyek kilógnak az amúgy gondosan megtervezett gazdasági, politikai lépések közül, és a 2/3-os túlhatalommal óhatatlanul járó felturbózott klientúra-rendszer kiszolgálására hivatottak. Nagyon úgy tűnik, hogy a trafikügy, a stadionok, a felcsúti kisvasút sokkal jobban megmozgatja még akár az Orbán-pártiak fantáziáját is, semmint az ellenzéki diktatúra narratíva. ()

Ahogyan Te is írod, a baloldalnak nagyon is sok »szellemi munkát« kellene elvégeznie hitelének visszaszerzéséhez. Vagy, ha nem, akkor valakinek el kell végezni helyettük, és ezt az állampolgároktól nem várhatjuk, akármennyire is hiszünk az alulról felfelé szerveződő demokráciákban. Idehaza ugyanis nincs az ilyen típusú hosszú távú társadalmi megrendeléseknek divatja. Maradna az elemző vagy az újságíró, ahogyan külföldön is, agytrösztök és az értelmiségiek termelik ki javarészt a stratégiai változások programját. Idehaza azonban ennek sincs különösebben kultúrája. Így aztán ne lepődjünk meg, ha tényleg minden marad a régi és továbbra is ugyanazzal a »hozott anyaggal« dolgozunk, mint eddig. A kampány kezdetekor miközben szintén jó szórakozást kívánok a választóknak a hosszú, ígéretekkel és félrebeszéléssel kikövezett úthoz, amelyen most közösen elindulunk, azonban a változás lehetőségének temetését, mint elemzői taktikát nem tudom támogatni. Ha mi nem mutatunk rá az alternatívákra, a politikus nem fogja szájunkba rágni. Ha mi nem lépünk ki komfort zónánkból a választók sem fognak másként viszonyulni a politikához.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2013. október 29. 01:38
A magyar baloldalt mentálisan teljesen szétzüllesztette a hat évtizeden át tartó kontraszelekció.
Soma
2013. október 28. 12:18
Orbán a rékakingák és a Kálmán C.-k , valamint a ballib oldal ordenáré performanszai miatt nem fog megbukni. Tessék már megérteni: Nincs alternatíva. Ez ma a helyzet. Orbán nem tud olyat mondani , vagy tenni, ami a ballib oldalon százszorosan meg nem jelent. Azonkívül: Egyetlen jobboldali ember sem vágyik a bosszúállásra, amelyet a trollok már nyíltan a ballib politikusok, médikusok burkoltan emlegetnek. A tényszerűség végett: Már nem tudom , melyik városban a polgármestert gyalázták, mert buszmegállót merészelt kiépíttetni a mozgássérültek otthona előtt. Épeszű ember csak megvetni tudja azokat, akik még ezen is képesek rugózni.
bsandor
2013. október 28. 11:28
nem igazán ide tartozik de Mitterand minden közművet államositott,igaz szoci volt
catalina9
2013. október 28. 11:11
civilina [Hozzászóló kiszűrése] 2013. október 28. 10:42 (Orbán Viktort)"...az különbözteti meg jelen pillanatban az ellenzéktől, hogy nagyon erős víziót kínál támogatóinak..." A balliberális oldal erre a teljesítményre egyszerűen képtelen. " Sosem volt képes, amire képes volt az a médiamonopólium útján megteremtett túlsúly volt. TGM:.. A huszadik század eleje óta fönnálló baloldali szellemi hegemónia megöregedett, széttöredezett, elvesztette szellemi ideáljait. ..... A magyar baloldal azóta elvesztette demokratikus, azaz egalitárius pátoszát és motivációi jelentős részét, majd odalett az intellektuális hegemónia is. Jellemző, hogy ha a baloldali-liberális szellemi elit annak idején kitaszított valakit, akkor az elveszett. Ez így volt az ezredfordulóig, ma már szó sincs ilyesmiről.." De ez nincs mindenhol így, Németországban például teljes a félkegyelmű 68-asok uralma: "...A Der Tagesspiegel elemzése szerint az új, polgári jobboldal első feladata a baloldali médiatúlsúly megszüntetése lesz. Az igényes jobboldal első feladata lenne, hogy megnevezze azt, aminek a kimondását a média baloldala „politikai korrektséggel” próbál betiltani. Ehhez azonban bátorság kell, mert a német nyilvánosságban nincs egyensúly. A baloldali média körüludvarolja a baloldaliakat és denunciálja a jobboldaliakat. A kommunista platform rendezvényén szabad vígan táncolni, de jaj annak, aki a Junge Freiheit című lapnak interjút ad. Mindezt magától értetődően azzal intézik el, hogy a szív a baloldalon dobog. Számos egyetemi oktató, újságíró és értelmiségi egyáltalán nem baloldali, csak álcázza magát, hogy intézetében életben maradjon. Aki egy „jobbos” mondatot kimond, az komoly támogatásra számíthat, persze titokban. Ez az úgynevezett Sarrazin-szindróma: igazad van, de ezt nem lehet kimondani. Itt mutatkozik meg leginkább, hogy a nemzetiszocialisták elleni utólagos harc a legutóbbi ötven évben a legnagyobb gondolkodási tilalomhoz vezetett. Ez egy groteszk egyenletből áll: konzervatív = reakciós = fasiszta. Ez a bunkó mindenki felett ott lebeg, aki megpróbálta saját józan eszét a haladók előírásai nélkül használni – írja a lap. ....Ma nem létezik egyetlen nagy formátumú német baloldali értelmiségi sem, és ennek az az oka, hogy hiányoznak a nyilvánosság előtt az ellenvélemények.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!