Ellenzéki vagy szakmai öngyilkosság?

2013. október 25. 16:56

A cikk igen tanulságos abból a szempontból, hogy miként erodálják a politológus szakmát a tisztázatlan, illetve a látens, elrejtett előfeltevések és prekoncepciók.

2013. október 25. 16:56
Krémer Ferenc
Galamus-csoport

„Véleményem szerint azonban a demokrácia visszaállításából – de nem a demokráciából – csak az önkényuralom hívei és szolgái maradnak ki, senki más! Nagyon fontos volt a 23-i nagygyűlésen, hogy szinte mindenki önkényuralomnak nevezte Orbán rendszerét, vagyis létrejött a demokrácia visszaállításhoz elengedhetetlen konszenzus arról, mi ellen harcol a demokratikus ellenzék. A hosszú táv az én értelmezésemben a demokratikus jog- és intézményrendszer létrehozását jelenti, a rövid táv pedig csak a választásokig tart. Innen nézve az egyezségből kihagyott szervezetek képviselték az ország hosszú távú érdekeit, a szerződést kötöttek viszont ambivalensek voltak e tekintetben. Ők még azt hiszik, lehetséges rákényszeríteni a választókat, hogy egy meghatározott módon voksoljanak, azaz úgy, ahogy ők szeretnék. Ez azonban súlyos tévedés, mert mindig többféle lehetőség van. Úgy gondolom, hogy a konzervatív és liberális szónokok nem szegték meg a megállapodást, pontosan arról beszéltek, amiről kellett, arról, hogyan lehet elzavarni az Orbán–Simicska-klánt. Szerintük ennek akadálya a szűk megállapodás, és ugyanígy gondolják a választók is.

Ugyancsak érdekes, hogy Magyar Kornélia rendszerként nevezi meg az Együtt és az MSZP megállapodását, aminek következtében az ellenében állást foglaló konzervatívok, liberálisok, no meg a DK rendszerellenesként jelennek meg. Persze mindennek csak az elutasítás erősségében van jelentősége és értelme, no meg abban, hogy a priori szembeállítja őket az Orbán utáni »renddel«, amely így háromosztatúvá válik: lesznek a szerződő jók (MSZP, Együtt–PM), a »kimaradt« rendszerellenesek, és persze ott lesznek a legyőzött orbánisták. Nekem nem tetszik ez a jövő, ilyen Magyarországon éppúgy nem szeretnék élni, ahogyan Orbánisztánban sem szeretek.(…)

A demokratikus – és nem baloldali – ellenzék nem erősebb, hanem gyengébb, sérülékenyebb lesz azáltal, ha nem reprezentálja a demokráciában hívő valamennyi irányzatot. Csak így válhat nyilvánvalóvá, hogy az Orbán–Simicska-klánnal nem a baloldal, hanem valamennyi demokrata, sajnos nem valamennyi magyar, áll szemben. Mindenki, az országot 1995-ben a csődtől megmentő, ma konzervatív Bokros Lajos, a liberalizmust a leghitelesebben képviselő Kuncze Gábor, no meg a többiek, a politikai tisztességet a saját áldozatával hitelesítő Gyurcsány Ferenc és a zöld politikát végre hitelt érdemlően képviselő PM, no és persze az MSZP és az Együtt 2014 közösen képviselik a demokráciát. Itt lenne a helye az LMP-nek is, de ők nem akarnak a többiekkel együtt lenni, s mi tartsuk tiszteletben a döntésüket. A sajtó és a szakértő elemzők most még azon szomorkodnak, mérgelődnek, örömködnek, ki-ki hozzáállása szerint, hogy nem állt be mindenki szolgai módon az MSZP–Együtt megállapodás mögé. De miért tette volna? Demokráciát akarunk ugye, és nem egy másféle Nemzeti Együttműködési Rendszert? Ideje lenne már ennek megfelelően viselkednünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2013. október 26. 09:50
Nem akartok végre illegalitásba vonúlni? Vagy máshová? Mennek a lejárató kampányok ezerrel, mégis a lábtörlő alatt vagytok. Valamivel több kellene mint a zorbánozás, racccizmus, kirekesztés, monnyon le. Az ipari méretekben folytatott hazudozásnak , most kell megfizetni az árát.
Búvár Kund
2013. október 26. 09:10
"A halál az igazi demokrácia nem kivételez nem válogat"
táltos
2013. október 25. 19:57
"A demokratikus – és nem baloldali – ellenzék" Elmentek ám a jó ....! Tele a hócipőn ezekkel a jelzős szerkezetekkel. Miért kell bármilyen jelzőt odaaggatni az ellenzékre. Ellenzék. Ennyi. Az meg hogy Bajnai, Mesterházy vagy Gyurcsány mennyire demokrata... hát inkább ne is beszéljünk róla.
Forsz
2013. október 25. 19:11
Hát ez nagyon zavaros lett, Krémer! És tudod miért? Mert őrületesen el vagy tájolódva. Ti szana-szét vagytok szakadozva. Van vagy tíz sejt, amely mindegyik balra definiálja magát és azt hiszitek, hogy a nagy számok miatt nagy erő is vagytok. Nagygyűlést emlegetsz, pedig a Műegyetem előtt nem volt más, mint jelentéktelen csoportocskák hozzácsapódása a még valamit jelentő MSZP rendezvényéhez. Az MSZP-n kívül nem volt ott más számottevő tényező sem olyan személy, aki jelentős politikai erőt tudhat maga mögött. Az, hogy soknak mutatkoztok, még nem jelenti azt, hogy sokan is vagytok. Mint látható volt, a kis klubok mellett, az még az MSZP sem tudott híveket felmutatni. A média az, amely jelentőssé tesz benneteket, mert minden szír-szar megmozdulást egyenlő súllyal mutat be, azt sugallva, hogy mekkora az ellentábor. SEMEKKORA. Ti, az egész ellenzék, minden médiareklám ellenére 20-30 ezer embert tudtatok nagy nehezen a legnagyobb rendezvényetekre összetrombitálni és még ez a csipet csapat is hajba kapott. Nagygyűlés? Na, ne röhögtess. Egy hatalomra törő politikai erőnek százezres nagyságrendben, több százezer embert kell tudni kivinni az utcára. Tudálékoskodsz, kotrod a szart, de nem veszed észre, hogy a nagy erőfeszítésetek mellett, a kormányt támogató oldal egyetlen intésre 5-600 ezer embert mozdít meg. Kapjatok már a fejetekhez, ember! Hol élsz te? Elemezgetsz, ki, hol, mit csinál rosszul, hogyan egyezzetek meg, és nem veszed észre, hogy az MSZP-n kívül nincs megegyezésre érdemes erő. Nincs kinek megegyezni. Egy biztos, már úgy elkúrtatok mindent, hogy már sok értelme nincs a tohuva-bohutoknak, felállt a két ellenfél: Fidesz-KDNP versus MSZP. A gyurcsányi fellobbanás csak rontotta a pozícióitokat. Bebizonyosodott megint, hogy Ferike az indulatának nem tud parancsolni, ha mások helyzetbe hozzák, ő egész biztosan elcseszi. Mert ő szenvedélyes. Most a választásokig jó esély van arra, hogy szétröhögjük magunkat rajtatok, mert a pojáca, mi tagadás a cirkuszoláshoz azért ért. Át kell értékelnetek az új helyzetet és készülni az ellenzéki szerepre, mert ezt az elzavarós, tolvaj kormányos retorikát a választó már nagyon unja és ha folytatjátok, erodáljátok azt is, ami még megmaradt a nagy harci lázban. Szerintem, ha ez alatt a pár hónap alatt az MSZP radikálisan fordítana a választási taktikáján, talán vissza tudna hozni néhány elpártolt, Gyurcsányban csalódott választót és talán az új ciklust nyugodtabb, építőbb jellegű parlamenti munkával lehetne megkezdeni. Egy revelációval felérő hatást eredményezne az ország életében. De nem hiszek ebben, mert akkor nektek, szaros, szakadt ellenzéki értelmiségnek felkopna az álla és ezt ti nem hagyhatjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!