Háborúban a piaccal

2013. október 14. 09:32

Orbán egy megszállott makacsságával totális háborúban bombázza szét nemcsak a liberális parlamentarizmus maradékát, hanem a szabadpiaci gazdaságot is.

2013. október 14. 09:32
Friss Róbert
NOL

Miközben a multik elleni támadás nem csitul, a múlt pénteken Koszorús László törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. A fideszes képviselő »a jogbiztonságot és az átláthatóságot« szolgálva megteremtené annak lehetőségét, hogy a kormány kivonja azokat az egyébként engedélyköteles vállalati összefonódásokat a Gazdasági Versenyhivatal eljárása alól, amelyeket »rendeletben közérdekből – így különösen a munkahelyek megőrzése, az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése, az ellátás biztonsága érdekében – nemzetstratégiai jelentőségűnek« minősít.

A GVH feladata e területen ezzel értelmét veszti: a kormány olyan gazdasági konglomerátumokra, érdek-összefonódásokra, monopóliumokra bólinthatna rá, amelyeket éppen jónak lát. Apróbb-nagyobb léptekkel, de töretlenül haladunk a nemzeti szuverenitásba csomagolt Orbán-államkapitalizmus kiépítése felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 14. 12:54
""a szabadpiaci gazdaság"" Magyarországon???? LOl LOL LOL
Alarik
2013. október 14. 10:51
Most mégis mi a bánatra számítottál Friss. Azt képzelted, ez a gonosz Patás Viktátor, majd épp a Nagy Szent Szabadpiaci Gazdaságot kíméli meg? Bárgyú remény, hogy ezt békén hagyja, hiszen ő mindent felszámol. Nem tudtad bazdmeg? "liberális parlamentarizmus" Ennek mára még vannak itt nálunk maradékai? Én meg eddig azt hittem, a felvilágosult emberi táradalom eme csodálatos vívmányát már rég megzabálta a rezsim, vagy mi a rosseb. Szarházi.
Forsz
2013. október 14. 10:49
Talán kezdjük ott, hogy mily okból is emlegetsz liberális parlamentarizmust. Neked a parlamentáris demokrácia miért nem konveniál. Másodszor. Azért az elvakult liberalizmusotok mellett már nem ártana észrevenni, hogy a kritika nélkül átvett társadalmi modellek soha nem váltak be. Volt már módunk rá, hogy ezt felismerjük. A globalizmusra, a korlátlan liberális eszmerendszerre alapított gazdaság valójában a legfejlettebb hatalmi tényezők érdekeit szolgálja. A kissé elmaradott-, a fejlődők kategóriájába sorolható társadalmak ennek a parttalanságnak csak vesztesei, pontosabban kizsákmányoltjai lehetnek. Ezt bizonyítja az elmúlt húszegynéhány év. Hihetetlen, hogy milyen értékek áramlottak ki az országból és gazdagították azokat, akik elhitették velünk, hogy a liberális piacgazdaság az maga a tökély. Igen az, nekik! Orbánék nem tesznek mást, mint felismerve ezen álságos hülyítés hazug voltát, mérséklik a kizsákmányolás mértékét. Azt hirdetik, hogy a rendszeren belül, országonként, régiónként eltérő eszközökre van szükség, ha nem akarunk a nyakunkra kerültek modern kori gyarmatává válni. Hogy ez a nyerészkedőknek nem tetszik, az érthető, de miért fáj ez pl. neked? Miért nem érted meg, hogy Orbánék felismerték az új vallás mélységesen hazug, önző és kíméletlen természetét.
HUN alé
2013. október 14. 10:26
kell a fasznak a piac! az ilyen ótvaros szélsőliberális mechanizmus az emberk kiszipolyozásához... mi átlátunk ezeken a globalobölléreken!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!