Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

95 éve gyilkolták meg Tisza Istvánt

2013. október 31. 21:23

Utolsó leheletéig hazája érdekében, a magyar nemzetért küzdött. Hitéért, meggyőződéséért bátran vállalta a mártírhalált. A mai fiataloknak ilyen példaképekre van szüksége.

2013. október 31. 21:23
Dergán Ádám
Kerdem

Mint ismert, Károlyi Mihály politikai elképzelései rövid idő elteltével csődöt mondtak, a hatalom Kun Béláék kezébe került, ahonnan egyenes út vezetett a káoszhoz és a trianoni békediktátumhoz. Pontosan az következett be, amitől Tisza István tartott, és amitől minden erejével igyekezte megóvni Magyarországot.

Romsics Ignác Magyarország története a XX. században című könyvében azt írta, hogy Tisza István kimagaslott kortársai közül. »Világosan látta azokat a veszélyeket, melyek Magyarország soknemzetiségű jellege és az orosz támogatással kialakuló balkáni nemzeti államok területi ambíciói következtében a történeti magyar állam egységét fenyegették, s egyben azt is, hogy ezeknek a veszélyeknek az elhárítására - ha egyáltalán - Magyarország csak a Habsburg Birodalom részeként lehet képes, önálló államként semmiképpen. Emellett szilárdan őrködött azon is, hogy a politikai hatalom véletlenül se kerüljön azoknak a kezébe, akik a fennálló társadalmi rend radikális átalakítását szerették volna elérni. Az államférfiúi éleslátás mellett Tisza másik jellemző tulajdonsága a fanatizmus, illetve a hívő kálvinista rendíthetetlen elhivatottságtudata volt. Amit helyesnek gondolt, azt tűzön-vízen át, s ha kellett a közvéleménnyel szemben, saját népszerűségére is fittyet hányva képviselte.«

Tisza István politikai öröksége a XXI. században is tiszteletet érdemel. Szorgalmasan tanult, és egész életében felelősségteljesen, megingathatatlan határozottsággal és elszántsággal dolgozott. Utolsó leheletéig hazája érdekében, a magyar nemzetért küzdött. Hitéért, meggyőződéséért bátran vállalta a mártírhalált. A mai fiataloknak ilyen példaképekre van szüksége. Örömteli, hogy történnek is lépések abba az irányba, hogy Tisza István végre elfoglalja az őt megillető helyet a magyar nemzeti panteonban. Nem messze attól a helytől, ahol a miniszterelnököt meggyilkolták – a Thököly út és Róna utca kereszteződésében – tavaly felállították Tisza István egészalakos bronzszobrát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2013. november 01. 21:41
Minden a Sorsé, szeressétek, Őt is, a vad, geszti bolondot, A gyujtogató, csóvás embert, Úrnak, magyarnak egyként rongyot. Mert ő is az Idők kiküldöttje S gyujtogat, hogy hadd hamvadjon össze Hunnia úri trágyadombja, Ez a világnak nem közösse.
mantelman
2013. november 01. 18:44
Tisza István a gyűlölet martalócai saját női hozzátartozói előtt lőttek agyon. Magyar katonák nem ölnek asszonyok előtt. Akik őt megölték nem voltak magyarok.
nagykutya
2013. november 01. 18:06
Tisza valóban háború ellenes volt, azonban ha lemond, nem marad aki képviselje magyar érdekeket a legmagasabb szinten ( minden magyar valamelyik fronton szolgált volna!). Tehát kényszer pályán mozgott. Hasonló helyzetben volt Horthy, mert ha nem lép háborúba a szovjettel, előbb utóbb a nemetek megszállják az országot (lett volna nagy holo!) és nem lett volna aki képviselje magyar érdeket (minden magyar valamelyik fronton szolgált volna!). Horthy is kényszer pályán futót. Sajnos, hasonló helyzetben vagyunk most is, egy olyan biztonsági szervezetbe keveredtünk akikkel semmilyen közös érdek sincs, azonban ha megint kitör egy világháború (az mar atom fegyverekkel fog zajlani) megint mások érdekeiért fogunk dögleni. Svájc az egyetlen európai ország aki megtudta oldani ezt a paradoxot.
solva
2013. november 01. 17:00
A gyökértelen jött-mentektől nem lehet,és nem is kell elvárni semmit. Irtóznak ők a nemzeti érzelmektől úgy,mint ördög a tömjén füsttől,mivel nekik nem volt,nincs és nem is lesz soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!