Beszéd A döntés napján (A Szolidaritás második születésnapján)

2013. október 01. 21:57

Orbán Viktorral, Simicska Lajossal, az Orbán-rendszer párttitkáraival, a polippal nincs kiegyezés. 2014 után, a választások után Orbán Viktornak és csapatának távoznia kell a közéletből.

2013. október 01. 21:57
Bajnai Gordon

„Két évvel ezelőtt ezen a napon született meg a Szolidaritás Mozgalom. Isten éltesse a Szolidaritás Mozgalmat!

Barátaim, Isten éltesse a szolidaritás eszményét is, mert bizony, el kellene az égi segítség. El kéne az égi segítség annak az eszménynek, amelyet a mostani kormány az első munkanapjától kezdve szétvert, és azóta is lábbal tipor. Orbán Viktor rezsimje egy embertelen, sikertelen, gátlástalan és reménytelen kormányzást valósít meg Magyarországon. Véget fogunk vetni neki!

Kedves barátaim, »szolisok«, demokraták, kormányváltást akarók!

Kedves Barátaim! Tegnap, néhány száz méterre innen tartotta huszonötödik kongresszusát az új állampárt. Sok volt a hasonlatosság a régi állampárthoz, ott is volt ilyen sok kongresszus. Ott az volt a szokás régen, hogy kongresszusi felajánlások születtek minden megyéből, városból. Most tegnap egy kongresszusi felajánlás érkezett a Fidesznek Bács-Kiskun megyéből, azt hiszem, nem ilyenre számítottak. A Kecskeméti Törvényszék oklevélbe foglalta a Fidesz kongresszusának, hogy a Fidesz Baján elcsalta a választásokat.

Tisztelet és elismerés a bíróságnak: visszaadták a hitünket abban, hogy van még igazság, és van igazságszolgáltatás Magyarországon. Fontos dolog, hogy kimondták: meg kell ismételni a választást Baján; de legalább ennyire fontos, hogy most már elmondhatjuk: a Fidesznek papírja van róla, hogy csalt.

De miért van szüksége arra, hogy csaljon? Megmondom nektek, azért, mert az elmúlt három évben is lopott és hazudott és mivel kiderült, hogy lop és hazudik, nem maradt más, mint a csalás, hogy hatalmon maradhasson. De ha már a bírósági oklevéllel kimondták, hogy csalt, akkor azt is ki kell majd deríteni a következő hetekben, hogy ki követte el a csalást. Kedves barátaim, ne hagyjátok magatokat az orrotoknál vezetni. Ne hagyjátok, hogy bedumálják nektek, hogy biztos valamelyik helyi Lungo Drom aktivista engedély nélküli taxizást végzett Baján. A szálak följebb vezetnek. Baján, nyilván, hogy az a polgármester, aki a Fidesz megbízásából ideiglenesen ott állomásozik, tudott ezekről az ügyekről, hiszen egész héten védte a védhetetlent. De a szálak ennél is följebb vezetnek, ne hagyjátok, hogy a polgármesterre húzzák az egészet! Hiszen ott vannak a videók, ott vannak a fotók, amelyen világosan látszik, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatójának jobb keze irányította szombaton a szélsőséges provokátorokat, vasárnap pedig ott szemlélte, mint gazda, akinek szeme hizlalja a disznót, úgy szemlélte a választók tömeges odafuvarozását. Kubatov Gábor jobb keze ott volt, akkor Kubatov Gábornak is tudnia kellett a dologról. Annak a Kubatov Gábornak, akiről már videó-és hangfelvételek tömege mutatta be, hogy korábban sem volt neki semmi sem drága a Fidesz győzelméért.

De barátaim, ha a Fidesz pártigazgatója mindenről tud és ott áll a háttérben és már évek óta ezt teszi, akkor a Fidesz elnöke, akit tegnap rendes állampárthoz méltóan egy tartózkodással, és több mint ezer szavazattal választottak újra, ő vajon nem tudott erről a dologról? Van aki még elhiszi ebben az országban, hogy Orbán Viktor ezen dolgok fölött áll? Van, aki még elhiszi, hogy mindez a rendszer, amely lop, csal és hazudik, nem az ő tudtával, megrendelésére vagy parancsára építkezik? Barátaim, ne higgyétek el. Ne higgyétek el, ha bárki őt ebből ki akarja hagyni.

Elmondok nektek egy régi bajai igazságot: fejétől bűzlik a hal. És mi Baján, mi bajaiak, mindenki másnál jobban tudjuk, hogy büdös halat nem teszünk a halászlébe, azt ki kell dobni. Ki kell dobni, mert tönkreteszi az egészet.

Barátaim, dobjátok ki, dobjuk ki együtt! Dobjuk ki, mert megmérgezi az életünket, nem csak az ételünket. Orbán Viktor, aki huszonöt évvel ezelőtt a rendszerváltozás szimbóluma volt, ma annak a rendszernek a jelképe, amelyet le kell váltanunk.

Furcsa volt látni tegnap ezt a kongresszust. Furcsa, hogy az orbánisták mennyi mindent megtanultak a kommunistáktól. Miközben bőszen kommunistáztak tegnap is, elég sok volt a hasonlóság. Hasonlóság volt, ahogy érkeztek a párttitkárok, csak most már nem fekete Volgával, hanem fekete lézerblokkolós Audival járnak. És mára a kommunisták egykori legharcosabb ellenzékéből talán a legszorgalmasabb tanítványuk lett. Úgy államosítanak, mint a kommunisták. Nyugdíjpénzt, iskolát, trafikot, vagy éppen veszteségbe hajtott közszolgáltatót, hogy a veszteséget majd a ti adótokból fizettessék meg a választások után.

Úgy nyirbálják meg a nép szabadságát, úgy tiporják a jogot, ahogy régen a kommunisták, úgy írják át kényük-kedvük szerint a törvényt – a saját alaptörvényüket – mint annak idején a kommunisták, csak ők most többször teszik és gyakrabban. Úgy hazudnak, ahogy a kommunisták: reggel, délben és este az állami híradókban, a Simicska-plakátokon, az aláírásgyűjtő íveken. És úgy épít magának emlékművet Orbán Viktor, ahogy a kommunisták, csak ő nagyobbat. Előre szólok: a szoborparkba a felcsúti stadion nem fog beférni... És ugyanúgy választják meg századszor is főtitkár elvtársnak, ahogy a kommunista vezéreket szokták. Egy ellenszavazattal, hogy azért adjunk a látszatnak is, más jelölt és vita nélkül.

Barátaim! Szomorú látni, hogy az egykori fiatal demokratákból mára az öregedő orbánisták állampártja lett. Ezért Orbán Viktort le kell váltanunk, elmondom századszor és százegyedszer is, azért hogy az is értse, akit az indulat elvakít, vagy akinek a politikai érdeke mást diktál. Orbán Viktorral, Simicska Lajossal, az Orbán-rendszer párttitkáraival, a polippal nincs kiegyezés. 2014 után, a választások után Orbán Viktornak és csapatának távoznia kell a közéletből. Vállalnia kell az erkölcsi és politikai felelősséget mindazért, amit elkövettek. Nincs velük engedékenység, és nincs gesztus, és ami legfontosabb: azok után, amit tettek, számukra nincs visszatérés. Vegyük elő a régi plakátokat: Tovarisi konyec.

Barátaim! Megtanultuk már 150 éve, hogy meg kell vívnunk a saját szabadságharcunkat: jövőre demokratikus eszközökkel a szavazófülkében meg kell vívnunk a fülkeszabadságharcot, ha már volt fülkeforradalom 3 éve, akkor jövőre fülkeszabadságharcot fogunk vívni. De a szabadságharc után, ha őket elzavartuk, akkor semmire nincs nagyobb szüksége Magyarországnak, mint egy új Kiegyezésre. Új Kiegyezésre egymással, nem Orbán Viktorral, nem Simicska Lajossal. Véget kell vetnünk annak az örökös háborúnak, amelyet ők keltettek ebben az országban, és amelybe belerokkan a nemzet. Véget kell vetnünk annak a háborúnak, amelynek csak három nyertese van: a hadvezér, a zsoldosok és a hadibeszállítók.

Barátaim! Új Kiegyezés kell, és ennek az új Kiegyezésnek a szilárd alapja az, hogy újra kell kötnünk a szolidaritási szerződést a magyar társadalomban. Új szolidaritásra van szükség, mert a régit felmondták. Három évvel ezelőtt azt mondták, bevallották nyilvánosan is azóta: eldöntötték, hogy hárommillió embert hagynak az út szélén. Azt mondták három éve, emlékeznek rá? A második számú ember azt mondta: mindenki annyit ér, amennyije van! Azt már elfelejtették hozzátenni: és mindenkinek annyija lesz, amennyit a Fidesz ad neki. Trafikot, földet, nyugdíjat, annak, aki lojális, aki velük van, és aki nem, attól pedig elveszik. Ezt már nem tették hozzá. És persze azt is mondták és mondják ma is, akinek nem tetszik, az menjen el! És már ötszázezren elmentek, ötszázezer tehetséges, vállalkozó kedvű vagy képzett magyar fiatal most külföldön keresi a boldogulást az elől a kilátástalanság elől, amelyet ők itt teremtettek. Örülnek is neki talán, hogy ők nincsenek itthon, mert ők biztos nem erre a rendszerre szavaznának. El is akarják tőlük venni a jogot, hogy nyugodtan szavazhassanak. Meg kell küzdeni értük, hogy ők visszajöhessenek Magyarországra! A mi szövetségünk világos ajánlatot küldött a külföldön dolgozó fiataloknak, csináljunk egy jó üzletet: Ha Orbán megy, ti végre hazajöhettek.

Barátaim, az orbánizmusnak legyen vége, mi egy másik világban hiszünk. mi abban hiszünk, hogy új szolidaritásra van szükség. Újra, amely meghaladja a mostanit és meghaladja a korábbit is. Mi nem hiszünk abban, hogy akit a társadalom többsége támogat, az bűnös, és abban sem, hogy ő áldozat. Mi abban hiszünk, hogy mindenki Magyarországon egyenrangú, önmagáért felelős, felnőtt, törekvő polgár. Ők alkotják ezt a magyar hazát.

Ezért az általunk javasolt új szolidaritási szerződésnek két pillére van: az egyik, hogy mondjuk ki újra négy év után: a társadalom többségének, annak, aki megengedheti magának, kutya kötelessége segíteni azokon, akik önhibájukon kívül nem tudnak segíteni magukon. És ugyanennek az új szolidaritási szerződésnek van egy második pillére is: az pedig az, hogy aki nem tud segíteni önmagán és ezért a többség támogatására szorul, neki pedig kutya kötelessége mindent megtenni azért, hogy kitörjön a nehéz helyzetéből. Hogy éljen, a neki felkínált eséllyel, hogy munkát keressen, hogy munkát vállaljon, hogy képezze magát. És ha olyan nehéz helyzetben van, hogy saját magán már nem tud segíteni, akkor tegyen meg mindent, hogy a következő generációra, a saját gyermekeire ne örökítse tovább a nyomort. Ebben kell őket segíteni és támogatni.

Ez az a másik világ, amit mi képviselünk. Egy normális, gyarapodó, összetartó, szolidáris, európai Magyarország, mi ebben hiszünk! És ez a másik világ, ez, amit képviselni fogunk. Kedves barátaim, mondjátok el mindenkinek, ha innen elmentek. 2014 nem a bal vagy a jobb oldal küzdelme lesz egymással. 2014 népszavazás lesz. Népszavazás lesz, ahol a normális Magyarország hívei megküzdenek Orbán-ország zsoldosaival.

Kedves barátaim! Azért vagyunk ma itt, mert a Szolidaritás a mi szövetségesünk. És azért vagyunk egymás szövetségesei, mert a Szolidaritás volt az, aki elsőként szállt szembe Orbán Viktor rendszerével. A Szolidaritás volt az első, aki belekiáltott a hatalom arcába, hogy nem csak antidemokratikus, de tisztességtelen és embertelen az, amit csinálnak. A Szolidaritás mondta ki először, hogy Magyarországon a szegényebbek és a tehetősebbek közötti szerződést újra kell kötni, újjá kell alkotni, mert különben Magyarország reménytelenül kettészakad. Nem fogjuk hagyni, mi olyan országot teremtünk, ahol könnyebb lesz felemelkedni, és sokkal nehezebb lesz leszakadni.

Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk!”

(Bajnai Gordon beszéde 2013. szeptember 29-én, a Szolidaritás születésnapi, A döntés napja (D-day 2.0) elnevezésű rendezvényén.)

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2013. október 02. 17:07
Bajnai Klinton néni B53-asa, büdös halból 53-mat raktak a magyar nyugdijas halászlébe.
nutyer
2013. október 02. 13:13
Gőgős Gúnár Gordeon! Neked -nem kell távoznod. Te meg se fogsz érkezni....
motoros
2013. október 02. 10:29
Érdekes, szórakoztató ember lehet ez a libatolvaj. Két mondata után lehet horkolni.
atila68
2013. október 02. 10:14
Te Gordon! Veled kormányoldalról a kutya nem akar kiegyezni. Ezt tudtad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!