Szív a magyar

2013. szeptember 13. 14:34

Hiába lesz magasabb egy doboz dohányterméken realizálható árrés-százalék, ha eltűnik a piacról a legálisan értékesíthető mennyiség és a kereslet a feketepiacra vándorol át.

2013. szeptember 13. 14:34
Vég Márton
Világgazdaság Online

„Növekszik az illegális cigarettakereskedelem. Naponta lehet olyan híreket olvasni, hogy a záhonyi Tisza-parton milliós értékű csempészcigarettát foglalnak le a pénzügyőrök. Lázár János államtitkár még áprilisban mondta bele a kamerákba, hogy szerinte nem fog drágulni a cigaretta, és nem kell attól tartani, hogy növekedne a feketegazdaság. Nem indokolta meg, hogy mire alapozza a véleményét. A dohányipari szereplők azonban levezették: ha a legális termék drága, az illegális forgalom nőni fog. Nekik lett igazuk. Hiába lesz ugyanis magasabb egy doboz dohányterméken realizálható árrés-százalék, ha eltűnik a piacról a legálisan értékesíthető mennyiség és a kereslet a feketepiacra vándorol át. Számítások szerint mindez legalább 45 milliárd forint adóbevétel kiesést jelenthet 2013–2014-ben. Lázár János is megmondta előre: a fő cél az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, ez pedig a hazai és a külföldi dohánygyártóknak egyaránt visszaesést jelent majd. Arra azonban biztosan nem gondoltak, hogy 876 településen még a tíz százalékos árrés is kevés lesz ahhoz, hogy valaki nemzeti dohányboltot nyisson.

Lám, így jár az ország, ha nem a miniszterelnök javaslatát követi, aki osztrák mintára 12 százalékos árrést akart. Lehetne persze arról is egy népszavazás, hogy ne csökkenjen, hanem növekedjen az árrés. De ha már a cigi drágább lett – és esetleg még drágább lesz –, legalább a sör lehetne ingyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2013. szeptember 13. 18:47
http://index.hu/gazdasag/2013/09/11/dohany_jovedeki_ado/
gudmen
2013. szeptember 13. 18:43
berecskereki mekkora egy suttyo..jobbos vagyok de ezt a trollt akkor is letagadnám ha rokonom lenne:) 23 milliárddal kevesebb adó folyt be... https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1239885_564399300286550_1536786427_n.jpg
vigyor
2013. szeptember 13. 17:50
Asszem ugyanazt próbálták eljátszani mint a szerencsejátékoknál, igaz, hogy bezárják a kétharmadát, de amelyik nyerőgép működik, annak megtartásáért többet kell fizetnie a tulajnak. A cigivel arra számíthattak, hogy amit elvesz a fekete piac, az bejön a koncessziós díjakon, és egy ideig megy a dac, de aztán a dohányosok beállnak a sorba, és a trafikba veszik meg, mert csak kényelmesebb, mint a csempészre várni. Csak, ez most nem jön be.
Berecskereki
2013. szeptember 13. 15:29
Egyelőre fecsegés az egész. Tegnap dohányt vásároltam és két árussal (közvetítő, kiszállító) is összetalálkoztam. Azt mondták az elmúlt és ebben a hónapban sokkal több dohányárút értékesítettek, mint korábban. Julisban pedig azért volt kevesebb, mert a korábbi forgalmazók értékesítették a készleteiket. A statisztikai adatokból pedig az vehető ki, hogy a dohánygyárak export értékesítése csökkent nagyobb mértékben. A dohányboltok forgalmát statisztikailag nem lehet mérni, csak a dohánygyártókét. Az átállás pedig minimum két hetes csúszást jelent. Nem beszélve arról, hogy a kiskereskedelmi egységek készletállománya sokkal kisebb, mint korábban a nagy áruházaké volt. Szóval legalább fél-egy évnek kell eltelni, hogy egyenleget lehessen vonni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!