A hülyeséget nem lehet betiltani

2013. szeptember 12. 11:50

A mai Európában is akadnak problémás országok és politikusok, de szerencsére nem Hitlerhez hasonló szándékokkal és képességekkel. Interjú

2013. szeptember 12. 11:50
Timur Vermes
hvg.hu

hvg.hu: Ha ebből indulunk ki, felmerül a kérdés, megtörténhet-e újra, hogy egy Hitlerhez hasonló kaliberű despota újra ekkora szerephez jusson, bárhol a világon?

T. V.: Németországban túl jó dolgunk van ahhoz, hogy ez megismétlődjön. Ez persze azon is múlik, mennyire fontos egy országban az embereknek a demokrácia, az pedig csak akkor derül ki igazán, ha éppen nem megy jól a soruk. Ezzel együtt bármi megtörténhet, nem vagyunk biztonságban, hiszen minden demokráciában létezik a vágy, hogy jöjjön valaki egy egyszerű megoldást kínálva, akit egyszer megválasztunk, aztán mindent megold.

Azt, hogy más országokban ez megtörténhet-e, nehéz megítélni. A mai Európában is akadnak problémás országok és politikusok, de szerencsére nem Hitlerhez hasonló szándékokkal és képességekkel.

Ami Magyarországot illeti, úgy gondolom, jelenleg a kormány kicsit sajátosan kezeli a demokrácia fogalmát, ami pedig külön érdekes, hogy a lakosság ebben partner. A hülyeséget viszont nem lehet betiltani. Örülnék, ha az emberek nem támogatnák ezt az irányt, de ezt nem lehet előírni.

Számomra ugyanakkor az is meglepő, hogy a többi európai ország igen türelmes Magyarországgal szemben, és kivár. Gyors válaszokra lenne szükség. Le kéne fektetni, hogy ezek a játékszabályok, ha pedig te a klub tagja vagy, akkor be is kell őket tartanod. Ha ezt elmulasztod, akkor jön a sárga lap, a piros lap, aztán itt a vége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!