Baloldalak

2013. szeptember 24. 08:56

A balközép magyarázatnak véli a hasonlatot: azt állítja, hogy az Orbán-rezsim olyan, mint a Kádár-rendszer (nem olyan).

2013. szeptember 24. 08:56
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

„A Magyar Nemzet tárcaírói és a szélsőjobboldali kommentelők (lásd majd itt lejjebb) arról képzelődnek, hogy a balközép sajtó »fasisztázik«, pedig a balközép sajtó »kommunistázik«. Legutóbb maga Bokros Lajos nevezte a rezsicsökkentést »újkommunistának«. A balközép magyarázatnak véli a hasonlatot: azt állítja, hogy az Orbán-rezsim olyan, mint a Kádár-rendszer (nem olyan). Ez még abban az esetben is, ha igaz lenne (nem igaz), nem adna választ arra a kérdésre, hogy a csudába’ lehetséges a mai körülmények között (nem lehetséges) visszatérni az államosított tervgazdaságba (aminek semmi nyoma). Amúgy a Horthy-rendszer analógiája is hamis, a mai rendszer nem korporatista és nem fasisztoid. Egészen újszerű – de erről már írtam máskor, nem akarom az elkerülhetetlen mértéken fölül ismételni magam.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP egyik vezető egyénisége bajba keverte magát avval, hogy – ami teljesen mindennapos a mai szociáldemokráciában – elejtett néhány dicsérő szót néhány radikális baloldali lapról és internetes portálról. Evvel aztán beigazolta a balliberális sajtó régi jóslatát, hogy a szocialisták előbb-utóbb mint büdös komcsik fogják leleplezni magukat. A büntetés nem is maradt el. A hvg.hu glosszistája a szövegösszefüggésből kiszakított idézet régi és jól bevált technikájával néhány vérforraló mondatot hajított az ideológiai körtáncba beleszédült és belefásult liberális olvasóknak, akik most aztán szörnyülködhetnek, s mindezt valamiféle Mao-ünnepségről készült ijesztő és nevetséges fotóval illusztrálta, ahogy illik.

Erre azonban sajnos válaszolt Szanyi, aki – értelmes ember létére – pár éve belelovalta magát ebbe a tűrhetetlenül goromba és alpári Naturbursch modorba, és ezúttal is csak rikoltozik; írása mindent összekever, és nekem végtelenül ellenszenves.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2013. szeptember 24. 20:33
"mindenütt föltámadt a szélső- és ultrabaloldal" azert ezt nem tuloznam el. teny, hogy a lengyeleknel, horvatoknal, oroszoknal van 1 valamekkora intellektualis radikalis baloldal, de mennyi embert jelent ez? nehany szazat, maximum nehany ezret. OK, Magyaro-on meg összesen kb. 50-100 embert. ezek jelenleg eleg izolalt intellektualis körök, nem politikai-tarsadalmi tenyezok es a mainstream altalaban ugyanugy ignoralja oket, mint Magyaro-on. meg a legnagyobb marxista szcenaval rendelkezo Nemeto-ban es Nagy-Britanniaban sem nagyon mas a helyzet, megha neha irhat is 1 cikket a Guardian-be Zizek (akit azonban mint bohocot adnak el). persze lehet, hogy ez valtozni fog, de jelenleg a különbseg nem olyan nagy. Magyaro. ebben a tekintetben az abszolut nulla körül van, ez igaz.
puszika
2013. szeptember 24. 17:19
Ime a Népszava:Szanyi Tibor......az mszp vezető egyénisége.... Hol értékválság van, ott értékválság van!!! Lapozzunk.
bsandor
2013. szeptember 24. 16:08
balfékek,de el kell ismernem,hogy most megleptél
kjkj945
2013. szeptember 24. 15:53
Mandi mandi, miért csak egy kis részletet emelsz ki mindig, ami sztem nem a lényeg????? ""Ebben az írásban nem akarok senkit meggyőzni semmiről, csak arról, hogy a tájékozatlanság, a műveletlenség és a báva rosszhiszeműség elegye nem túl hasznos. Vélekedjék akárki akárhogyan a radikális baloldalról, jelenléte kiküszöbölhetetlen, akkor se – sőt: akkor különösen –, ha egyetlen szavazatot se kér senkitől, és egyetlen szavazatot se kínál föl senkinek."" A teljes cikk sztem másképp adja elő magát!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!