Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem nyerő a liberális politika

2013. szeptember 27. 14:42

A választópolgár értékrendjében nem a több Európa eszméje a nyerő, hanem a nemzeti érdekeké.

2013. szeptember 27. 14:42
Malinák István
Új Szó

„A valóban liberálisnak nevezhető erők Kelet-Európában sem tudtak megkapaszkodni, Szlovákiában például Dzurinda mesélhetne sokat arról, hogyan kell valakit időzítve felfalni, Magyarországon az MSZP-vel való szövetkezés épp úgy felőrölte az SZDSZ-t, miként a másik oldalon a Fidesz bedarálta a kisgazdákat. Tájainkon a liberalizmust előszeretettel jellemezték amolyan »se hús, se hal« politizálásnak, szűk városi értelmiségi csoportok gittegyletesdijének. (...)

Az AfD a német nemzeti érdekekkel érvel a gazdaságpolitikában, amikor pl. elutasítja a »lusta görögök« megmentését a német adófizetők pénzéből. De jó ideje már Merkel is ezt teszi, amikor a német jólét stabilizálása mellett csökkentené Brüsszel kompetenciáit, elutasítja az eurókötvényeket és erőteljesebben akarja ellenőrizni a sokmilliárdos mentőcsomagok felhasználását.

A tanulság: a választópolgár értékrendjében nem a több Európa eszméje a nyerő, hanem a nemzeti érdekeké. Ez nem feltétlenül jó a kisebb, gyengébb tagországok számára, de mindenképpen alkalmazkodniuk kell hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Justicia
2013. szeptember 27. 20:20
Merkelnek igaza van, lyukas hordóba hordják a vizet Mo-ra is. A német polgár unja már, hogy az ő pénzéből semmire nem jutnak a lemaradt országok.
luga
2013. szeptember 27. 18:35
Baromira buta vagy.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 27. 16:58
"Tájainkon a liberalizmust előszeretettel jellemezték amolyan »se hús, se hal« politizálásnak, szűk városi értelmiségi csoportok gittegyletesdijének." Semmi közük az értelmiséghez. Hivatásos bűnözők.
1234
2013. szeptember 27. 16:28
Újszó kezd észhez térni, egynéhány szerkesztője is észrevette, hogy az őrjöngők üvöltötte progresszivitás egyszerű korlátoltság vagy ócska opportunizmus volt. Lehet késő, már progresszíven lebeszélték magyar identitásukról, nyelvülről olvasóközönségüket, a felvidéki magyarokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!