A közöny generációja

2013. szeptember 21. 16:17

Temérdek érvet lehetne felhozni annak igazolására, miért közönyösek a mai fiatalok a közélet és a közösségi programok iránt. De ezek csak az okozatok. Az ok mi magunk vagyunk.

2013. szeptember 21. 16:17

„Szerdán hozták nyilvánosságra a Magyar Ifjúság 2012 kutatás eredményeit, amelyből elsőként a Heti Válasz és a Mandiner közölt szemelvényeket. Ezekből a következőket tudjuk meg magunkról, 15-29 éves fiatalokról.

– Elfogadjuk a status quo-t, a politikai-társadalmi berendezkedést, szüleink életvitelét. Nem lázadunk, nem hagyjuk el a szülői házat, minden korábbinál befelé fordulóbbak vagyunk.

– Nem szerveződünk, nem vagyunk aktívak, nem szólunk bele a társadalmi folyamatokba, és nem is hisszük, hogy erre van lehetőségük. A szabadidőnket otthon töltjük. (...)

Sokkal könnyebb a politikusokat szidni, mint venni a fáradságot a Hírcsárda meg a Napiszar mellett megnyitni legalább három ellentétes nézőpontú hírportált. Könnyebb harminc évesen is a mamahotelek kényelmét élvezni, mint önálló háztartást vezetni, ahol nincs, aki mosson, főzzön ránk. Torrenten két óra alatt lejön egy sorozat, a francnak van kedve kirándulni a hegyekben, egyébként is, lehet, hogy esni fog! Mennyivel egyszerűbb meghúzni magunkat a sarokban vagy terelni, amikor két haverunk a kocsmában politizál, mint hogy felvállalnánk a véleményünket! Még a végén azt hiszik, előítéletes vagyok, jujj!

Temérdek érvet lehetne felhozni annak igazolására, miért közönyösek a mai fiatalok a közélet és a közösségi programok iránt: a technológiai fejlődés, a közösségi média térhódítása, az ifjúságellenes politika, az atomizálódó társadalom, stb… De ezek csak az okozatok. Az ok mi magunk vagyunk. Mi mondtunk le lélekben erről a hazáról és a benne lakókról. Elhittük – mert elhitették velünk –, hogy kicsik és szerencsétlenek vagyunk. Hogy nekünk soha semmi sem sikerül. Hogy most már jöhet bárki, itt nem fog soha semmi változni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. szeptember 22. 02:47
Az alkotmány módosítása az egyetlen mód arra, hogy a sorkatonaság ügye ne lehessen a napi politikai viták része - mondta Vadai Ágnes. Az országgyűlés honvédelmi bizottságának MSZP-s tagja szerint a sorkatonaság eltörlése a legolcsóbb megoldás http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/98912/1 Most itt a sok csámpás, tornából felmentett, hipraktiv, ideggyenge, önmagával mit kezdeni sem tudó faszomgeneráció. Kösz, Szadesz/Vadai.
Taxin
2013. szeptember 22. 02:42
Egy érv a sok közül: 2004-ben az SZDSZ alkotmánymódositással megszüntette a sorkötelezettséget.
Tóth József
2013. szeptember 21. 19:10
Ez nem magyar jelenség ebben biztos vagyok! Európát ellepte a nihil a közömbösség! Még talán azt sem mondhatom,hogy a liberalizmu,hiszen Amerikában a hatvanas évek jelensége mi volt? Lázadás! Mi ellen? Az akkori társadalmi konvenció ellen! Régóta a véleményem:az emberiség igényli a sokkot! Lásd a háború utánni lelkiséget! Minden tisztább lett! Építkeztek az emberek felszabadúltak. Az az igazság,hogy nem tudunk élni! Nem tudjuk értékelni a világunkat! Ebben a felelőség a mindenkori társadalomé! Az írástudóké!
hartnesz
2013. szeptember 21. 18:49
A jelenlegi értékrendi válságban nem is csoda ha szerencsétlenek csak kapkodják a fejüket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!