Csatáry (ür)ügyén

2013. augusztus 24. 07:51

Akadnak más háborús bűnösök is, akiknek „életművét hiteles magyar értéknek” tüntetik föl.

2013. augusztus 24. 07:51
Várkonyi Tibor
Népszava

„Ékesítette vagy kerek két héten át a Le Monde honlapját Csatáry László fotója. A fénykép alatt közölt szikár híradás azzal a címmel jelent meg, hogy »Egy szomorúan példás háborús bűnös«. Indulatmentes ismertetés volt, a halálhír napján megjelent a nyomtatott újságban is. Az aláírás szerint angol fordítás alapján, a szerzője a szigetországban élő történész, aki legendás hidegvérrel, cifrázás nélkül tényeket sorol föl. Még azt sem minősíti, hogy az ismert adatok szerint a kassai gettó akkori parancsnoka sajátkezűen korbácsolta az Auschwitzba szánt fogoly zsidókat, az asszonyokat arra kényszerítette, hogy körmükkel ássanak sírokat. Semmi hevesség, még ott sem, ahol az egyébként terjedelmileg is visszafogott írás utal a jelenre, a csigalassússággal rendezett pör körülményeire. Mellékes tényezőként említi, hogy az ágyban, párnák közt meghalt Csatáryhoz hasonlóan, felelősségre vonása közben hunyt el Képíró Sándor, a Délvidék bűnöse is. Nem meglepő, ami történt, és ez az egyetlen minden cifrázástól mentes megjegyzés, mert akadnak más háborús bűnösök is, akiknek »életművét hiteles magyar értéknek« tüntetik föl. 

Név szerint említtetik Wass Albert, akit román bíróságok ítéltek el. A gróf kedvence a szélsőségesen nacionalista Jobbiknak, - így a további fölsorolás -, sőt a jelenleg kormányzó Fidesz egyes áramlatainak is. A neve a »nagy egyéniségek« között szerepel az Orbán vezetés listáján, a nemzeti kultúra bajnokaként ábrázolja őt a washingtoni magyar nagykövetség is. Türelem és cinkos megértés kíséri a budapesti központi hatalom részéről azt is - folytatta az ismertetés -, hogy »helyi kezdeményezésekre« emlékműveket avatnak olyan második világháborús személyiségeknek, utcákat, tereket keresztelnek el róluk, mint például Horthy Miklós volt. Elfogult politikai értékelésekben részesítik őket, ahogyan az megfelel a Fidesz és a szélsőséges Jobbik ideológiai fölfogásának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. augusztus 24. 21:57
Ilyen idők járnak, így 23 évvel a "rendszerváltás" után. Önért valószínűleg már nem szól majd a harang.
thymian
2013. augusztus 24. 16:19
Na és amivel a németeket vádoljátok, kiderül, hogy azt is az (zsidó) elvtársaitok találták ki. "Grigorij Majranovszkij professzor, a mérgek szakértője 1937-től vezette az NKVD operatív műszaki szakosztályának „X-laboratóriumát”, amely méreginjekciók által hajtotta végre „közvetlen kormánydöntésre 1937-1947-ben és 1950-ben” a halálos ítéleteket, mind az „X-laboratórium” mellett fenntartott speciális zárkában, mind pedig az [61] 1960-70-es években külföldön. Majranovszkijt csak 1951-ben tartóztatták le és zárkájából ezt írta Berijának529: „Kezeim által a szovjethatalom több tucatnyi megátalkodott ellensége pusztult el, beleértve mindennemű nacionalistákat is.” [62] Ez pedig egyike a megdöbbentő, 1990-ben felvillant közléseknek, amelyből lederült, hogy a hírhedt lélekölőket egyáltalán nem Hitler találta fel a második világháború idején, hanem a szovjet NKVD 1937-ben. És ezeknek a feltalálója Iszáj Davidovics Berg, a moszkvai területi NKVD-kirendeltség igazgatási és gazdasági osztályának vezetője. Ezért oly fontos ismerni azokat is, akik egyáltalán nem magas posztokat foglaltak el. A dolog pedig így esett. I. D. Bergre bízták a moszkvai területi NKVD-kirendeltségen működő „trojka”530 döntéseinek végrehajtását és Berg precízen végre is hajtotta: vitte az embereket kivégzésre. De amikor a moszkvai területen már három „trojka” kezdett egyidejűleg ülésezni, a kivégzők ezt már nem győzték. Akkor kitalálták: meztelenre vetkőztették az áldozatokat, összekötözték, szájukat betömték és behajították a kívülről kenyérszállító kocsinak álcázott zárt teherautóba. Szállítás közben a kipufogógáz a kocsiszekrénybe ment és mire a távoli árokhoz értek, az elítéltek már „készek” voltak."
Text adósság
2013. augusztus 24. 13:16
Várkonyi úr űr ürülék ürügyén! Prutty!
Kandeláber
2013. augusztus 24. 12:53
Vén cionista fasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!