Az emberi léptékű népszerűség kedves dolog (1997)

2013. augusztus 15. 15:09

Ahelyett, hogy elgondolkodnék azon, mit jelent számomra a humor, én inkább rajzolok valami mulatságosat, vagy írok egy komédiát. Interjú.

2013. augusztus 15. 15:09
Sławomir Mrożek
Magyar Narancs

„Mit jelent az ön számára a humor?

Erre nem tudok válaszolni. A humor az, amikor nevetnek az emberek. Persze léteznek vastag könyvek komoly tanulmányokkal a humorról, de ezek szörnyen unalmasak. Nem tudom, miért kellene elgondolkodnom azon, amit csinálok. Nincs időm rá, nincs kedvem hozzá, nincs szükségem rá. Ahelyett, hogy elgondolkodnék azon, mit jelent számomra a humor, én inkább rajzolok valami mulatságosat, vagy írok egy komédiát. A komédiák nem úgy születnek, hogy valakik tankönyveket írnak a humorról, azokat valakik megveszik a könyvesboltban, megtanulják a humor szabályait, és aztán írnak egy darabot. Higgye el, tényleg nem arról van szó, hogy nem akarnék válaszolni. Sőt bizonyára vannak olyan általános jellegzetességek, amelyektől valami mulatságos lesz vagy nem, de én ezzel soha nem foglalkozom.

Zavarja önt a népszerűség?

Miben zavarna? A népszerűség jó dolog, hasznos és kellemes, ha nem lép át bizonyos intenzitást. Persze az én népszerűségem összemérhetetlen a rocksztárokéval. Jóval kevésbé vagyok népszerű, mint mondjuk Michael Jackson, és nincs szükségem testőrökre. Az emberi léptékű népszerűség viszont nagyon kedves dolog.

Ön nem túl sokszor és nem szívesen nyilatkozik. Miért?

Miért kéne nyilatkoznom? Most mondja meg. Azért nem nyilatkozom, mert én ilyen furcsa típus vagyok. Az egyik nyilatkozik, a másik nem. Én csak akkor adok interjút, mikor annak konkrét oka van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!