Alföldi megmutatja, mi az a hazaszeretet

2013. augusztus 21. 11:27

Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra az István, a királyt, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre.

2013. augusztus 21. 11:27
Kovács Bálint
Kovács Bálint
Egyfelvonás

„Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra a Szegedi Szabadtéri Színpadon az István, a király című, idén harmincéves rockoperát, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre. Nem rendez katartikusan jó, tökéletes előadást. Viszont a darab vázáig lebontja a rárakódott, ilyen-olyan üledéket, hogy újra láthatóvá váljon, melyik szereplő mit képvisel, ki miért teszi, amit tesz, és kinek milyen a viszonya a többiekkel, azaz, hogy pontosan miről is szól ez a történet. Ez pedig talán a legjobb, ami egy, a kultusz patinájával bevont művel történhet. (…)

A lendületes és látványos, jelmezeiben és kellékeiben a politika ezeréves lényegi változatlanságát hangsúlyozó előadás legvégén felkerül a kereszt a díszlet-korona csúcsára, és bezárul a félkörív: a korona körbeveszi a szereplőket, s a rácsokon át nincs kijárat. Miközben a többezres közönség állva hallgatja, ahogyan az összes színész a Himnuszt énekli, a magyarság szimbóluma egyszerre véd meg, tesz közösséggé, és zár egyfajta börtönbe. Ez a kép mutatja meg, milyen lehet a nem üres frázisokból álló, valódi hazaszeretet: amikor az ember tisztában van minden pozitívummal, de közben látja a negatívumokat is. Látja, és ezzel együtt dönt úgy, hogy teljes szívéből énekli el a Himnuszt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2015. november 26. 20:33
Az az ép egység szívfájdalom nélkül vágóhídra küldte a legszebb fiait, még virágokat is dobált rá a pályaudvaron. Nekem ez ketrec, lélektelen ketrec. Pontosan ez tette Trianont lehetővé.
Ouroboros
2015. november 26. 20:33
Ez mi ez? Az aktuális román gerrymandering? Igazad van, nem követem ezeket a dolgokat úgy, mint egy nemzeti. De nekem a dolog nem jelent meghasonlást vagy bármit: én minden nacionalizmust egyformán gyűlölök, a románt sem kevésbé. Ide vezet: hogy szét akarja szedni az emberek életét térképre rajzolt fiktív vonalakkal. Csak történetesen ezek itt vékonyabb vonalak.
Ouroboros
2015. november 26. 20:33
Na, utánakerestem, mert egyik démon olyan nekem, mint a másik. Ennek a példánynak locsaba volt a neve. Meg az most is :)
atila68
2013. szeptember 15. 22:20
Én akkor írtam ilyen jellegű (üres) elemzést mikor a középiskolai irodalomtanárom kiadta házi feladatba valamelyik méltán népszerűtlen színdarabot, és túl akartam lenni rajt mihamarabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!