Cigányoknak kultúra?

2013. augusztus 19. 10:00

A cigányoknak ugyanúgy joguk van kulturális intézményekhez, ahogy a határon túli magyaroknak.

2013. augusztus 19. 10:00
killingjoke
Fent és Lent

„A hazai cigányság ezúttal minden eddiginél körmönfontabb taktikát alkalmazva, úgynevezett kulturális központot akar magának. Ez, mint azt mindannyian tudjuk (köszönjük, Jobbik!) teljesen nevetséges próbálkozás, hiszen kultúra mint olyan, csakis a kacagányos, darutollas, rovásírásul beszélő neopopulista párt szimpatizánsainak lehet. A cigányoknak semmiképpen sem. Így egy ilyen objektum, mely mellesleg szinte teljes egészében külföldi tőkéből valósulna meg (ez is gyanús, hiszen tudjuk kik csaholtatják a kapuk előtt ezeket) valójában csak egy hídfőállás, hogy végül teljes egészében beszippantsák a Kárpát-medencét a magyarok elől.

Ezt megelőzendő, a Jobbik minden városban, ahol a projektet meg szerették volna valósítani, elkezdte verni a palávert a legprimitívebb rasszista lózungokat puffogtatva. Ha jobban meggondoljuk, azért tényleg nagyon szar lenne egy kulturális központ a cigányságnak. Ne adj' Isten, még a végén a cigány gyerekek valami beteges információkapcsolásban az etnikumukat nem csak szemét szutyok dolgokkal kötnék össze, hanem esetleg értékhordozónak tartanák. Talán az integráció is könnyebb lenne és a társadalom számára is hasznosabb, ha a cigány emberek a »kitörés« után nem azon dolgoznának, hogy minél gyorsabban »elfehéredjenek«, hanem hogy segítsék a még hátul levőket. Nos, ez kultúra és pozitív énkép nélkül nem megy. Ennek pedig a modern világban intézményi kereteket kell biztosítani. Pont úgy, ahogy a határon túli magyar kisebbségeknek is joguk van intézményeket létrehozni és ápolni a hagyományaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 28. 14:50
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ny_n%C3%A9pcsoportok Melyiknek?? Magyarország: romungro, lovari, cerhari, gurvari, mašari, khelderaš, čurari, drizdari, sinti, băjás Románia: vatraš, kheretuno rom, ferar, lavutar, florar, karamibar, potkovar, vanzator, bradžitor, spoitoar, salahor, lakatuš, džambaš, khelderaš, lovari, čurari, pletoš, pejptanar, sitar, ursar, rudar, băjás Szlovákia: romungro, bergitko rom, serviko rom, lovari, bougešti, kurkešti, drizdari, sinti
Messire
2013. október 28. 14:30
Ez a pöcs csak provokál ezzel a stilussal. Egyébként igen: a cigányok kulturáját, a zenét éppúgy megfojtotta a globalizáció, mint a magyarokét. És ebben a megfojtásban élenjárnak az ávós, ügynök diszkósok, akik minden elárasztottak szar tuctuccal, munkanélkülivé, célnélkülivé téve több százezer muzsikus cigányt. Fanakalat sem vájnak már, mert műanyag és bádogkanál helyettesiti, éppúgy, mint a fűzfa tekenőket stb. Nade ezé nem a magyar náci a geci.
feri57
2013. augusztus 20. 07:09
A cigány kultúra gazdag sokszínű világa értékhordozón nemcsak Magyarország részére, hanem a világnak is. A zene, a néptánc, a festészet,szobrászat,az irodalom a sport,a népdall az ősi mesterségek stb... Szükség van a legnagyobb kisebbségnek egy kulturális központra.A cigányság kultúrális öröksége fontos mindannyiunk számára.
MacElek
2013. augusztus 19. 14:02
Joguk van megteremteni maguknak, ha annyira fontos nekik. De ha jól értem, akkor itt nem erről van szó, hanem arról, hogy megint másoknak kéne nekik adniuk valamit. Esetleg ne tegyük ki a táblát is, hogy Cigányország? Ebben az országban hivatalosan a magyar kultúra ápolandó, a többi meg magánügy. Na nem mintha a kormány nem istápolná őket igényen felül. Csak hát az is körülbelül csak box-oktatást meg egyéb fegyverhasználatot jelent. Az meg nem hiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!