Pátosz nélkül

2013. augusztus 22. 19:37

Tudom, hogy Alföldi rendezése harminc év múlva ugyanolyan kultikus lesz, mint ma a királydombi.

2013. augusztus 22. 19:37
Juhász Katalin
Új Szó

„Sokat vártam ettől a rendezéstől, talán túl sokat is. Talán ezért nem éreztem katarzist. Alföldit ismerve körülbelül tudtam, mire számíthatok, és azt maradéktalanul meg is kaptam. Se többet, se kevesebbet. Tudtam, hogy végig aktuálpolitizálás lesz, hogy István egyenlő Orbán Viktorral, hogy a jelmezek és a gesztusok a mára utalnak. Ami rendben is van. Azt sem kétlem, hogy ez a rendezés harminc év múlva ugyanolyan kultikus lesz, mint ma a királydombi. Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett.

Az új változat legnagyobb pozitívuma, hogy megfosztotta a magyar nemzet rockoperáját a pátosztól. Attól a pátosztól, amely miatt a harminc évvel ezelőtti előadásból készült filmet csak nehezen sikerült végignéznem. Maradtak a hús-vér emberek és konfliktusaik, egyszerű, eldöntendő kérdések. Igazi színházat láttam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2015. november 26. 20:33
Szörényi konkrétan örül, mert mindig szerette volna élő zenekarral, de most először jött össze. Reflektált arra is, hogy a harminc évvel ezelőttit nem lehet és nem is kell megismételni. És azt se hagyta szó nélkül, hogy helyenként fölgyorsították, elmondta, hogy megérti, ha ezt a dramaturgia megköveteli. http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/216983 Mit is mond erről a Tao? „Ezért a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik, alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, *beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti.*”
geraz51
2013. október 08. 22:55
30 év múlva nem lesz olyan pulpitus,ahol ezt a rendezést kultikusnak tartanák.
Fahrenheit 451
2013. szeptember 07. 13:17
Ezt a képet, hogy a koronába vannak zárva a magyarok, http://4.bp.blogspot.com/-ePoHdVGYuVs/UhIx8QNqLUI/AAAAAAAABGo/ZJu9azEJl3Y/s1600/istvan5.jpg jól vésse az eszébe mindenki, mert nagyon szerencsétlen esetben 30, de jó esetben akár 10-15 év múlva is borzongani fognak a magyarok, ha többségükben rájönnek, hogy valóban "a koronába voltak zárva".
abcd
2013. augusztus 26. 15:19
Köszi, erről beszélünk.:) Ha egyszer valamit operának hívnak, akármilyennek, akkor az eccerű pógár elsősorban zenei élményt keres. Igy van az már párszáz éve. A nagy klasszikus operákat is feldolgozták már számtalan variációban , de egyetlen egy feldolgozásról sem tudok, ahol a zene az énekhang csak másod, harmadlagos szerepet kapott volna. Egyébként kurva nagy élmény lehet, a kultikus Alföldi rockoperát füldugóval nézni!:)) Hát csak erre élvezzen, akinek tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!