Áder János vétói

2013. július 04. 15:53

Áder előéletét ismerve nem gondoltam volna, hogy a Fidesz nem foglalkozik azzal, amit mond. De a Margitsziget ügyében látványosan nem törődtek vele.

2013. július 04. 15:53
Domány András
Komment.hu

„Áder János vétóira visszatérve: előéletét ismerve – a Fidesz egykori második embere, az országgyűlés volt elnöke, majd a 2002-től ellenzékbe került Fidesz igen harcos frakcióvezetője – nemrég még nem tartottam volna lehetségesnek, hogy a mostani többség nem foglalkozik azzal, amit mond. De a Margitsziget ügyében látványosan nem törődtek vele, és – a hatályba lépés két hetes elhalasztását leszámítva – változatlanul fogadták el újra, hogy a terület közvetlenül a fővároshoz tartozzon. Ő a törvényt azzal küldte vissza, hogy az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartája szerint, amelyet Magyarországon törvénnyel hirdettek ki, nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül. A kormány arra sem méltatta, hogy érdemben foglalkozzon ezzel a kifogással. Szabó Erika államtitkár csak az újabb zárószavazás előtti vita végén tett egy megjegyzést, hogy népszavazás nem lehetséges, a XIII. kerület és a főváros véleményét pedig kikérték, és az utóbbit vették figyelembe. A mondatból még az sem volt világos, hogy a szocialista vezetésű kerületet már az államfői levél után kérdezték-e meg – csak azért, hogy aztán elutasítsák a véleményét. (…)

Abból az ötletből pedig négy nap alatt lett törvény, hogy közigazgatási gyakorlat nélkül lehessen jegyzőt kinevezni, fogadják el szakmai gyakorlatnak a jogi szakvizsga előtt végzett munkát. (Amit eltölthetett valaki például az ügyészségen is, és fogalma sincs, hogyan működik egy önkormányzat.) Ordított a dologból, hogy valakit valahol mindenáron és gyorsan ki akarnak nevezni, aki nem felel meg a feltételeknek.

Áder János ezt sem kifogásolta. Ezért sincs sok oka elégedettnek lennie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2013. július 05. 07:54
Érthető, az angyalföldi szoci önkormányzat által 22 év alatt szétrohasztott Szigetet nem Ádernek kell rehabilitálni, helyreállítani az értékeit. Megszüntetni a bodegákat, a 10 méterenkénti biciklikölcsönzőket, kijavítani a szétmállott futópályát.
Felebarát
2013. július 05. 04:58
lehet tudni, minek kell a sziget és az ott lakók feje fölött lehet dönteni, vagy ha biróságra megy, akkor a biróság megitéli, hogy nem adta beleegyezését?
Békafa őrnagy
2013. július 05. 01:30
Lipótvárosnak kell egy sziget? Vegyen magának. Amúgy ki lettek tiltva?
parafin
2013. július 05. 00:10
Áder Jánosnak állása van, nem hatalma vagy tekintélye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!