Államfők, ha fejet hajtanak

2013. július 01. 14:58

Egyes vélekedésekkel ellentétben Áder János magyarok által elkövetett bűnök miatti bocsánatkérése nem az önfeladás kifejeződése volt.

2013. július 01. 14:58
Ablonczy Bálint
Heti Válasz Online

„Némely pillanat nagyszerűségét egy aprócska könnycsepp fejezi ki a legjobban. Szerdán, amikor Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök közösen hajtott fejet Csurogon a második világháborút követő tömeggyilkosságok magyar áldozatainak emlékműve előtt, a megjelent többezres tömegben sokaknak nedves volt a szeme. A gesztus jelentőségét jól érzékelteti, hogy nem is olyan régen még újra és újra meggyalázták az egykori dögtemető területén felállított fakeresztet, amely a tömegsírba hányt ártatlan áldozatokra emlékeztetett. (...)

Egyes vélekedésekkel ellentétben Áder János magyarok által elkövetett bűnök miatti bocsánatkérése nem az önfeladás kifejeződése volt. Éppen ellenkezőleg. Csak magabiztos nemzeti tudattal lehet kilépni az örök áldozat önfelmentő szerepéből. Csak így lehet elég erőt meríteni ahhoz, hogy kimondjuk: magyarok is öltek meg szerb civileket, honvédek kezéhez is tapadt ártatlanok vére. És bár az újvidéki hideg napokról már a hatvanas években született regény és film is, egészen más súlya van egy államfő önkritikus mondatainak.

»Közel 70 évet kellett várnunk arra, hogy egymás szemébe nézve közösen is kimondhassuk: a bűnnek nincs származása, sem nemzetisége, nincsenek bűnös népek, csak bűnös tettek, bűnös indulatok, bűnös emberek vannak« – mondta a magyar államfő elnökségének eddigi alighanem legfontosabb szavait, miután megkoszorúzta Csurogon a szerb áldozatok emlékművét.

A politikusi múlthamisítások és múltidealizálások világában a tiszta, világos beszéd nagy kincs. Becsüljük meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dohányárusítás = DROGKERESKEDELEM
2013. július 01. 15:31
nézd ablonci: Áder ott kért bocsánatot, ahol az események történtek - ráadásul úgy, hogy Magyrország már események idejében eljárást folytatott a szerbek semmi ilyesmit nem tettek sem 45-ben sem azóta és Nikolics sem a Vajdaságban a szerbek előtt kért bocsánatot a magyaroktól, hanem CSAK pesten EZ EGYÁLTALÁN NEM VOLT KÖLCSÖNÖS MÉRTÉKŰ GESZTUS itt a kölcsönösség azt jelentené, hogy a Vajdaságban elhangzó szerb bocsánatkérés mellet VISSZAADJÁK A VAJDASÁG ÉSZAKI FELÉT Bezdán Bajmok Bácsfeketehegy Óbecse Ada Padé Kanizsamonostor vonal mentén és akár még Zombor magyar lakosságát kicserélik Szabadka szerb lakosságával
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!