Megtalálta a kormány az orvosságot a „zsebszerződések” ellen?

2013. június 29. 14:47

A jelenlegi kabinet is csupán jogi eszközökkel harcol a „zsebszerződések” ellen, miközben a jelenség valódi okaival nem tud, vagy nem akar foglalkozni.

2013. június 29. 14:47
Lengyel Szilvia
OS

Az LMP kikérte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által készített jelentést a jogellenes földszerzések elleni kormányzati lépésekről. Ebből kiderül, hogy az első Orbán-kormányhoz hasonlóan, a jelenlegi kabinet is csupán jogi eszközökkel harcol a „zsebszerződések” ellen, miközben a jelenség valódi okaival nem tud, vagy nem akar foglalkozni.

A VM jelentése szükséges, de nem elégséges eszközöket tartalmaz a rendszerváltás óta tartó agrárválság egyik tünetére, a földek jogellenes eladására. A „zsebszerződések”, jogellenes eladások egyik oka ugyanis az, hogy a tulajdonosok jó része nem tud megélni a földből, ezért inkább megszabadul attól.

A jelentésben leírt szankciók ellenére csak akkor fog a termőföld magyar kézben maradni, ha sikerül elérni, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést jelentsen. Ehhez a hazai mezőgazdaság teljes újjászervezése szükséges. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a magyar agrárium gerincét a kisbirtokosok összefogásán alapuló, helyben termelt, feldolgozott és értékesített, minőségi élelmiszerek előállítása adja, a nagybirtokokon folyó alapanyag-termelés helyett.

A zsebszerződések elleni legfőbb fegyver a mezőgazdaság jövedelmezőségének megteremtése. A kormánynak elő kellene segítenie kisgazdálkodók együttműködését, az önkéntes alapú társulások létrejöttét és komoly lépéseket kellene tennie a feketegazdaság felszámolására.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2013. június 29. 17:00
Az elvtársak azonnal elkótyavetyélték az összes élelmiszert feldolgozó cukor, konzerv, növényolaj, stb. gyárat, amelyeket gondosan le is rombolt az új tulajdonos. Az EU-ba lépésünkkor beleegyeztek, hogy a magyar mezőgazdaság az EU-s támogatásoknak csak a 30-40 %-át kapja a nyugati országokhoz képest. Gondolom, az "egyenlő esélyek" miatt. Most jutott eszedbe siránkozni?
quetzal
2013. június 29. 15:23
'A kormánynak elő kellene segítenie kisgazdálkodók együttműködését...' Akkor meg azzal vádolnátok őket, hogy paternalista módon beavatkozik a gazdaságba.
bsandor
2013. június 29. 15:10
Kedves Szilvi,ird le a tutit,a levegőbe én is tudok dumcsizni,kérdezd Andrástól meg Gábortól,ők hogyan is képzelik,mondják el,halljuk, egy szar bannert én is ki tudok függeszteni a parlamentbe,ez megoldaná a problémát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!