Amerikai-magyar párhuzamok

2013. június 12. 08:23

Olyan államot építenek mindkét oldalon, amely a politikusokon és az élősködő osztályon kívül senki másnak nem érdeke.

2013. június 12. 08:23
Béndek Péter
1000 leütés

„Az Orbán-kormány nem nagyon hangoztatott, de annál jobban kitapintható felfogása szerint az erős, független ország célja egyáltalán nem vagy legalábbis átmenetileg (10, 20, 100 éven át?) nem egyeztethető össze mindenki lehető legnagyobb polgári szabadságával, mert az erős állam erős kormányzatot, az meg erős, koncentrált belső támogatói bázist kíván, és ez óhatatlanul vezet az erő szempontjából hasznavehetetlen milliók biztonságának kikezdéséhez (pl. jövedelmének eltereléséhez) és szabadságának (a beavatkozástól való mentességének) korlátozásához. Ebben az értelemben az állam érdeke és célja polgárai tekintélyes részének szabadságát és a biztonságát egyaránt csökkenteni. Ezért korlátozza milliók hozzájutását a kiegyensúlyozott sajtóhoz, a minőségi oktatáshoz és művelődéshez, a társadalmi mobilitás lehetőségéhez, a kiszámítható és méltányos jogrendhez, az államtól független egzisztenciához stb. Míg Amerikában a magánszféra (az alapjogok) biztonsága forog veszélyben, addig idehaza azé a népjóléti (szociális és művelődési) minimumé, amely a szabadságjogok értékének felfogásához egyáltalán elvezethetett volna, de amelynek a hiánya reménytelenné teszi, hogy a szabadságjogok elnyerjék az emberek szemében az őket megillető helyüket, és az ügyeink hasonló hatékonysággal váljanak megtárgyalhatóvá, mint az amerikaiaké. Ez – tehát a szabadság tudatossága és megélése a konfliktusok felszínre hozásában és megtárgyalásában – óriási különbség az USA javára. Alapvetően igaz azonban, hogy mindkét helyen a helyi értéküknek megfelelő birodalmi, erős állami illúziókat táplálják, amely rendszerint a környezeteikkel való még több konfliktushoz és a szabadságjogok még szélesebb korlátozásához fognak vezetni.

Olyan államot építenek mindkét oldalon, amely a politikusokon és az élősködő osztályon kívül senki másnak nem érdeke.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2013. június 12. 14:07
Erős állam nélkül nincs demokrácia, sem jól működő gazdaság, sem jólét, sem jogállam. Ennek az ellenkezője hazugság, dezinformálás, és szétzüllesztés. Az államnak tudnia kell, hogy mi a szerepe, és hol a határ. Mivé lett volna a Brit Birodalom, vagy az USA erős állam nélkül? Egyik sem lett volna történelmi, hatalmi tényező. Az állam leépítésével kapcsolatos ál-liberális maszlag, csak ócska hazudozás. Minden híresztelés ellenére, a liberalizmus sem létezik erős állam, az őt megvédő és szabályozó jogi keretek, és az ezeket betartatni képes erős állam nélkül. Ezek nélkül megszűnik liberalizmus lenni, és helyette jön a gazdasági diktatúra, ennek nyomán a fejlődési képtelenség, a piaci összeomlás és a káosz. A piac önszabályozása nem létező mítosz, Magyarországnak erősnek kell lenni, hogy ezen a küzdőtéren talpon maradjon.
Botos
2013. június 12. 13:46
A balliberálisnak nem hazája, csupán szülőhelye Magyarország!!!!
pedroamigo
2013. június 12. 12:28
Az önkény dobtáras, az önkény. Na meg a magyarok szabadságának előre megfontolt szándékkal, aljas indokból történő korlátozása, kiszolgáltatottságba taszítása.
pedroamigo
2013. június 12. 10:37
Van egy alapvető különbség a két ország között: Míg az amcsik bíznak az államban addig a magyarok alig. Paradox módon a magyarok még is az államtól várják a csodát. Attól aki kizsarolta nyugdíjukat, elveszi a trafikjukat, önkényeskedik a gyerekeikkel etc. Képtelenek kiverni Kádár Jancsi bácsi elvtársat a fejükből. Ráadásul most van egy önjelölt elsőtitkár elvtárs bácsi. Kicsi, pocakos de a mienk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!