Magyar ügy

2013. június 06. 13:57

Azt a helyzetet, ami a 2010-es választások után kialakult Magyarországon, a politizáló Európa egyszerűen „szemtelenségnek” tartja.

2013. június 06. 13:57
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„»Magyar ügy« – de meddig? Ezt kérdezzük valamennyien, akik vigyázó szemünket pár éve kénytelenek vagyunk folyamatosan Brüsszelre és Strasbourgra szegezve tartani. Ha komoran hunyorgatva is.

És az a pár mondat is egyszerre volt »magyar ügy«, meg a határok fölötti ideológiák itthoni lecsapódása, persze egy másik dimenzióban, amit volt szerencsém váltani előadása előtt Schöpflin György európai parlamenti képviselőnkkel, nem a politikai gyakorlatról, hanem nagyapjáról, Schöpflin Aladárról, aki 1950-ben halt meg, amikor fia, Schöpflin Gyula önkényesen föladta stockholmi nagyköveti státusát, és fiával Angliában telepedett le. Aki a Nyugat folyóirattal, sőt tágabban a 20. század első felének magyar irodalomtörténetével érdemben foglalkozik, annak megkerülhetetlen Schöpflin Aladár, mint a kor talán leginkább mértéktartó kritikusáé és talán a legelfogulatlanabb szerkesztőjéé, s így mindazoké, akik még személyes kapcsolatban lehettek vele. A képviselő úr elmondta, hogy a nagyapja hogyan vélekedett Ottlik Iskola a határon című regényének első változatáról, én meg azt, hogy milyen szűkszavúan nyilatkozott Mándy Iván pályakezdő novelláiról. De hárítsuk el a hedonizmus és a sznobéria további kísértéseit.

Azt a helyzetet, ami a 2010-es választások után kialakult Magyarországon, a politizáló Európa – az unió és a vele szövetséges, legalább nyolcvan százalékában baloldali-liberális elkötelezettségű sajtó – egyszerűen »szemtelenségnek« tartja. Olyannak, amibe soha nem fog belenyugodni. Ennyi. Ezt tudjuk, tapasztaljuk. De ez a benyomás igazán akkor válik szinte megingathatatlan ténnyé, ha olyasvalakinek a napi politikai tapasztalatai erősítik meg, aki a politológiának – és nem a honi politikai publicisztikának – a legjobb nyugati egyetemeken kvalifikált szakembere, aki abban a brit közegben él több mint fél százada, ahol nagyobb a becsülete a visszafogottságnak, az understatementnek, mint a mégoly jogos igazságvédő szenvedélynek. »Ilyent még nem láttunk«, nyilatkozta Schöpflin, amikor beletekintett ama »zöld« portugál jóember jelentésébe (akivel – no persze – az Élet és Irodalom azonnal sietett egy nyalonc interjút közreadni), akinek (és megbízóinak) alig burkolt célja nem lehetett kevesebb, mint »gyámság alá helyezni Magyarországot«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2013. június 06. 17:42
A globális hatalmak által pénzelt sajtó nem szégyell semmilyen hazugságot. Amit mi a saját bőrünkön megtapasztaltunk, most a törökök élhetik meg: "Ha a fényképeket megvizsgáljuk, érdekes dolgokat figyelhetünk meg rajtuk. Például a számtalanszor publikált és megosztott, a Boszporusz hídon valóban hatalmas tömeget ábrázoló fotó egy 2012-es maratoni futóversenyen készült. A súlyosan sérült »tüntető«, akin állítólag áthajtott egy rendőrségi jármű, egy jóval korábbi autóbaleset sérültje." [És a fősodor média csínytevéseiről még egy sor hasonló tény van felsorolva az Anadolu Agency hírügynökség Magyarországon élő tudósítójának nyilatkozatában. Hehe.] http://index.hu/bloghu/globalgoritmus/2013/06/04/torok_tavasz_567
Karcolt
2013. június 06. 16:22
"ami a 2010-es választások után kialakult Magyarországon, a politizáló Európa – az unió és a vele szövetséges, legalább nyolcvan százalékában baloldali-liberális elkötelezettségű sajtó – egyszerűen »szemtelenségnek« tartja. Olyannak, amibe soha nem fog belenyugodni." Önfelmentő hazudozás a trafikosoktól: a 2010-es választások után mindenki alapvetően bizalommal tekintett Orbánékra, főleg az előző 4 év nyüglődése után. Csak aztán kiderült, hogy egy kocsmai hőbörgő szintjén álló, megbízhatatlan kalandor vezeti az országot, akivel képtelenség még alapvetően korrekt viszonyt is fenntartani, mert nem lehet tudni, hogy amit ígér, azt nem szegi-e meg két nap múlva.
pedroamigo
2013. június 06. 16:07
Nocsak, mivé nem válnak Schöpflin elvtárs tapasztalatai?
szalámis hegedű
2013. június 06. 15:20
A kis magyar farok elkezdte csóválni az ordas Európát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!