Hankiss Elemér 85 éves

2013. május 06. 07:36

Hankiss látja a magyar társadalmi és politikai válság mélyen fekvő okait, és mégis kitart amellett, hogy a megoldás a fejünkben van.

2013. május 06. 07:36
Meszerics Tamás
LMP
„Van valami eredendően megkapó és szokatlan abban, ha valaki aktív szellemi életének nagyobbik részét a magyar társadalom csapdahelyzeteinek, értékeróziójának vizsgálatával tölti és láthatóan, megállíthatatlanul optimista. A gyermekek és a bölcs öregek derűs egyenességével. Valaki, aki látja az európai és a sajátos közép-európai civilizációs zsákutcákat, a még annál is súlyosabb magyar társadalmi és politikai válság mélyen fekvő okait, és mégis kitart amellett, hogy a megoldás a fejünkben van. Mindannyiunkéban. Merthogy ízig-vérig demokrata. És a maga utánozhatatlanul elegáns módján plebejus is egyben. Az alul levők, a nem-elit, a vesztesek oldaláról is látja mindannyiunk közvalóságát, együttérzés-hiányunkkal, igazságosság-deficitünkkel, társadalmi közönyünkkel egyetemben.

Ragaszkodik ahhoz, hogy a megoldás a fejünkben van. Hogy ki kell találnunk közösségeinket, Magyarországot, sőt, mindenkinek a maga országát. Hogy lehessen olyan, amilyen tudna lenni. Pedig nem gondolja, hogy a világ egyszerűen akarat és képzet lenne. De csak azok a változások tudnak tartósak és társadalmi méretekben gyógyhatásúak lenni, amelyek a közösség megfontolt vágyaiból származnak.

Hankiss Elemér már egészen fiatalon is bölcs öreg lehetett. A Társadalmi csapdák izgalmas szociológus szerzőjeként ismertem meg egyetemi éveim alatt, a nyolcvanas évek közepén. Aztán kilencvenkettőben elolvastam Fodor András naplóját az Eötvös Collégium háború utáni éveiről, és megláttam valamit a debreceni fiú visszafogottságán is átütő, kortársai számára  nyilvánvaló megfontoltságából és korát meghazudtolóan következetes értékítéletéből. Nem tudom, ha negyvenhétben húsz éves lettem volna, ennyire világos lett volna-e számomra, hogy a NÉKOSZ »a rendszer janicsárképző intézménye« lett. Vagy, hogy a szülői ház műveltségi tőkéje okán előfordulhat, hogy néhány dolognak azért nem jár utána az ember, mert hiszen elég megkérdeznie bármikor a szüleit, megkaphatja a választ. (Ez nekem csak húsz évvel idősebben jutott eszembe).

Aki tudja, hogy az igazságosság nem a természet rendje, hanem emberi találmány, és ezért kell törekednünk rá; aki érti, hogy csak az fenntartható, ami a közösséget harmonikusabb léthez segíti; akinek világos, hogy a politikai osztály belháborúja elfedi és tovább rothasztja a társadalom betegségeit, és mégis hisz az emberi megoldás lehetőségében, az nyolcvanöt évesen is ifjú tud maradni.

Isten éltesse Hankiss Elemért!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. május 06. 09:39
Ki ez a hankis?
enes
2013. május 06. 08:42
Közreműködött a kommunisták többszörös visszajövetelében.
Berecskereki
2013. május 06. 08:03
Szerintem tévedés, hogy „az igazságosság nem a természet rendje, hanem emberi találmány,”, mert a természet objektív és az objektív igazság benne lakozik. Az ember mint szubjektum a természet egyik alkotó része, s minden ami általa van szubjektív. Így az általa alkotott igazság is szubjektív, ha úgy tetszik viszonylagos. Hankiss Elemér is ennek a természet egy homokszeme, s felfogásában, véleményalkotásában ő sem tévedhetetlen, mint ahogy más sem. Széchenyi István szerint „Az ember annyit ér, amennyit használ.” Ady Endre pedig azt mondta, írta; „Én nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgokat tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen.” Széchenyi István mondása alapján, majd az utókor ítélet mond. Ady Endre által megfogalmazottak szerint Hankiss Elemér embernek született és most is ember, aki saját gondolatai, felfogása eszméi alapján változtatni szeretne. Isten éltesse Hankiss Elemért, mint embert, még sokáig egészségben,boldogságban.
Mirr-Murr
2013. május 06. 07:50
Egyszer elmesélhetné őszintén, milyen árat fizetett azért, hogy az 1980-es évekre futtatott főszociológus lett.... Elmondhatná, mielőtt elmegy. Őszintén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!