Elszegényítette a válság a németeket?

2013. május 14. 14:14

Feketén-fehéren látszik, hogy a német gazdaság a válság haszonélvezője.

2013. május 14. 14:14
Martin József Péter
tagokvagyunk

„Nem könnyen eldönthető kérdés, hogy Németország „válságegyenlege” hogyan alakul: mennyit veszített, és mennyit nyert rajta? A németek állták a legnagyobb részben a mentőcsomagok cechjét, és a déli államok bankrendszerének életben tartásához szükséges hitelhez a tőkét is ők biztosították a legnagyobb mértékben. Az Európai Gazdasági Tanácsadó Csoport, az EEAG kimutatása szerint az év elejéig egészen pontosan 656 milliárd eurót folyósítottak az EKB úgynevezett Target-programja keretében.

Más oldalról nézve, Németország közvetve mégis profitált a válságból. Az erős gazdaság mellett viszonylag gyenge, de legalábbis gyengülő valuta (euró) ideális kombináció a GDP felpörgéséhez. Nem véletlen, hogy a négy évvel ezelőtti megzuhanás után 2010-ben és 2011-ben a német gazdaság robusztus növekedést produkált, és tavaly, illetve idén sem süllyedt recesszióba, szemben más euróövezeti tagállamokkal.

Ezt támasztják alá a folyó fizetési mérleg statisztikái is: a külkereskedelmi szaldón alapuló elszámolás feketén-fehéren mutatja, hogy a német gazdaság e szempontból a válság haszonélvezője. Németország az elmúlt években átlagosan és GDP-arányosan 5 százalék körüli többletet halmozott fel a folyó fizetési mérlegben, miközben a déli periféria államaiban komoly hiány keletkezett. Az Észak exportál, a Dél importál, és ez a "munkamegosztás" csak lassan változik. A legsúlyosabb a helyzet Görögországban és Portugáliában, ahol 2003 és 2011 között átlagosan a GDP 10 százaléka körül volt a külső egyensúlyhiány. Mindebből következően Németország beruházási pozíciója is sokat javult a válságban; a nettó kihelyezett tőke az utóbbi években, így tavaly is, elérte a teljes euróövezeti GDP csaknem 10 százalékát.

Szegényedő Németországról tehát szó sincs. Éppen ellenkezőleg: az unió legnagyobb állama egy évtized alatt az EU beteg emberének szerepéből – nem utolsósorban saját, még jóval a globális krízis előtt elindított belső reformjainak köszönhetően – az unió éllovasává küzdötte fel magát. És ezen a válság sem változtatott, sőt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. május 14. 19:30
"Feketén-fehéren látszik, hogy a német gazdaság a válság haszonélvezője." --- Nem véletlenül lett az európai filozófusok fellegvára. :-))
next mindig élni fog 7
2013. május 14. 16:10
Orbán elszegényítette e a magyarokat? Itt ez a kérdés, igaz benne van a cikkben! Mielőtt bárki támadna rögtön hozzáteszem, hogy Fletó jobban, de Orbán miért nem vállalja be? Vannak tények! Hm!
GáborGábor
2013. május 14. 15:05
ne végre valaki nem "németekről" beszél, hanem kicsit szofisztikáltabban nézi a kérdést... uis az a helyzet, hogy a német adófizető - átlagjürgen - valóban bukott a válságon, nem is keveset... az Ő adójukból képzett költségvetési bevételekből "mentették meg" a déli perifériákat, adták a görög segélyeket, MELYEK AZONBAN SOHA NEM KERÜLTEK A GÖRÖGÖKHÖZ, hanem mentek vissza a tőketulajdonosok, jelentős mértékben német bankok, pénzügyi befektetők, alapokhoz, akik az iszonyatosan magas hozamokat zsebrevágták... Igazából kockázatmentesen, legálisan keresték sz*rrá magukat, úgy, hogy tudták, hogy nem bukhatják el a pénzüket, hisz majd a német kormány úgyis megsegíti a görögöket, - értsd a saját befektetőiket... Így lehet csodálatosan átcsoportosítani az átlagpolgár pénzeit a tőkések bankszámláira... Okos eljárás, mert a német nem a befektetői ellen lázad, hanem szidja nyomorult görögöket, hogy miattuk él szarabbul, pedig a görögök már jó ideje a hitelből csak a hiteleiket fizetik vissza, úgy, hogy abból nekik semmi sem marad... és persze nem elhanyagolható módon tesz jót a német gazdaságnak a gyenge euró (export-pozíció miatt) amit szintén ennek a szituációnak köszönhetnek... Ha a jó öreg dojcsmárk-juk lenne, akkor annak az árfolyama már az egekben lenne, és akkora recesszióban lennének, mint például szerencsétlen japánok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!