Brüsszel akhilleuszi sarka

2013. április 02. 12:35

Olyan intézmények képviselői szólalnak meg, amelyeknek demokratikus legitimációja finoman szólva is megkérdőjelezhető.

2013. április 02. 12:35
Zila János
Zila János
Policity Blog

„A kritikák tehát újra felerősödtek, s várható, hogy a téma a továbbiakban is napirenden marad. Azt láthatjuk azonban, a kérdés a külföldi politikai elitet is megosztja, hiszen a kritikák megjelenésével párhuzamosan akadtak védelmezői is hazánk hírnevének, elég talán Christopher H. Smith, az Amerikai Helsinki Bizottság társelnökének, Jason Kenney, a kanadai bevándorlási miniszternek vagy Ruppert Scholz Németország egykori külügyminiszterének Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatára utalni.

Ennél azonban van gyengébb pontja is a kritikáknak, nevezetesen az, hogy olyan intézmények képviselői szólalnak meg, amelyeknek demokratikus legitimációja finoman szólva is megkérdőjelezhető. Az Európai Unió »demokratikus deficitjének« mára jelentős irodalma van. Ez a kifejezés arra utal, hogy az unióban erősen kétséges az intézményrendszer demokratikus felépítése, a hatalommegosztás rendszere, emellett komoly problémák mutatkoznak a demokratikus legitimációval kapcsolatban is.

Az unió intézményrendszerének egyik legfontosabb sarokköve a bizottság, amely kezdeményező szerepet játszik az uniós jog megalkotásában, illetve ellenőrzi annak betartását. A bizottság azonban inkább az eurobürokraták törekvéseinek terepe, ráadásul a biztosok személye kapcsán a ténylegesen közvetlenül választott Európai Parlament beleszólása a kérdésekbe meglehetősen csekély. Azonban az Európai Parlament is problémákkal küszködik, ugyanis harminc év alatt húsz százalékkal csökkent a képviselő-választások részvételi aránya, ráadásul nem is léteznek igazi európai pártok, s így igazi európai frakciók sem, a választási eredményeket a tagországok pártjainak hazai politikája határozza meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. április 02. 16:11
Az Európai Uniót az 'egységben az erő' hite hozta össze. Az egységet megkérdőjelezhetjük, ereje csak néhány kókadt eurózónás tagállam megmentésére futja.
Ászok
2013. április 02. 15:10
Emlékeznek még? Az unión kívül is van élet. Mondta ezt OV. Két nap múlva pedig? Az uniónál lévő mintegy 5500 milliárdot le kell hívnunk sürgősen a struktúrális alapokból. Hogy is van? Az unió nem kell csak a pénze? Unió ellenes harcot folytatok az ő pénzükön? Ilyen korrekt,becsületes igaz ember még nem volt miniszterelnök Mo-on. Büszkék lehetünk irigykedve néznek ránk.
pityesz74
2013. április 02. 15:08
Brüsszelben parkoltatják a tagállamok az otthon már kiégett okoskodó, bajkeverő politikusaikat! Csak jól meg kell nézni, és egyből rá jön az ember! Ha valakitől megakarnak belpolitikailag szabadulni, azt leparkoltatják Brüsszelben!Sok kiégett bajkeverő, hasznavehetetlen pöcs !
Soma
2013. április 02. 13:45
Minden úgy működik, ahogyan működtetik. Az ONIO éppen annak felel meg, amire létrehozták! Felváltották a Szovjetuniót a keleti tartományok tekintetében. Most nem a népi demokrácia, hanem a liberalizmus nevében szolgálják az elvtársakat váltó multikat. A funkcionáriusok nevetséges tudással és képességgel bírnak, ugyanúgy, mint a kommunizmusban, csak ők még többet kapnak a szolgálataikért. No, ezt a többet már nem sokáig lehet lehúzni senkiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!