Meggyőzni Brüsszelt

2013. április 21. 11:43

Magyarország a lehető legrosszabb pillanatban küzd politikai csatatéren a nyugati közösséggel, amely nem erősíti fiskális pozícióinkat sem.

2013. április 21. 11:43
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Piaci elemzők szerint további kiigazítás kell ahhoz, hogy tartható legyen a költségvetési hiány. Ennek mértéke – legalábbis a korábbi egyenlegjavító intézkedésekhez képest – amúgy nem túl jelentős, 150-200 milliárd forint. Ezt az elcsúszást az idén – köszönhetően a magas költségvetési tartalékolásnak – különösebb erőfeszítés nélkül lemenedzselheti a kabinet. Brüsszel előrejelzési gyakorlata alapján viszont borítékolható, hogy a három százalék alatti magyarországi hiánycél teljesülését csak további intézkedésekkel tartja elfogadhatónak az EU. Igazából a »magyar félnek« ezzel sem lenne komolyabb problémája, még azzal együtt sem, hogy a jelenlegi hivatalos álláspont szerint természetesen nincs szükség új korrekcióra.

Akkor pöröghetnek fel azonban az események, ha Brüsszel politikai síkra tereli a kérdést. Ebben a helyzetben hiába lesznek adottak a számszaki alapok, nem érünk sajnos a »költségvetési evolúciós út« végéhez. Ráadásul a múltbeli tapasztalatok alapján könnyen lehet, hogy az EU túlértékeli a konvergenciaprogramban felbukkanó kockázatokat – éppen ezért a döntés kimenetele felettébb bizonytalan.

Nagy kérdés tehát, hogy meg lehet-e győzni Brüsszelt. Magyarország a lehető legrosszabb pillanatban küzd politikai csatatéren a nyugati közösséggel, amely nem erősíti fiskális pozícióinkat sem. Jó lenne, ha nem figyelne a magyar kormányra Európa, vagy úgy kerülnénk az érdeklődés középpontjába, mint olyan uniós tagállam, amely éppenséggel támogatja a transzatlanti kezdeményezéseket – legalább monetáris (jegybanki) és fiskális (költségvetési) vonalon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. április 22. 01:31
Ebből a sok transzatlantiból is látszik, hogy még az EU sem független szervezet.
Sovereign
2013. április 21. 13:03
Igen. Úgy küzdünk Brüsszel meg a hanyatló nyugat ellen, hogy fizetjük a REKORDMAGAS kamatokat (lásd az előző évben kibocsátott államkötvények 9-10%-os kamatát)... Úgy küzdünk az államadósság ellen, hogy szinte REKORDMAGAS az államadósság... De természetesen még semmi sincs lejátszva, drukkolni kell kedves elembeeg vezetőnek és bandájának, amint éppen szétkúrják ami az Országunkból megmaradt... De nem baj, ez kell a nyálcsorgató zombiknak. Még az a szerencse, hogy 2018-ig (amikorra az uccsó Ratkó-gerek is nyugdíjba vonul) már teljesen fenntarthatatlan lesz a rendszer.. Az már csak 5 év... tündökletes lesz, ahogy a fidesz-vezetés külföldre menekül, minket meg itthagynak a szarban...
luga
2013. április 21. 12:46
Nem lenne semmi baj Magyarországgal, ha egy kis baksisért továbbra is gazsulálna a multiknak, és a bankoknak. Az olyan demokratákat, mint a szemkilövető, nagyon szeretik keleten-nyugaton.
marko11
2013. április 21. 12:37
A cikkíró úr által javasolt "Merjünk kicsik lenni!" már sok örömöt szerzett nekünk. Gondoljunk csak a rendszerváltást követő hatalmas sikerekre, a nagy jólétre meg egyebekre! Egyébként nem mi kezdtük a csatát Brüsszellel. Mi bele kényszerültünk, miután az EU rájött, hogy a korábbi demokraták (Gyurcsány, Bajnai)után most egy fasiszta diktátort választott a magyar nép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!