Hiányban jók vagyunk

2013. április 23. 17:37

A kormány malmára hajthatja a vizet az is, hogy az EU megengedőbb lehet, például a frissített makrogazdasági prognózisával.

2013. április 23. 17:37
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Magyarországnak azonban a tavalyi alacsony költségvetési hiány után 2013-ban és 2014-ben is bizonyítania kell, hogy az EU által elvárt három százalék alatt marad a deficit. Pillanatnyilag mindkét évre magasabb hiányt jósolnak a brüsszeli szakértők. Vagyis sok múlik a múlt héten benyújtott konvergenciaprogramon. Márpedig abban a kormány – miközben kiáll amellett, hogy pótlólagos intézkedések nélkül is tartható az idei, 2,7 százalékos hiánycél – rontotta az idei és a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését, csökkentve inflációs prognózisát. Érdemi változás a magyar felzárkózási tervben csupán annyi történt, hogy a jegybanki veszteség eltüntetésében bízik a kabinet, és zárolja a tartalékok nagy részét.

Ha viszont az Európai Bizottságot sikerül meggyőzni, hogy az eddigi intézkedések elegendők a kulcsszint alatti deficithez, valamint az Európai Bizottság is kisebbnek látja a jegybank idei veszteségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy Brüsszel a májusi jelentésében már három százalék alatti hiányt lát 2013-ban és 2014-ben. Ezzel lenne esély arra, hogy még a nyáron megszűnjön az eljárás. A kormány malmára hajthatja a vizet az is, hogy az EU megengedőbb lehet, például a frissített makrogazdasági prognózisával. Ugyanis egy kedvezőbb növekedési adat kedvezőbb színben tüntetheti fel a költségvetés állapotát is. Ehhez azonban a magyar féltől is elvárható, hogy ne emlegessen folyton kettős mércét!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. április 23. 20:50
Az eszelős megszorítások,és adóemelések meghozták az "eredményt",bár növekedés az életben nem lesz,kenhetjük a hajunkra a jó hiányszámokat!
racer
2013. április 23. 19:52
Unalmas cikk..... Csabi, nem kellene bele egy IMF váró szösszenet?
IgazságosIzomViktor.
2013. április 23. 19:50
Az hogy pillanatnyilag ilyen jó a hiányadat az a tavalyi adóhegyektől,magánnyugdíjpénzek stb miatt van.Tehát nem azért van mert javult a gazdasági teljesítményünk.Söt csökkent az ipari termelés.Ebből következik,hogy sajna nem lesz tartható.Hacsak nem lesznek újab adók,amit természetesen szintén nem fognak a lakosságra hárítani,vagy tündérkertészünk gazdasági csodát nem csinál.
KannibálTatárÚr
2013. április 23. 18:40
A nem hiányos költségvetés a legkönnyebb dolog a világon: a kiadások nem haladhatják meg a bevételt, miközben nem a bevételeket igazítom a kiadásokhoz, hanem a kiadásokat a bevételekhez. Ezt minden háziasszony tudja és tudta még az inséges ötvenes években is. Persze, régi igazság az, hogy a szakember az, aki nagyobb hülyeségeket csinál, mint a laikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!