A politika és a holdudvar

2013. április 12. 15:40

A tudományos szféra, s vele összefüggésben a felsőoktatás és a közoktatás egyre inkább a politikusok játszóterévé válik.

2013. április 12. 15:40
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

„A tudományos szféra, s vele összefüggésben a felsőoktatás és a közoktatás egyre inkább a politikusok játszóterévé válik. Nincs is szükség árnyaltan gondolkodó, az egyedi jelenségeket a dolgok absztrakt síkján értelmező kutatókra, tudósokra. A közoktatás által lebutított – informatika helyett torna, idegen nyelv helyett hittan – gyerekek iskolai szocializációja folytatódik a nemzeti közszolgaképzőben. Itt pedig az alapos tudás, a distinkciókra képes, analitikus gondolkodás képessége csak hátrány lehet.

Egyébként aligha várható, hogy a Fideszben villámkarriert befutott fiatal szakértők tömegesen fordulnának majd vissza a tudományos szféra felé. Giró-Szász András a Századvég Alapítványban tudományos főmunkatárs, oktatási, majd ügyvezető igazgató lehetett tudományos fokozat nélkül. Jelenlegi – kormányszóvivői – posztjára sem valamely egyetemi professzora, hanem a tudományos szférától meglehetősen távol álló Habony Árpád ajánlotta Orbán Viktornak.

Nem csodálkozunk hát, hogy mikor Giró-Szász Andrást az általa látogatott (de el nem végzett) doktori iskoláról kérdezik, még a kart sem találja el.

Persze kerülhetnek ezek a jelenleg kormányzó kétharmad által felemelt fiatal és már kevésbé fiatal emberek még magas egyetemi posztokra is, ha a »centrális erőtér« mágneses hatása tökéletesen átrendezi a tudományos mezőt. Egy »villámvédés« a hatalomnak kedves egyetemen – netán disszertáció helyett pusztán pár tucat oldalas »tézisekkel« – és a villámgyors egyetemi karriernek mi sem áll útjába. Magyarország pedig lassan lekerül az értéket létrehozó és továbbadni képes egyetemek világtérképéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. április 12. 20:03
"...Giró-Szász Andrást, jelenlegi – kormányszóvivői – posztjára sem valamely egyetemi professzora, hanem a tudományos szférától meglehetősen távol álló Habony Árpád ajánlotta Orbán Viktornak. Most komolyan, G-alamuszi néni, maga ezt honnan tudja? Meg ez magának miért fáj? Tényleg, "szót-vinni" csak ELTE-BTK PhD-vel lehet? G-alamuszi néni! Tessék azon sopánkodni, hogy a "meghatározó-világhírű-haladó" Heller Ági néni "professor emeritus" az ELTE-n! Na, az, az kurva ciki a teljes "tudományos szférától" baromi messziről is!
toportyántiszteletes
2013. április 12. 19:50
Igaz ami igaz,szinvonalas ez a szotyiköpködő brancs,na meg a kádereik.
Peter8811
2013. április 12. 19:26
Ágneska tudományos szféra alapon összehoztatok 22.000 milliárd szféra adósságot ez igen nagy teljesítmény mert nem tudományos alapon kb 19.000 milliárd lett vona, ha mondjuk egy félhülye csinálja.
justiceforhungary
2013. április 12. 18:34
''Nem csodálkozunk hát, hogy mikor Giró-Szász Andrást az általa látogatott (de el nem végzett) doktori iskoláról kérdezik, még a kart sem találja el.'' Galamus Ágnes, Ki politizál ? Nem magácska ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!