Viktor, mi leszünk itt tovább, ha tetszik, ha nem

2013. március 13. 16:00

Nem a 89-es rendszert rehabilitálni, hanem annak tapasztalatait felhasználni, és a XXI. századit létrehozni.

2013. március 13. 16:00
Salha Omár
Fent és Lent

„Egymással kell vitáznunk arról, hogy melyek azok az új megoldások, amelyek a valódi demokráciát garantálhatják: tovább kell lépnünk. Petőfi sem jobb királyt akart keresni, hanem fel akarta akasztani őket, és köztársaságot akart. A Harmadik Birodalom után sem a weimari köztársaságot rehabilitálták, hanem újat építettek. A világ mára tele van olyan régen kipróbált vagy új megoldásokkal amelyek a valódi demokráciát garantálhatják. Van, ahol több mint száz éve léteznek visszahívható képviselők, van, ahol évtizedek óta létezik részvételi költségvetés, lehet az alkotmányt népszavazással elfogadni, valódi közösségi és nem intézményi garanciákat hozni, használni az információs társadalom vívmányait (pl.: internetet, nahát) és még sorolhatnám. Nem az oligarchákat kell lecserélni, hanem a hatalom felett gyakorolt ellenőrzés növelésével ki kell zárnunk őket a rendszerből, mert leszakadó rétegeket, a közpénzek ellopását és leépülő jogállamot hoznak.

Egy új köztársaság alapjait kell lerakni; nem a 89-es rendszert rehabilitálni, hanem annak tapasztalatait felhasználni, és a XXI. századit létrehozni. A generációnk történelmi feladata most az, hogy felkutassa, kitalálja és összerakja a rendszert, amely egy élhetőbb országot hoz el számunkra; olyat, amelyben ilyen nem fordulhat elő többet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palutcaifiu
2013. március 14. 08:17
basszus, a kommentek több mint a fele a nevével van elfoglalva :D hát tényleg nevetségesek vagytok kommenterek :D
Next adósság
2013. március 14. 01:47
Salha, ó már te most úgy nézel ki mint Lenin elvtárs az üvegurnából. Lenin elvtárs kitekint az üvegurnából, sorvége itt a Vörös téren, hol téblából. Hümm!
Next adósság
2013. március 14. 01:31
A HVG-nek köszönhetően van egy kemény államelnök. Pali bácsi biztos vívódott volna, hogy aláírja e.Megköszönöm nektek HVG, mielőtt megszüntök mint az Index ahonnan menekülnek az újságírók au Uj-ság írótól a szar Tokaji borostól. Hümm!
Palutcaifiu
2013. március 14. 00:46
basszus, a kommentek több mint a fele a nevével van elfoglalva :D hát tényleg nevetségesek vagytok kommenterek :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!