Két radikális forradalmár és a finom különbségtevés problémája

2013. március 04. 17:23

Orbán egy totalitárius hatalommal találta magát szemben, nem úgy, mint Alinsky, aki egy szabadon választott kormánnyal szállt szembe valamilyen kitalált kisebbség nevében.

2013. március 04. 17:23
Raoul Duke & Dr. Gonzo
Konzervatórium

„Saul Alinskyben és Orbán Viktorban valóban rengeteg hasonlóság van, többek között mindkettejüknek a két fülük közé szorult a fejük. Írtak is mindketten: az egyik radikálisoknak szóló kézikönyvet, a másik szakdolgozatot. Ilyen, és ehhez mérhető komoly, meghökkentő hasonlóságokat napestig tudnánk sorolni. Miután a Népszabadság  újságírója volt olyan kedves, hogy könnyedén »elfogult ostobáknak« minősített minket a Népszabadság március 2-i hétvégi mellékletének második oldalán (Az ifjú Orbán és a »közösségi maffiamodell«) Alinskyről szóló posztunk miatt, a magunk elfogult, ostoba módján, szeretnénk néhány kérdést, feltevést elszórni alább, amennyire ezt tudatlanságunk engedi.

1.    Volt-e Alinskynek kapcsolata a maffiával? Működő szervezeti modellnek tekintette-e azt? (...)

Végül, de nem utolsósorban: Orbán 1988-90-es politikai tevékenysége, hozzáállása valóban tekinthető radikálisnak. Egy aprócska különbség azért mégis van, legalább egy: Orbán egy totalitárius hatalommal és egy megszálló hadsereggel találta magát szemben, nem úgy, mint Alinsky, aki egy szabadon választott kormánnyal szállt szembe valamilyen kitalált kisebbség nevében, érdekében (vagy lehetséges, hogy a Népszabadságnál a szabad, legitim, mi több, demokratikus kormányok és diktatúrák közötti különbséget már ejtették – eddig nem így tűnt, ha ilyen változás történt, elnézést kérünk).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2013. március 04. 22:47
Ez a legjobb rész a Konzi válaszában: "»Alinsky fő művének a Radikálisok kiskátéját, illetve A civil szervezkedés ábécéjét szokás tekinteni – mi az utóbbiból idézünk, előrebocsátva: aki esetleg elolvassa a könyvet, és a maffia jut róla az eszébe, sürgősen keresse fel elmeorvosát.« Mielőtt elmeorvosunkhoz járulnánk, föl szeretnénk hívni a felkészült szerző figyelmét arra, hogy a két mű ugyanaz: utóbbi előbbi fordítása, így két külön műként hivatkozni azokra szükségtelen. Természetesen a magyar változat eltér az eredetitől, azon túl is, hogy az előszó a magyar fordításból kimaradt. A leglényegesebb persze a cím domesztikálása. A magyar baloldaliak-liberálisok ugyanis önképük szerint nem radikálisok (az a szélsőjobboldal kiváltsága), hanem „középen” állnak. A helyzet pikantériája persze az, hogy a magukat középre pozicionálók egy szocialista forradalmár művét tekintik guide-nak."
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 04. 17:38
hát láttunk már választott totalitárius hatalmat, pl. a mindent elöntő partalan libsi trágyalét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!