Konzervatív szemmel a negyedik alkotmánymódosításról

2013. március 19. 16:04

Aki a jelen helyzetben a demokrácia vagy a jogállam bukását vizionálja, rövid távú politikai érdekek mentén magát a demokratikus kultúránkat gyengíti.

2013. március 19. 16:04
Mos Maiorum
Mos Maiorum

„A stílus...

Ezek közül számunkra talán a legfontosabb az alkotmánymódosítás stílusa. A alkotmánymódosítás körülményei és folyamata, az Alkotmánybíróság döntéseit követően hatályon kívül helyezett rendelkezések alkotmányba emelése, azt jelzi, hogy a kormány számára ebben az esetben a legfontosabb az alkotmányozó hatalom erejének felmutatása, a kormányzati potenciál demonstrálása volt. Nem szeretjük a nyers erő nyelvét a politikában, bár nem tagadjuk, hogy enélkül nincs politika. Számunkra a politika valódi természete a vitában és a viták eredményeképpen kialakuló döntésekben illetve kompromisszumokban rejlik, melyek képesek a politikai hatalom erőközpontú természetét megszelídíteni és kontroll alatt tartani. Ilyen, a közvélemény széles körében vitatott kérdések egyszerű erőfölénnyel történő eldöntése szerintünk rossz üzenet. Továbbá nem is elegáns, mivel pontosan a kétharmad birtokában kellene gesztusokat gyakorolni, ezzel megmutatva a kormányzat valódi »erejét«. Hiányoljuk tehát a kompromisszumkészséget és az önmérsékletet, de égető szükségét éreztük volna az elmúlt években a nagyvonalúságnak és az alázatnak is. »A kiérdemelt bizalmat meg kell tartani, ezért akármilyen elsöprő fölénnyel is győztünk a mai napon, a következő évek során számunkra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon.« - mondta Orbán Viktor 2010. április 11-én. Pontosan ez a két elem hiányzik ebből az alkotmányozó gesztusból. Hiányoljuk azt a stílust, amely túlmutatott volna a nyers erő kétségtelenül hatékony politikáján.

 … és a tartalom

Az alkotmánymódosító csomag tartalmi tekintetben számos olyan elemet tartalmaz, amelyekről már első pillanatban is nyilvánvalónak tűnik, hogy nem alkotmányban kell szabályozni: többek között a hajléktalan-kérdés vagy a kampányműsorok médiamegjelenését szabályozó passzusok egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak, de kétkedve fogadjuk a pártállami múltról szóló, túlságosan is hosszúra nyújtott részt is. Bármennyire is egyet tudunk érteni a céllal, vitatni lehet azt, hogy vajon a hallgatói szerződés kérdése alkotmányjogi szabályozást igényel-e. Konzervatívként nem tartjuk ördögtől valónak a család fogalmának konkretizálását, sőt az egyházakról szóló passzusok esetében sem elképzelhetetlen, hogy alkotmányos rendelkezések szabályozzák elismertségüket. Összességében problémásnak találjuk azonban azt az eljárást, amely politikai vitákat az adott kérdések alkotmányba emelésével kívánja megoldani, részben azért, mert a demokrácia megköveteli a politikai kérdések vitathatóságát, másrészt azért, mert ez az eljárás az alaptörvény stabilitását veszélyezteti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. március 19. 22:13
30 ezüstös czikk
huttinger
2013. március 19. 22:02
Kedves HHF! """Konzervatívként nem tartjuk ördögtől valónak a család fogalmának konkretizálását, sőt az egyházakról szóló passzusok esetében sem elképzelhetetlen, hogy alkotmányos rendelkezések szabályozzák elismertségüket.""" És ebben az országban csak konzervatívok élnek? Konzervatívként gondolom azt sem tartanák ördögtől valónak, hogy a fidesz lehet csak hatalmon. Vagy egy esetleges 2/3-os szoclib győzelem esetén én is írjam le, hogy én mint szoclib mit tartanék nem ördögtől valónak? Ami csak és kizárólag csak az én szoclib szívemet dobogtatja meg? Hogy lesz így egy Alaptörvény( ez nem Alkotmány!!! annak a kívánalomnak ez nem felel meg.) mindenkié?
devlaci2
2013. március 19. 22:01
nekem Rangos Katalin semmivel nem hitelesebb mint Szaniszló Ferenc, az egyik egy összeesküvés-elméleteket gyártó cigánygyűlölő antiszemita, a másik egy demagóg elfogult posztkommunista, a szakma szégyenei. http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/03/szaniszlo-tartsa-meg-dijat.html
tarackos
2013. március 19. 20:03
Az a baj Fos Maiorum, hogy már régen elveszteték a jogotokat meghatározni a konzervatív szemet! Többek között HHF áldásos küldetésének köszönhetően amiért most konkrétan konzervatívként kussol a PPTE Semjén szánalmas eltusolási ügyében. Megélhetési? Naná! De vissza a kérdéshez, konzervatív szemmel. Segítek mi a véleményetek: "De hát a neve ugyanúgy nem kerülhetett szóba a rendszerváltás utáni években, mint például Chrudinák Alajosé, a nemzetközileg is elismert külpolitikai szerkesztőé vagy sok más kiváló konzervatív újságíróé. Ez a múlt, ezen nincs mit keseregni." Ostromlot vár. Összezárunk. A mi kutyánk kölyke. Ismerős nem?! Ezt játszátok jó ideje! Megélhetési pöcsök...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!