Chip-chip kutya

2013. március 25. 14:15

Az ügyvédek után az állatorvosok is belekerültek a jóba: állami parancsra, saját vagyoni helyzetétől függetlenül köteles őket minden kutyatulajdonos dotációban részesíteni.

2013. március 25. 14:15
Michnai Attila
Heti Válasz

„Az 1,8 millió eb hatósági ellenőrzése a jegyzők egyszemélyi feladata lenne, akik viszont a hírek szerint még a chipleolvasó készülék beszerzéséig sem jutottak el. Pedig a mulasztókra kiszabható bírság tetemes is lehet; 5-től 45 ezer forintig terjedő, és ez még akkor sem kevés, ha első alkalommal nyilván az alsó összeg kivetésére lehet számítani. Következik a gyors kalkuláció, és máris pontosan érthető minden szabályszegő észjárása, nyomában pedig a hatóság nyilvánvalóan bekövetkező kudarca. Hogy tudniillik a fentiek alapján igen kicsiny eséllyel bekövetkező lebukással járó, elsőre aligha több mint 5-10 ezer forintos bírság áll szemben a kutyánként és minimálisan fizetendő 3500 forinttal. Hogy a tapasztalatok szerint az arcátlanabb (élelmesebb?) állatorvosok a kötelező vizsgálatért elkért, akár 12-13 ezer forintra rúgó díjait ne is említsük. Noha az idézett cikk szerint a chip 7-900 forintos beszerzési, és 200 forintos beültetési, nyilvántartásba vételi ára áll szemben a 3500 forintos minimális hatósági fogyasztói árral. Úgy, hogy a különbözet sorsa egyelőre nem is tisztázott: vajon marad az állatorvosoknál, vagy a költségvetés netán igényt tart rá?

Pedig a jó megoldás tálcán kínálja magát. Vessenek ki valamilyen elfogadható mértékű ebadót, amely beszedésére ott volna a NAV akár fegyveres erőket is felvonultatni kész gárdája, hogy majd az így, a mostaninál jóval nagyobb hatékonysággal beszedett összeg nyújthasson fedezetet a továbbiakra. Vagyis a kötelező közegészségügyi megfontolásokból (úgy 250 ezer kóbor eb sohasem kapott veszettség elleni oltást) ingyenessé tett oltással egybekötött, úgyszintén ingyenes és persze kötelező chipezésre. Ez utóbbit pedig valamilyen életkori felső határhoz kötve, hogy másokkal ne történhessen meg, ami velünk: a 13 éves airedale terrierünk ugyanis mindössze egyetlen hónappal élte túl a chipezést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tributum
2013. március 25. 18:33
Meg kéne kérdezni az állatorvost is, örül-e a hírverésnek... Tartok tőle, hogy nem kéri...
foxi
2013. március 25. 17:08
Kedves Michnai Úr ! Nagyon ,őszintén sajnálom terrierje elvesztését.Nem vigasztalásként mondom, de egy airedale terrier átlagéletkora 11,5 év . Bár ,köszönve a gondoskodának és az orvostudománynak,mi terrierek is hosszabb kort érünk meg, azért a 14 év tiszteletre méltó. Az Európai Únioban 2003 óta a kutyák, macskák és vadászgörények csak chip-el léphették át az országok közötti határt. Ennek volt 2011 július 3.-ig egy átmeneti idő kijelölve. Ma már csak úgy élvezhetjük gazdinkal Schengen áldásos szabadságát. Igaz, hogy soha nem ellenőrizték, de én is hordom már vagy 7-8 éve. Gazdim mindíg azt mondja: meg kell szokjuk, hogy egész életünkön keresztül pórázon vagyunk, akárcsak az emberek. Természetesen, csak a "saját biztonságunk érdekében".Gólyák meg vannak gyűrűzve, bocik, malackák fülbevalót kapnak. Jaigen, gazdik személyit. A Végtelen Szabadság Országába csak ujjlenyomatos azonosítóval léphet be az utas.Biometrikus, bioinformatics... Nem mindent Budapesten találnak ki. Szerintem a felelős gazdi vállalja az oltás és chip költségét. Én se szeretem, amikor ismeretlen kóbor kutyák ismeretlen kóbor emberekkel sz@rnak a rendre és a járdára. üdvözli foxi
tarackos
2013. március 25. 15:40
"Hogy tudniillik a fentiek alapján igen kicsiny eséllyel bekövetkező lebukással járó, elsőre aligha több mint 5-10 ezer forintos bírság áll szemben a kutyánként és minimálisan fizetendő 3500 forinttal." Hát igen. A rend és a NER. Nem sok közük van egymáshoz...
Soma
2013. március 25. 15:33
Kutyaügyben tényleg tenni kellene valamit. A politika nem képes olyan gyűlöletet kelteni, mint amilyen oktalan gyűlölködés alakulhat ki ebtartó és nem ebtartó ember között. A chip helyett első menetben a kutyaiskolát kellene kötelezően bevezetni, ahol nem csak az eb, a gazda is megtanulna viselkedni. A másik: Minden ebtulajdonos végtelenül boldog lenne, ha valaki feltalálna a higienés elvárásoknak is megfelelő kutya WC-t! Akár udvarra, akár benti használatra. Sajnos, itt nincs befejezve a történet, mert a terméket és a vizeletet valahová be kellene gyűjteni, stb. Jó magam is zacskóba teszem, aztán be a szemétbe, mert nem tudom hol elhelyezni. Gondolom, a megoldás nem igényel NASA-szintű technikát, még sincs megoldva. Nincs elég elérhető ismeretanyag azt illetően, hogy vannak-e természetes megoldások, amelyek nem jelentenek veszélyt senkire. A témához: A kutya boldogan élne chip és felesleges mennyiségű oltás nélkül is. Az ebadó természetes kell, hogy legyen, ugyanúgy, mint a vele szemben elvégzett szolgáltatás is. A mértéke pedig kutyatípustól , vagyis a köz eszközeinek igénybevételétől kellene, hogy függjön. Úgy , a semmiért erkölcstelen lenne bevezetni az adót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!