A belgák felelőssége

2013. március 16. 19:32

Egyre nehezebb konzervatív értelmiséginek lenni – ha csak ennyi szellemi kapacitás van ezen az oldalon, felmerül a lehetőség, hogy lassan szögre kellene akasztani a kalapot.

2013. március 16. 19:32
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„Tudom, magam is olvastam, hogy a miniszter most már visszavonná a kitüntetést [Balog Zoltán Szaniszló Ferencét – a szerk.], de erre nincs lehetősége. Késő bánat, ekkora hibát a kormányzati adminisztrációban egyszerűen nem szabad elkövetni. És az a baj, hogy nagyon úgy tűnik, nem egyszerű kisiklás volt az egész, hiszen nem csak ezen a területen lőnek bakot – a gondolkodó ember nem győzi kapkodni a fejét az orbitális hülyeségek láttán. Ennek köszönhetően egyre nehezebb konzervatív értelmiséginek lenni – ha csak ennyi szellemi kapacitás van ezen az oldalon, akkor felmerül a lehetőség, hogy lassan szögre kellene akasztani a kalapot. (...)

Miközben egyetértek a kormány sok intézkedésével, és nem vitatom tagjainak jóhiszeműségét, egyszerűen nem értem a sok öngólt, kihagyott ziccert, látványos szabálytalanságot. Számtalan olyan helyzet van, ahol fütyülni volna kedvem. Megkérdezném az edzőt, vagy akit illet, hogy kinek köszönhetjük az alkotmány és az ehhez kapcsolódó egyebek bohózatát, a vérciki művészeti akadémiás ügyet. Nem vagyok jogász, de nem értem, miért kellett a »kőbe vésett« alkotmányt már négyszer módosítani – én személy szerint elég kínosan érezném magam, ha a szerkesztők a nagy garral megírt riportomat ennyiszer átíratnák. És közben épül a bizonytalanság és a félelem fala: aki tehetné, az nem szól, nehogy baja legyen belőle. Pedig a lojalitás nem jelent szervilizmust – az érted haragszom, nem ellened logikája igenis megköveteli az őszinteséget.”

(részletek a Magyar Nemzet szombati számában megjelent Lukács Csaba-publicisztikából)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 291 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
népnemzet
2013. március 18. 12:31
"Mert nemvagyunk egyformák és másként láthatjk a dolgokat is." Hát, vannak az életnek pozitív momentumai is. Például, hogy "nemvagyok" veled egyforma...
Megfigyelo
2013. március 17. 17:59
Hát igen, egyre feltünőbb az IQ-deficit a jobboldalon -- bár azelőtt se volt sokkal jobb a helyzet...
Tgr
2013. március 17. 17:58
A szerzőnek az a baja, hogy összekeveri az elvhűséget a párthűséggel. Nincs persze ezzel egyedül, sőt, alig akad a magyar jobboldalon, aki ne tenné. Miért lenne nehezebb konzervatív értelmiséginek lenni, mint tíz éve? Ha lenne egy jó konzervatív kormányunk, ami kompetensen, a vele szimpatizáló szakembergárda legjobb tudása alapján és a konzervatív filozófusok legjobb elvárásainak megfelelve intézné az ország dolgait, és ennek ellenére dőlne össze minden, akkor valóban nehéz lenne konzervatív értelmiséginek lenni, mert ez azt jelentené, hogy magával a konzervativizmussal van baj, hogy politikai filozófiának nem alkalmas. Ehhez képest egy csapnivalóan rossz kormányunk van, ami konzervatívnak mondja magát - bár senki sem igazán biztos benne, hogy mire, - az apparátusát és holdudvarát a legsilányabb emberekre építi, mert csak azoktól várhat szakmai integritás által nem csorbított lojalitást, és lábbal tiporja a konzervativizmus értékeit a kis államtól a szubszidiaritáson át a nemzeti egységig. Ennek a kormánynak a kudarca nem a konzervativizmus kudarca, csak a saját kisszerűségének és minőségellenességének szükségszerű következménye. Nem konzervatívnak lenni nehéz, csak szervilis konzervatívnak lenni. Az írás végére mintha kezdené megérteni a különbséget. Talán egyszer azt is meglátja majd, hogy pontosan a magyarországi konzervatívok szervilizmusa az, ami azzá a borzadállyá tette a Fideszt, ami.
hakos
2013. március 17. 12:50
Szaniszló díjának van egy nagyon pozitív hatása is, a másik oldal szélsőségesei elkezdték visszaadni a díjaikat, ezzel összességében tekintve a díj értéke növekedni kezd....ki dicsekedne egy olyan díjjal, amit mondjuk Bolgár György is magáénak mondhat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!