MNB unortodoxia utoljára

2013. február 22. 17:31

A hazai tervezett (?) unortodoxia alapvetõ célja a hitelezés beindítása, és a hitelkamatok leszorítása.

2013. február 22. 17:31
Zsiday Viktor
alapblog

„A hazai tervezett (?) unortodoxia alapvetõ célja a hitelezés beindítása, és a hitelkamatok leszorítása. Erre számos módszer van, és habár eredményeikben nagy különbségek lehetnek, a lényeg az, hogy valamilyen módon a hazai effektív kamatlábak lecsökkennek, valószínûleg mind a megtakarítók, mind a hitelfelvevõk oldaláról, és ez számos csatornán keresztül a forint gyengülése irányába hat. Mivel a forint jelentõsebb gyengülése politikailag is megengedhetetlen, ezért 2 dolgot tehet majd az unortodoxiába belekezdõ jegybank: vagy visszakozik és szép lassan visszalép, vagy pedig megpróbálja a forint árfolyamát kordába terelni. Ez utóbbira is több módszer van, legvalószínûbbek a közvetlen devizapiaci intervenció, akár nem deklarált árfolyamcélokkal, akár deklarált új lebegtetési sávval összekapcsolva. A devizatartalékok nagysága lehetõvé teszi ezt, de jelentõs kockázatokat rejt. A carry csökkenése, az anyabanki források repatriálásnak felgyorsulása, és az unortodoxiával szembeni bizalmatlanság nehéz pillanatokat okozhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blumen
2013. február 22. 19:51
Deviza hiteleseknek a felvételi árfolyamon tennék lehetővé a törlesztést.A beáramló jövedelmekből bőven futná rá.Egyébként meg a spekuláció elleni törvények léteznek az Únióban,csak nálunk nem.Tehát erre is lenne megoldás,csak igazi bátorság kellene hozzá.
blumen
2013. február 22. 19:45
Pl:hazai termelés esetén/mez.gaz/miért lenne érték csökkenés?Nem inflációról beszélek.Az import drágulása kiszoritaná az üzletekből a mai silány minőségű,a hazai gyártókat tönkre tevő termékeket.Azonnal versenyképessé válna a ma drágább,de jobb minőségű hazai termék.Ettől nem vesztene értékéből a mai reál jövedelem. Miért csak 3millió disznó van?Gyerekkoromban 10millió volt.Megérte nevelni.
blumen
2013. február 22. 19:18
Az erős forint visszaveti a magyar gazdaságot.Végre le kéne számolni az erős forint délibábos eszméjével.A devizahiteleseket ki kell venni ebből a körből.és 305-310 Ft/E árfolyamra van szükség.Egyből megindulna a külföldön dolgozók jövedelmének haza áramlása.Kb: 400-500MILLIÁRD havonta.Export bevételek növekedése, hazai termelés felfutása.JA,és megmaradna a deviza tartalék.
kuwiq
2013. február 22. 18:56
Azért említenék pár "unortodox" bankot, amelyik válságban kamatot csökkent: FED, USA ECB, EU BoE, GBR Cseh Központi Bank - http://www.vg.hu/penzugy/devizapiac/gyakorlatilag-nullan-a-cseh-alapkamat-390144 A sok rohadt unortodox kommunista!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!