Ők az egyetem

2013. február 27. 17:04

Igenis irtózatos csapás érte a pesti bölcsészkart és a teljes magyar bölcsészképzést.

2013. február 27. 17:04
Vári György
Litera

Ezek a rendbontók, akik némelyek szerint nem eléggé érettek ahhoz, hogy értelmiségivé legyenek, akik akadályozzák a tanítás rendes menetét, a világ legszelídebb, legkevésbé radikális lázadói: a tanáraikat akarják, a stúdiumaikat akarják, Juhász Gyulát akarják, Eliotot meg a dualizmus társadalomtörténetét. Milyen durván felforgató szándékok ezek, édes Istenem! Milyen törékeny erő van ebben, átlag 21 éves bölcsészlányok és fiúk körbefogják, körbesétálják az épületet, amelyet féltenek, és azt kiabálják, hogy az egyetem az övék. Ki volna az, aki nem ilyen, a Bildungban minden erőszaktól irtózó elszánással hívő, csiszolódni vágyó, tündéri stréberekről álmodna, hát nem csak Meseországban van ilyen?

Az én személyes történetem bonyolultabb, nem voltam ELTÉ-s, bár, mint mondtam, két és fél évet dolgoztam egy ELTE gyakorlóiskolában, azokhoz kötődöm, azok is veszélyben vannak, az ELTE gyakorló gimnáziumi része nemsokára bezár. Több bizonyíték (noha, persze, kötetnyi van), mint az, hogy tanítványaik százával álltak ki az elbocsátottakért, hogy – ha mégoly szimbolikus értelemben is csak –, de a testükkel védték őket, aligha kell mellettük. Igenis irtózatos csapás érte a pesti bölcsészkart és a teljes magyar bölcsészképzést. Nem érint közvetlenül, nem vagyok már bölcsész, de enélkül a tudás nélkül nemzeti elbeszélés folytonossága válhat kérdésessé. Akik ezt továbbírták, akik lényegében semmi mással nem foglalkoztak egész életük során, mint azzal, hogy ezt az elbeszélést alakítsák, olyan munkásai a haza ügyének, akik – hát, hogy ne mondjunk semmi nyerset – nem ezt érdemelnék. Nem ilyen távozást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GeoCracker
2013. február 28. 11:01
Az elbocsátásoknak óhatatlanul sikerült politikai felhangot adni. http://endresy.blogspot.hu/2013/02/egyetemi-elbocsatasok-margoja.html Ahogy a komcsizásban is azok olvassák a népsort, akiknek elől kéne lenni a névsorban http://endresy.blogspot.hu/2013/02/antikommunista-narancskodok.html
tango47
2013. február 28. 10:13
Talán segítene rajtuk, ha Radnóti megosztaná velük a pályázatokon elnyert "megszolgált" pénzeket.
OmegaMale
2013. február 28. 08:03
"a tanáraikat akarják, a stúdiumaikat akarják" Dolgok, amiket emberek elvárnak, mert korábban megkapták: - kiutalt tanácsi lakások - panellakás rezsi átalánydíjak - időseknek ingyenes bkv, fiataloknak diakigazolvány - ingyenes egészségügy úgy, hogy az adófizetők módusza havi pár ezer forintot fizet havonta TB-járulékként és a befizetése erején felül redóndszeresen igénybe is veszi a rendszert - ingyenes parkolás, különösen olyan helyeken, ahol másra sincs elég hely - adómentes sáv adójóváírás - minimálbérhez képest gáláns nyugdíj cserébe egy életen át semmit v. keveset tevéshez - ingyenes felsőoktatás nemzetgazdaságilag inaktív, eleve túltermelő szakokon ill. ingyenes képzés elvégzése után a hazai nemzetgazdaságban tudatos, végleges elhagyása stb. Még lehetne sorolni, mi mindenről hitték/hiszik a zemberek, hogy az jár. És hogy még miről hiszik azt, hogy az, hogy ezek vannak-e vagy sem, az csupán VÁLASZTÁS (pl. 2014-es) kérdése és csak a megfelelő emberekre kell szavazni és megint lesz ingyenélet. Hapsikám, menj be a bótba és próbálj azzal érvelni az eladónak, hogy azért jár Neked, mert Te azt AKAROD.... XD Szóval hülyének lenni és lejárt bérleteket lobogtatni lehet, de nincs sok értelme... Senki nem nyúlt volna a rendszerhez, ha a nagypofájú vigyorgó haverjaitok nem kezdték volna lengetni, hogy 'na cső gyíkok én leléptem'.
1120
2013. február 28. 01:48
"Igenis irtózatos csapás érte a pesti bölcsészkart " Mi a fene? Az amerikaiak 1944 után ismét bombáznak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!