„Tehát: megihletett a SAP pince őszinte és közvetlen alkotóművészének a tavalyi mondata, a beazonosíthatóság kedvéért nevezzük őt mondjuk Tibornak. Módfelett kedvelem Tibort, nagyon hasonló a személyiségünk, ő is végtelenül nyugodt, békés és közvetlen fickó. (Ráadásul mindkettőnknek van diszlexiás kollégája, bár erről nem szoktunk diskurálni.) Tibor kérdésre válaszolva elárulta, hogy azért maradt a 2011-es borokban kb. 10 gramm maradékcukor, mert itt állt le spontán a spontán erjedés spontán folyamata.
Kérdeztem, hogy hogyhogy. Hát hogyhogy hogy. Novemberre jutottak el idáig a borok, és akkor jöttek a hidegek, lehűlt a pince, megdöglöttek az élesztők. Így esett, hogy. Az én állam meg le, lévén tökéletesen érthető és őszinte a válasz, mégis váratlanul ért. Két kézzel tapinthattam a meghirdetett benemavatkozás filozófiáját a koncepció megvalósulásában, mégis, valamiért úgy éreztem, hogy (szigorúan saját hatáskörben eljárva) inkább ad hoc borkészítésnek nevezném ezt a módszert, semmint kézművesnek. Merthogy így épp inkább mívetlen a portéka, mint míves.