Ungváry stop!

2013. február 05. 17:53

Jó lenne, ha ballibek is végre megértenék, hogy a mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem.

2013. február 05. 17:53
Szolomayer Balázs
KerDem blog

Megint kibújt a szög a zsákból. Nem csak hogy kiderült, hogy Matolcsy családjában egy–két háborús bűnössel találkozhatunk, hanem ez a fideszes miniszter még megpróbálja mentegetni is ezt a főnácit.

Egyrészt Matolcsy nem mentegette a családját. De ha mentegette volna is, hát ki ne tenné ezt a saját családjával?! Az egészben az a gusztustalan, hogy maga Ungváry érvel az interjú elején, hogy a kormánytagok zsarolhatóak és ezért nem történik meg a múlttal való szembenézés. Majd pontosan ő megy bele a legolcsóbb politikai támadásba. Nem mondja ki a kollektív bűnösség elvét, de sugallja és kevés undorítóbb dolog van, mint az egymás felmenői közötti vájkálás. Ha van valami, ami nem segíti a múlttal való szembenézést, akkor az pontosan ez. És ez aljasság Pokorni esetében, Schiffer András esetében és Matolcsy esetében egyaránt.

Érthető, hogy megy a rugdalózás, mivel hosszú idő után a jobboldal végre nem megy el szó nélkül az antiszemitizmus mellett. Láthatólag a túloldalt ezzel egyrészt nem tudnak mit kezdeni, másrészt nem szeretnék feladni pozíciójukat, hogy ők legyenek a kisebbségek kizárólagos védelmezői. Hogy ez használ–e a zsidóságnak, vagy bármelyik magyarországi kisebbségnek? Nem számít.

Azt viszont jó lenne, ha ballibek is végre megértenék, hogy a mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem. Semmilyen közösséget nem vállal vagy vállalt egyikkel sem. A mai magyar jobboldal ezért nem felelős sem a zsidóság, sem a németség tragédiájáért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. február 06. 09:08
"A mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem." - írja, mint az újszülött, akinek minden vicc új. A dolog nem ilyen egyszerű. Nem kell direktben onnan eredeztetni, elég, ha a - társadalomba beégett, - hagyományokban őrzött, - az emberi lélek legmélyén ápolt, - sajnos az egyházi kultúrában olykor felelevenített -, ÉS a szellemi és fizikai restségből újra és újra előhívott sima leegyszerűsítésekkel élő választói attitűdökre apellálva használja fel az alábbiakat a népszerűsége megszerzése érdekében. Pl. (nem sorrendben) - elitizmus, - kirekesztő nacionalizmus, - toleranciahiányos kihívások, - a társadalmi szolidaritás teljes/részleges hiánya, - protekcionizmus, - tekintélytisztelet, - szegény (nem szegénység) -ellenesség, - finom előítéletesség, szalonrasszizmus, - durva előítéletesség, pl. antiszemitizmus, - karrierizmus, ÉS - általános kisebbségi érzés, vagyis - önértékelési hiányosságok, önbizalomhiány, melyhez alapul szolgálnak a - történelmi illúziók, eszmei illúziók. Válogatnak, ahogy a szituáció megkívánja. Válasszon Ön is, kedves Szerző!
Tyrker
2013. február 05. 23:38
Azért érdemes volna idézni azt is, amit maga Ungváry Krisztián írt: "ez nem azt jelenti, hogy ő [t.i. Matolcsy György] felelős lenne azért, amit rokonsága tett" http://hvg.hu/velemeny/20130205_Ungvary_Krisztian_valasz_Matolcsynak
Trükkök Százai...
2013. február 05. 23:25
Tábortűzi gitározás hangulat, felejtős.
szabo.renata
2013. február 05. 23:11
"a mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem. A mai magyar jobboldal ezért nem felelős sem a zsidóság, sem a németség tragédiájáért.” Te idióta! Nem is ezt mondta Ungváry. Nem állította hogy Matolcsy vagy a Fidesz felel bárkinek a tragédiájáért. Matolcsy azt sugallta hogy a zsidódeportálás csak a német megszálláskor indult meg, ezzel próbálva mentegetni a felmenőjét, hogy Matolcsy Mátyás nem felel semmiért, hiszen megszálltak a németek. A valóság viszont az, amit Ungváry is mondott, hogy zsidódeportálás, gettósítás már a megszállás alatt is volt amiben Matolcsy Mátyás bőven kivette a részét. Tehát Matolcsy György nem azért geci mert a felmenői sárosak, hanem azért mert ezt tagadni próbálja. Na lehet mínuszozni. Azt könnyebb mint szöveget értelmezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!